A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 16.
száma.

Pálffy Ilona:
Szó sincs adatvesztésről


A választások óta még jobban megveti a vidéket a városi „értelmiség”


Elhasaltak a demokratikus választásokon, aztán együtt tüntettek demokráciáért: Gyurcsány, Vona és a többi


Csáky Csongor:
A Kárpát-medencei magyarság közös sikere a Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Nekiindult a nagy hajós

Kovács Attila

Magyar idő szerint vasárnap délután a franciaországi Les Sables d,Olonne-ból elrajtolt a világ legrangosabb földkerülő vitorlásversenye, a Vendée Globe. A 29 fős mezőnyben ott van egy magyar is, a versenynek a Spirit of Hungary fedélzetén nekivágó Fa Nándor.

A 63 éves sportember – aki az egész mezőny második legidősebb tagja – saját fejlesztésű és építésű hajójával szállt vízre. Fa Nándornak ez már a sokadik alkalom lesz, amikor meghódítja a világóceánt. Eddigi pályafutása során háromszor kerülte meg a Földet, ezek közt két alkalommal úgynevezett szóló, földkerülő vitorlázóversenyt teljesített. Szintén háromszor kerülte meg a köznyelv által rettegettnek tartott Horn-fokot. Emellett hatszor szelte át Egyenlítőt, és öt alkalommal kelt át az Atlanti-óceánon. A Vendée Globe-on sem először jár: 1992-93-ban az egész ország elismerését kivívta, amikor nem csupán teljesítette a teljes távot és sikeresen célba ért, de ötödik helyezésével a legelső, nem francia teljesítője lett a viadalnak.
Nemcsak a világhírű magyar hajós, de hajója sem most debütál az óceánon. Fa Nándor ugyanis már felavatta „Magyarország szellemét”, amikor nem egészen két évvel ezelőtt rajthoz állt vele a „Barcelona World Race” viadalon és – új-zélandi kormányosával, Conrad Colman-nel közösen – a többszöri viszontagságok ellenére is sikerrel teljesítették a távot. A „Spirit of Hungary” tervei 2012-ben készültek el, amikor Fa Nándor ajánlatot kapott egy cégtől egy hajó teljes carbon-alapanyagának ajándékozására és leszállítására. Fa Nándor saját elképzelései szerint megtervezte a hajót, és mivel mind a tervezés, mint a kivitelezés teljes egészében magyar munka, így a hajó neve (Spirit of Hungary, azaz Magyarország szelleme) is tudatos választás volt.
Fa Nándor jelentkezését a Vendée Globe rendkívülien szigorú szabályrendszere ellenére gond nélkül befogadták, így a kitűnő sportember azóta folyamatosan a most elrajtolt földkerülő versenyre készült. A már említett Barcelona World Race kitűnő főpróba volt, egyrészt mert a hajós óceáni tapasztalatokat szerzett új hajója fedélzetén, másrészt pedig azért, mert a gyakorlatban is bizonyságot nyert, hogy a Spirit of Hungary alkalmas az óceáni versenyzésre.
A vasárnap délután elrajtolt viadalra Fa Nándor igen alaposan felkészült. Hajóján a háromnapos, minden részletre kiterjedő biztonsági ellenőrzés is mindent rendben talált. A versenyre 100 kg élelmiszert vitt magával, ami 250 adag készételt jelent. Ezek közül van, ami levákuumozott, és természetesen nagy mennyiségben találni közötte levesport, különféle szárított ételeket és sok gyümölcs-, valamint zöldségkonzervet is. A készletek egy része – beleértve több napra elegendő ivóvizet is – le van plombálva, mert a szabályzat értelmében ehhez csak végszükség esetén lehet hozzányúlni. Ugyanígy leplombált állapotban kell tartani a horgonyt, amelyet csak előzetes engedélyadás után lehet használni. A versenyzőknek mindennap be kell jelentkeznie a rendezőknél, sőt, néhány naponta egy-egy fedélzeti videót is fel kell magáról töltenie.
A verseny teljesítési rekordja 78 nap, 2 óra és 16 perc, amelyet a legutóbbi, 2012/13-as kiírás során ért el egy francia vitorlázó, Francois Gabart. E kitűnő idő megdöntése aligha lehet célja Fa Nándornak, az viszont igen, hogy valamikor három hónap múlva, úgy 2017 február elején épségben célba érjen, és elmondhassa magáról: immáron negyedszerre is megkerülte a Földet.