A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Új időszámítás

Kovács Attila

A Budapest belvárosában szombaton késő este történt robbantásos merénylet óta sajnos elmondható: új időszámítás kezdődött Magyarországon. Végérvényesen vége annak a korszaknak, amikor külső szemlélőként nézhetjük a Nyugat-Európában történteket, a robbantásokat, a merényleteket, a gyilkosságokat. Immár nem is ringathatjuk tovább magunkat abban a hamis hitben, hogy hozzánk ez az őrület nem ér el, ide ez nem gyűrűzhet be, mi nem vagyunk érintettek, nekünk nincs félnivalónk, nálunk ilyen nem történt eddig és nem fog történni ezután sem.
Bármennyire félő, és rémisztő is kimondani, leírni, de sajnos arra kell készülni, hogy a Teréz körúton történt robbantást követhetik majd újabbak is. A gyilkos szellem ugyanis elszabadult a palackból, már nincs tekintettel semmire és nem ismer határokat. Valami végzetesen elromlott a világban, és azon belül a „vén” Európában is. A liberalizmus, pontosabban annak totálisan félreértelmezett és ránk erőltetett változata ugyanarra a sorsra jutott, mint az emberiség összes korábbi „izmusa”: miután csődbe vitte a benne hívő társadalmakat, azok maradékai jóvoltából végül a történelem szemétdombjára kerül.
Annyi a különbség, hogy mindez ezúttal nem a történelemkönyvek megsárgult lapjairól tárul elénk, hanem a szemünk előtt zajlik majd le, sőt a folyamat már kezdetét is vette. Emellett fontos különbség az is, hogy talán minden korábbinál véresebb lesz az átmenet, minden korábbinál kegyetlenebb időszak előtt állunk. És mivel földrajzi fekvésünk miatt történelmi, kulturális, sőt vallási értelemben is ütközőzónában fekszünk, lényegében esélytelen, hogy kimaradjunk belőle. A cél ezért elsősorban az lehet, hogy minimalizáljuk a ránk váró bajokat, és azok következményeit.
Ennek egyik igen fontos eszköze lesz a vasárnapi népszavazás is, amelyet a hétvégi, Teréz körúti történések teljesen más megvilágításba helyeznek. Mindeddig csak mosolyogva, rosszabb esetben szentségelve szemlélhettük az ellenzék plakáthadjáratát, az általuk közzétett állásfoglalásokat, nyilatkozatokat, amelyek vagy a távolmaradásra, vagy – mint a Magyar Liberális Párt esetében – kimondottan az igen szavazatra buzdítják az embereket. Most már teljesen más a helyzet. Immár senki számára nem lehet kérdés, hogy valóban a jövőnk, az életünk múlhat a vasárnapi eredményen. S miután ezt megállapítottuk, meg kell állapítanunk azt is, hogy aki ebben a helyzetben – még a robbantás tényének ismeretében is – az otthonmaradás vagy pláne az igen mellett kampányol, az minimum fogalmatlan, primitív ember (vagy párt), akinek (amelynek) nemhogy a közéletben, de egy jobbfajta kocsma vendégkörében sincs helye. Aki most sem képes átlátni, hogy vannak élethelyzetek, amikor félre kell tenni minden párt-, és politikusi ellenszenvet, és a haza érdekét kell nézni, az nem egyéb, mint aljas hazaáruló.
Ezen a téren mi mindig jól álltunk, mindig kiemelkedő volt mifelénk az egy főre jutó hazaárulók száma. De nem csak ezt igazolja történelmünk, hanem azt is, hogy amikor nagyon fontos volt, akkor a nép végső soron mindig képes volt bölcsen cselekedni. Fellépett, csatasorba állt, ha veszélyben volt a haza, összefogott, amikor muszáj volt, felülemelkedett az egyéni sérelmeken, amikor a közösség jövője forgott kockán.
Ez a dolgunk most vasárnap is, átlátni a szitán és nemet mondani, mert most ezt követeli meg a haza. A Teréz körúti robbantás a bizonyíték: új időszámítás kezdődött és immár valóban életre-halálra megy a játék.