A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Egyelőre álomszerű a szereplésünk

A korábbi 70-szeres válogatott csatár megyében is szívvel-lélekkel edzősködik

Vértesszőlős község neve eddig elsősorban Samuról, a helyben megtalált 350 000 éves előemberről, valamint az ő egykori barlangjáról volt nevezetes. Az utóbbi időben azonban a település labdarúgói is egyre többet tesznek azért, hogy hírét vigyék a községnek. A Komárom-Esztergom megyei I. osztályban vitézkedő együttes eddig lejátszott tizenhárom bajnoki mérkőzéséből tizenkettőt megnyert, a második legtöbb gólt rúgta és messze a legkevesebbet kapta a bajnokságban. Bár messze még a pontvadászat vége, a kiváló szereplés okán igazi futballőrület uralkodott el a községben. Sportrovatunkban a héten a gárda neves trénerét, Kiprich Józsefet kérdezzük, akinek korábbi 70-szeres válogatott játékosként, valamint magyar és ciprusi gólkirályként sem derogált leülni a megyei csapat kispadjára, sőt mint mondja: teljes szívvel végzi munkáját.

– Az elmúlt harminc év egyik legsikeresebb játékosa volt, azon kevesek egyike, aki külföldön is sztár lett. Ezek után mit keres egy megyei csapat kispadján?
– Azért vagyok ott, hogy dolgozzam. De a viccet félretéve, természetesen értem a kérdését. Nézze, amikor Kazincbarcikáról eljöttem, nem dúskáltam a megkeresésekben. Nyilvánvaló, hogy az edzői szakmának ez velejárója, de az is nyilvánvaló, hogy a végtelenségig nem lehet arra várni, hogy majd hátha felhívnak egy élvonalbeli csapattól. Ezért amikor Vértesszőlősről megkerestek – ez majdnem két évvel ezelőtt történt – lényegében nagyon hamar megegyeztem a vezetőkkel. És azóta sem bántam meg, hogy igent mondtam, mert nagyszerűen érzem magam a csapat mellett.
– Magyarországon nagyon eltérő a megyei bajnokságban szereplő csapatok háttere, lehetőségrendszere. Vannak nagyon jó körülményekkel rendelkező csapatok és olyanok is, ahol kétségbeejtő állapotokat találni. A Vértesszőlős ilyen értelemben hová sorolható?
– Egyértelműen a jó körülményekkel rendelkező csapatok közé. Megfelelő a létesítményünk állapota, van például külön edzőpályánk is, és a háttér is minden értelemben rendezett. Itt adottak a körülmények ahhoz, hogy nyugodtan lehessen dolgozni, ezért is említettem az imént, hogy jó döntést hoztam, amikor elvállaltam a feladatot.
– Az idei esztendőben eddig egy kivételével minden meccsüket megnyerték, toronymagasan vezetik a tabellát. Ennyire jó ez a mostani Vértesszőlős?
– Az eredmények azért nem hazudnak, tehát nyilván nem véletlenül állunk az élen. Ettől függetlenül eredendően talán én magam sem vártam, hogy ilyen jól fogunk állni a bajnokságban. Egyelőre álomszerű a szereplésünk, reméljük, a folytatás is hasonlóan jól alakul majd.
– Figyelembe véve játékos-pályafutását, valamint azt, hogy korábban már az élvonalban is edzősködött, csak meg kell kérdeznem: maximálisan kielégíti ez a munka? Nem vágyna szakmailag többre?
– Úgy gondolom, hogy ha az ember belekezd valamibe, akkor azt csak teljes szívvel szabad csinálni. Én ugyanígy állok hozzá a vértesszőlősi munkámhoz is. Az első évben, amikor átvettem a csapatot, a 12. helyen álltunk, a bajnokság végén aztán az 8. helyen zártunk. Az előző bajnokságban, ami az első teljes évem volt a csapattal, az 5. helyet szereztük meg, most pedig vezetjük a tabellát. Azt gondolom, ebből is látszik, hogy folyamatos az előrelépés, látszik az elvégzett munka eredménye. Így szakmailag is azt érezhetem, hogy van értelme dolgoznom.
– Ha sikerül megnyerniük a bajnokságot, akkor tudják vállalni az NB III-as indulást?
– Erre nem tudok egyértelműen felelni, mert az NB III-ban már komoly feltételek vannak az utánpótlás-csapatok számát tekintve. Nekünk most négy utánpótláscsapatunk van, de ez kevés az NB III-ban, márpedig ahhoz kis település vagyunk, hogy ennél is több csapatot tudjunk verbuválni. Elsősorban ezen múlhat a jövő egy esetleges feljutás esetén, de erre azt mondom, hogy ez legyen a vezetők gondja, mert nekünk a pályán lévő feladatokra kell összpontosítanunk. A mi dolgunk, hogy a soron következő meccset igyekezzünk mindig megnyerni.
– Örök szerelme, a Tatabánya ismét súlyos válságban van. Miként éli ezt meg?
– Természetesen nyomon követem nevelőegyesületem sorsát, hiszen sosem felejtem el, hogy a Bányásznál lett belőlem válogatott labdarúgó. Sajnálatosnak és szomorúnak tartom, hogy volt csapatom ismét kritikus helyzetben van. Bízom abban, hogy sikerül tőkeerős, elkötelezett befektetőt találni, aki rendbe rakja a csapat háza táját. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert ahogy hallottam, először komoly tartozásokat kellene rendezni ahhoz, hogy egyáltalán tiszta lappal el lehessen kezdeni egy új korszakot.
– Harminc évvel az önök vb-szereplése után idén végre ismét nagy tornán szerepelhetett a nemzeti együttes. Hogyan látja a válogatott jelenét, illetve a vb-selejtezős esélyeket?
– Itt-ott hallottam olyan hangokat, miszerint csak szerencsével jutottunk ki az Európa-bajnokságra. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Egy selejtezősorozatot nem lehet véletlenül továbbjutó helyen zárni, ráadásul csapatunk a pótselejtezőt is két győzelemmel teljesítette. Így én teljesen megérdemeltnek éreztem az Eb-kvalifikációt, és a kontinenstornán is jól játszott a csapat. Nagy élmény volt látni, hogy a siker mekkora örömet okozott a szurkolóknak. Ami a vb-selejtezős esélyeinket illeti, bevallom, hogy ott már nem vagyok ennyire derűlátó. Először is a helyzet eleve nehezebb, mint az Eb-selejtezőn volt, hiszen itt csak az első hely jelent automatikus kijutást és a második pótselejtezőt, a harmadik hely a továbbjutás szempontjából már nem jó. Mi pedig sajnos már most elveszítettünk öt pontot, ami igen nehézzé teszi a helyzetünket. Andorrát gond nélkül le kell győznünk, jövőre pedig muszáj lesz bravúrpontokat is szereznünk, ha ott akarunk lenni a vb-n.
 
Kovács Attila