A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Égi pályán a hokilegenda

75 éves korában elhunyt Kertész József

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt a korábbi 46-szoros válogatott, olimpiai résztvevő kiváló jégkorongozó és edző, Kertész József. Az egykori nagyszerű hátvéd temetése december 29-én 12 órakor lesz az újpalotai temetőben.

A Keraj becenévre hallgató Kertész József hamisítatlan sportos őstehetség volt. Ifjúsági válogatottságig vitte futballban – 1954 tavaszán pályára lépett a 7:1-es győzelemmel zárult magyar–angol előmeccsén is –, ám igazi szerelme a korcsolyázás volt. A Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán lévő időszakos jégpályán sajátította el az alapokat, majd a Városligetbe járt ki rendszeresen. A jól korcsolyázó ifjúra felfigyelt Szamosi Béla, a Postás-Közhír ifiedzője, aki lehívta a csapat edzésére. Keraj rögtön ottragadt és ezzel el is dőlt a sorsa.
Három éven át játszott a Postásban, majd egy évet a Törekvésben. 1956-ban megalakult a BVSC jégkorongszakosztálya, amely elsők között igazolta le védősorába a fiatal tehetséget. A vasutasoknál egyre több játéklehetőséghez jutott, így a nemzeti csapatnál is látókörbe került. 1958-ban Jesenicében mutatkozott be a felnőtt válogatottban. 1959-ben már jégre lépett a plzeni világbajnokságon, az 1960-as évek első felében pedig első számú kulcsemberré vált a nemzeti együttesben. Sportszerű, de kemény, megalkuvást nem ismerő védőjátékára mindvégig számított a cseh szövetségi kapitány, Vladimir Kominek.
Ennek eredményeként tagja volt a magyar jégkorongsport máig utolsó olimpián szereplő csapatának 1964-ben Innsbruckban, valamint az 1965-ös tamperei és 1966-os zágrábi B-csoportos világbajnokságon kimagasló eredményt elért együttesnek is. 1969-ben hagyott fel az aktív játékkal, ám továbbra is a sportágban tevékenykedett. Rövid ideig intézőként dolgozott egykori csapatánál, majd 1971-ben a Bp. Volán vezetőedzője lett. Csapatával négyszer nyert bajnoki bronzérmet, egyszer kupát és emellett két kupaezüstöt is begyűjtött. Ezzel párhuzamosan 1975-ben felkérte őt Boróczi Gábor szövetségi kapitány, hogy segítse a munkáját, így 1978-ig a válogatott edzője is lett. A nemzeti csapat 1976-ban kiharcolta a B-csoportba történő feljutást, és amíg Keraj a csapat mellett dolgozott, sikerült is ott megkapaszkodni.
Kertész József egy 1980-ban lezajlott nemzetközi tornán történt különös affér után lemondott a Volánnál betöltött edzői pozíciójáról és kivonult a sportágból. Hogy mennyire fájó seb volt ez számára, azt jól mutatja, hogy amikor öt évvel ezelőtt lapunk sportrovatának nyilatkozott, még annyi év távlatából sem akart beszélni az eset részleteiről. Az ugyanakkor biztos, hogy a magyar jégkorongsport ezzel elveszítette egyik legkitűnőbb edzőjét, hiszen később már semmilyen felkérést nem fogadott el.
A hetvenedik születésnapja után ismét egymásra talált Keraj és imádott sportága, 2014-ben például abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség Történeti Bizottsága beválasztotta őt a Hírességek Csarnokába. A tavaszi, krakkói sikert még megérhette, nagyon örült az utódok fényes szereplésének. December 11-én bekövetkezett halálával nemcsak a honi jégkorong-társadalmat, de az egyetemes magyar sportéletet is nagy veszteség érte.
Isten nyugosztalja Kertész Józsefet!