A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Méhes György 100

Önéletírás részlet
 
"Élek, s hogy meddig, nem tudom, meghalok, bár nem akarom, megyek s egész utam titok: csoda, hogy jókedvű vagyok." - mondogatom magamban a tizenötödik századi Magister Martinus sorait. Igen, jókedvű vagyok, az is voltam egész életemben, még akkor is, amikor nem volt okom rá. Jókedvű voltam és az is leszek utolsó leheletemig, annak ellenére, hogy többé-kevésbé kiismertem már az emberi világot, már amennyire az a lélegzetvételnyien rövid élet alatt lehetséges. Kiismertem és megértettem, hogy részvételre, bíztatásra van szükségünk, bátorításra… mindannyiunknak, és jó kedélyre, minél több jókedvre. Ezért írtam – még magam is ifjan – mesét a gyermekeknek. Mesehőseim Gyöngyharmat Palk, Szikra Ferkó, Világhíres Miklós az igazságért küzdöttek csavarintos utakon settenkedő gonoszok ellen. Győztek, mert végül is – ebben hinnie kell a meseolvasónak – az igazság győz, nehé küzdelemben, néha reménytelennek tűnő helyzetekben is. Ezért írtam vidám regényeket, jókedvű tudósításokat azokról, kiket legjobban szeretek, a családomról (mi ugyanis egy úgynevezett családias család vagyunk), meg néhány barátomról. Így született meg a "Micsoda társaság", a Tatárok a tengeren", a Leleplezem a családomat" "Kilenc vesszőparipa" s így írom most kicsi unokámról a "Csodálatos nagypapá"-t. Úgy érzem, még a tragikus végű "Orsolya" is az egyetlen, megismételhetetlen élet értékére figyelmeztet. Ezért írtam vígjátékokat; több,mint egy tucatot. Köztük a "33 névtelen levél"-t, a "Heten, mint a gonoszok"-at, a "Dupla-kanyar"-t, a "Barbár komédiá"-t, a "Drága gyermekeim"-et, meg a "Noé bárkájá"-t. Mindezeket bíztatónak szántam, mert lehet és érdemes vállalni, hinni, küzdeni a jobb sorsért, az emberi élet megrontói ellen. Ha szerette a közönség a darabjaimat, ha kihallotta belőlük a bíztató szót, akkor nem írtam, nem éltem hiába.
Méhes György
 
 
Csoóri Sándor: Méhes György lett a Nagy Mesélő. Ő lett Erdély "Láthatatlan embere", a csöndes és titkos ellenálló, hiszen, aki mesét ír diktatúrák ideje alatt, végig arról beszél, hogy a gonosznak el kell tűnnie, s az igazságnak pedig győznie kell. Arról, hogy az adott szó szent, az együvé tartozás ugyanígy. Egy nemzet gondolkodásának íratlan alkotmánya a mesekincsében van. Minden jogérzék csíra formájában benne fejeződik ki, s ez lesz később a felnőtt ember öröksége. Méhes György kivételes irodalmi szerepét kivételes módon kell újraértékelnünk ma.
 
 
Kányádi Sándor: Generációk nevelkedtek Erdélyben az ő elsősorban ifjúságnak szánt regényein, elbeszélésein, meséin. Évtizedeken át mindenekelőtt - és nem többek között - az ő írásaiból tanulhattuk, ismerhettük meg az iskoláinkból kirekesztett történelmünket... Ő a romániai magyar színjátszás, kivált a Kolozsvári Magyar Színház legtöbbet játszott, túlzás nélkül állíthatom, legsikeresebb, legnagyobb nézősereget vonzó színpadi szerzője volt. Darabjai zömében a mi mindennapi életünket vitte színre, minden más szerzőnket fölülmúló mesterségbeli tudással, színpadi ismerettel.

További emlékezések, cikkek Méhes Györgyről, és Méhes György mesék a májusi Havi Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!