A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Szigetvár rettenthetetlen védői

És művelődéstörténeti örökségük 450 esztendő távolából

Szigetvár hőse, gróf Zrínyi Miklós
 
Szigetvár hőse, gróf Zrínyi Miklós vitézi vértanúsága révén örök időkre szakralizálódott magyar történelmünkben. A magyar várvédők hősiessége minden korszak számára eszményt teremtett a nemzettudat értékvilágában. 1566-ban semmiféle külső segítség nem érkezett a szigetvári magyar katonák számára. Még az ostrom idején, 1566. szeptember 6-án hunyt el a várat akkor már egy hónapja ostromló szultáni haderő vezére, I. (Nagy) Szulejmán, akinek halálát a törökök titokban tartották. Így következett be szeptember 8-án az a várból való kitörés, melynek során minden magyar és horvát vitéz, valamint gróf Zrínyi Miklós életét áldozta a hazáért. Mohács után 40 évvel később ismét vérüket áldozták hőseink hazánk, Magyarország és Európa védelméért.
Indokolt utalnom arra, hogy I. (Nagy) Szulejmán összesen hét magyarországi hadjáratot vezetett, és ezen utolsó alkalmával mintegy 80-90 ezres sereg érkezett Szigetvár alá, hiszen ezen magyar erődítmény volt a Dél-Dunántúl kulcsa. Mintegy kétszáz török ágyú rombolta a falakat heteken át. A magyarok az utolsó napokban már csupán a rommá lőtt falakat védték. De valójában itt nem csupán Szigetvár falait védték, hanem egész Magyarországot. Valóságos hősiességük örök jelképpé vált nemzetünk számára.
Gróf Zrínyi Miklós (1508-1566) évtizedeken át küzdött a török támadások ellen: 1542-ben Somlyónál, 1556-ban Kosztajnicánál, majd Babócsánál győzelmet aratott (az utóbbinál Nádasdy Tamással közösen).
Zrínyi Miklós 1529-ben Bécset védte a török ostromlók ellenében. Ám amikor 1566-ban számára, mint dunántúli főkapitánynak kellett volna segítséget nyújtani Szigetvár védelmekor, akkor bizony Bécs semmiféle módon nem segítette a haza védelmét. 

Olvassa végig Dr. Diószegi György Antal tanulmányát a szeptemberi Havi Magyar Fórumban!