A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
„Egy igaz férfi, sok hitvány miatt!”

Az 1918 Mindenszentek estéjén meggyilkolt gróf Tisza István miniszterelnökre emlékeztek hétfőn Debrecenben.

Gróf Tisza Istvánt Budapesten, Hermina úti villájában végezték ki szélsőbaloldali bérgyilkosok. Számos körülmény utalt arra, hogy a gyilkosság jól megszervezett, gondosan előkészített merénylet volt.
A bérgyilkosok, Pogány (Schwartz) József kommunista népbiztos, Dobó István, Horvát-Sanovics Tivadar, Sztanykovszky Tibor és Hüttner Sándor az inast, aki útjukat állta legázolták, betörtek a szalonba, ahol Tisza István és családja tartózkodott. Az osztag tagjai szidalmazták a miniszterelnököt, majd először a hasába, azután a bal karjába, majd a jobb vállába eresztettek golyót, az egyik a szívhez vezető főütőérbe hatolt, Tisza István holtan rogyott össze.
Bár 1920–21-ben lefolytattak egy pert a bérgyilkossággal kapcsolatban, a tettesek egy része soha nem került bíróság elé. Horvát-Sanovics a későbbi Jugoszláviában találhatott menedékre. Dobó még a börtönben meghalt, Pogány (Schwartz) József a Tanácsköztársaság bukása után a Szovjetunióba távozott. Sztanykovszky Tibor 15 év börtönt kapott, amit le is ült a szegedi Csillag börtönben.
A Kádár-rendszer idején „munkásmozgalmi érdemeiért” – köztük a Tisza-gyilkosságért – nyugdíj kiegészítést kért és kapott.
Jogos, méltányos, időszerű és igazságos, hogy ma konferenciával és szoboravatással emlékeznek Tisza Istvánra – mondta Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója a Tisza István és a Debreceni Egyetem című konferencia megnyitóján.
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) miniszteri biztosa, az Oktatási Hivatal és a Tisza István Baráti Társaság elnöke szerint az elmúlt másfél évtized változásait jelzi, hogy míg 2000-ben az egyetemi épületek mellett „egy kiszögellésben” kaphatott helyet a szobor, a konferenciát követően most az egyetem főépülete előtt avatják újra.
Tisza István hányattatott sorsú szobrának avatásán Kósa Lajos örömének adott hangot, hogy végre odakerült, ahova mindig is szánták: a Debreceni Egyetem központi épülete elé. „Hirdesse Tisza István emberi és politikusi nagyságát” – fejezte be beszédét.
 
Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását 1927. október 17-én avatták fel a debreceni klinika előtt. 1945-ben ”a magukat értelmiségieknek valló debreceni bölcsész hallgatók” kezdeményezésére döntötték le talapzatáról.
2000 októberében újraavatták, de nem az eredeti helyén.
Az idén valóban a helyi hallgatói önkormányzat kezdeményezte, hogy a szobor a restaurálás után újra eredeti helyére, az egyetemi főépület elé kerülhessen.