A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Bűncselekmény és provokáció

Himnuszunk nemzeti jelkép, annak nagy nyilvánosság előtti megalázása bűncselekmény

Nemzeti jelképek közé tartozik Magyarország himnusza. Bármilyen módon azzal szemben olyan magatartást tanúsítani, amely lealacsonyító, sértő és büntetést vonhat maga után. Tehát annak az ünnepi pillanatnak a méltóságát megalázó bármilyen cselekmény tényállásszerűen valósítja meg a nemzeti jelkép megsértésének bűncselekményét azért, mert nagy nyilvánosság előtt történt – közölte lapunkkal Dr. Völgyesi Miklós jogász, a Kúria Büntetőkollégiumának nyugalmazott tanácselnöke, s hozzátette: a provokáció nyilván arra is kiterjedt, hogy a rendőrség ugyanúgy avatkozzon közbe, mint tíz évvel ezelőtt.

Az október 23-ai állami ünnepséget sípolással zavarta meg az Együtt. Benyomakodtak azok közé, akik nem miattuk jöttek. Az ünnepre érkezők hiába kérlelték őket, nem távoztak onnan, így végül a beszédekre kíváncsi, tisztességes emberek mentek el az Alkotmány utca felé, ahová már nem ért el óbégatásuk. Az ellenzék és a hozzájuk kapcsolódó média azt harsogja, az Együtt embereinek demokratikus joguk volt sípolni. De a mi demokratikus jogunk nem sérült meg?
 
– Dehogyisnem! Még mielőtt erre konkrétan válaszolnék, azzal kell kezdeni, hogy a magyar himnuszt sípokkal, dobokkal, egyértelműen ellenséges szándékkal megzavarni az ünnepi aktus alatt bűncselekmény, méghozzá a magyar Btk. a nemzeti jelkép megsértését egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. A nemzeti jelképek közé tartozik Magyarország himnusza. Bármilyen módon azzal szemben olyan magatartást tanúsítani, amely lealacsonyító, sértő, és büntetést vonhat maga után. Tehát annak az ünnepi pillanatnak a méltóságát megalázó bármilyen cselekmény tényállásszerűen valósítja meg a nemzeti jelkép megsértésének bűncselekményét azért, mert nagy nyilvánosság előtt történt. Az pedig egyértelmű, hogy a nagy nyilvánosság kritériuma esetünkben megvalósult. Ez a védelem egyértelműen a magyar nemzeti himnuszra vonatkozik, amit az alaptörvényünkbe is beemeltek, és pontosan meghatározzák, hogy ez az elkövetés tárgya. Mindenki elkövető lehet, aki ilyen és ehhez hasonló cselekményt szándékosan követ el. A fütyülést nem lehet gondatlanságból elkövetni… A lengyel himnusszal kapcsolatban a törvény nem beszél, de egyértelmű, hogy annak kifütyülése több mint illetlenség. Gyalázatos cselekmény, és az ellenséges szándék teljes mértékben egyértelmű. Jogtudományunk és büntetőjogi tudományunk előírja, hogy a nemzeti jelkép megsértésének bűncselekménye akkor állapítható meg önállóan, ha súlyosabb cselekményt nem valósít meg. Okkal merül fel, hogy ugyanez a magatartás ugyanakkor garázda is. A garázdaságnak azonban van bűncselekményi és szabálysértési alakzata. A kettőt az választja el egymástól, hogy mikor valósul meg a súlyosabb vagy az enyhébb. A súlyosabb, amikor dolog ellen irányuló, s valamilyen erőszak is megvalósul – ez itt megítélésem szerint nem állapítható meg, tehát nem a bűncselekmény alakzat valósult meg, hanem a garázdaság szabálysértési alakzata. Ezért önállóan a nemzeti jelkép, a himnusz megsértésének, meggyalázásának a bűncselekménye valósult meg. Amennyiben a rendőrség bűncselekmény elkövetését észlel, érzékeli, akkor neki beavatkozási kötelezettsége van.
 
Vajon ez miért nem történt meg?
Más a bujtogató és az „egyszerű” sípoló szerepe?
Térjünk vissza az első kérdésre, hogy a mi demokratikus jogunk megsérült-e…


Olvassa el interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!