A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Bővülnek a források az Erzsébet-táborokra

Együttműködünk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel

Idén 4,4 milliárdos költségvetési támogatással valósultak meg programok az Erzsébet-táborokban, míg jövőre már mintegy 5 milliárdos központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására a kormány – közölte a Magyar Fórummal az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári Bence leszögezte: az Erzsébet-program keretében meghirdetett nemzetközi szinten elismert Erzsébet-tábor fontos társadalompolitikai eszköz. Jelen van benne a társadalmi szolidaritás, az önkéntesség és a tehetséggondozás is.

A 0,6 milliárdos többlet már szerepel a jövő évi költségvetésben is?
 
– Igen, ezt tavasszal elfogadták.
 
Végez a kormány monitorozást, hogy mennyire sikeresek az Erzsébet-táborok?
 

– Az Erzsébet-táborok kifejezetten sikeresek, a megvalósításukért felelős Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a napközi táborok esetében a pénzügyi és a szakmai beszámolók mellett helyszíni ellenőrzések alkalmával is meggyőződik a támogatási források felhasználásáról, annak jogszerűségéről és szakszerűségéről. Az Alapítvány munkatársai a helyben szervezett táborokban és az „ott alvós” táborokban távozáskor egy elégedettségi kérdőívet töltetnek ki a csoportokkal. Ezek a visszajelzések bekerülnek az EMMI részére elküldött szakmai beszámolóba. Az így kapott információkat és visszajelzéseket évről évre beépítjük a következő év pályázati kiírásaiba és a szervezési munkába.
 
Mit mutatnak az eddigi eredmények a hazai és a határon túli táborokkal kapcsolatban?
 

– Idén minden eddiginél több, közel 90 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborokban. A tavalyi év után 2016-ban is folytatódott az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázat, amelynek keretében idén kétezer, 8–14 év közötti kárpátaljai fiatal nyaralhatott Zánkán. Az utolsó két turnusban magyarul tanuló ukrán gyerekeket is vendégül láttunk. Az ivói Erzsébet-táborban 12 héten keresztül turnusonként 150, vagyis összesen 1800 fiatal nyaralt. Az itt táborozó gyerekek nagy része Erdélyből és a környező településekről érkezett, de a Határtalan túra című pályázatunk keretében Délvidékről, Muravidékről, Felvidékről, Erdélyből, és Kárpátaljáról is érkeztek ide gyerekek. Az ivói Erzsébet-tábor egyébként egész évben fogadja a táborozókat: ősszel, tavasszal és télen háromnapos kirándulások, valamint a Madarasi Hargita lábánál szervezett természetismereti táborok várják a fiatalokat.
 
A négy éve folyó programban mennyien vették igénybe ezt a lehetőséget?
 

A 2012-es indulás óta közel 400 000 fiatal részesülhetett az Erzsébet-táborok élményeiből. Cél, hogy évről évre egyre több iskolás számára biztosítsuk a színvonalas, élményekkel teli pihenés feltételeit, folyamatosan növekvő létszámkeretre pályázhassanak az intézmények. Ezt, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket, a körülmények javítását támogatja és biztosítja a többletforrás.
 
Pedig ellenzéki körökben azt hangoztatják, kevesen jelentkeznek az állami támogatású iskolai táborokra, a piacon jobb lehetőségek vannak. Tehát sikertelen volt az ellendrukkolás?
 

– Ennek az állításnak a számok és rendelkezésünkre álló adatok éppen az ellenkezőjét bizonyítják: évről évre 20 százalékkal nő az Erzsébet-táborokban résztvevő gyerekek száma. Idén több mint 120 pályázatot írtunk ki, és ezek – szinte kivétel nélkül – pár nap vagy hét alatt beteltek. Mivel más, ekkora volumenű táborozási programról nem igazán van tudomásunk, nehéz összehasonlítani a piaci lehetőségekkel az Erzsébet-táborokat, amely vitathatatlanul a legkedvezőbb áron hozzáférhető lehetőség: a nálunk táborozó gyerekek 90 százaléka 100, illetve 1000 forintos önrésszel járul hozzá a táborozás költségeihez. De talán az Erzsébet-táborok legnagyobb érdeme mégis az, hogy a jutányos ár magas színvonalú szakmai munkával párosul. Valószínűleg nem véletlen, hogy az egyébként óriási népszerűségnek örvendő tematikus sporttáboraink szakmai irányításában összesen 10 olimpiai- és világbajnok sportoló működött közre. Kovács Ágnes, Nagy Tímea, Balogh Gábor, Erdei Zsolt, Vincze Ottó – csak hogy néhány példát említsünk. De talán kevés olyan, a piacon is elérhető tábor van, ahol esténként Oláh Gergő, Palya Bea, vagy Rutkai Bori koncerten szórakozhatnak a fiatalok.
 
Sokan azt hiszik, hogy ezek a táborok csak a gyerekeknek szólnak. Arról vannak-e adataik, hogy a fogyatékossággal élők és a nyugdíjasok körében mennyire népszerű ez az üdülési lehetőség?
 

– Idén minden eddiginél több, közel 90 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborokban. A résztvevők között gyermekvédelmi gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű, határon túli, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségből gyógyuló, valamint siket és nagyothalló gyerekek is voltak. Idén összesen 45 ilyen speciális tábort szerveztünk. Ennek kapcsán kiemelnénk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel való szakmai együttműködést, amelynek keretében a Zánkán és Fonyódligeten zajló úgynevezett speciális tematikus táborokban értelmi fogyatékkal-fogyatékossággal élő gyerekek vettek részt az ő igényeikhez igazodó foglalkozásokon.
 
Legyen kedves beszámolni az idei eredményekről.
 

– A három Erzsébet-táborban – Fonyódliget, Zánka, Ivó – vakációzó több mint 30 ezer iskolás kilencven százaléka – a jelképes, 1000 Ft-os önrészt nem számítva – térítésmentesen táborozott. Az „ott alvós” táborok mellett az ország mintegy 400 pontján, összesen 740 Napközi Erzsébet-tábort szerveztünk: a támogatásból szervezett napközi rendszerű táborokban – tehát a lakóhelyen megvalósuló – üdülő gyermekek közül sokan nehéz körülmények között, fejlesztésre szoruló térségben élnek, és most először tapasztalhatták meg az önfeledt pihenés és kikapcsolódás élményét. Az Erzsébet-táborok nemcsak nyáron biztosítanak tartalmas kikapcsolódást a gyerekeknek. A program keretében az őszi, illetve a tavaszi időszakban is tízezrek kirándulnak Zánkára, Fonyódligetre, vagy az erdélyi Ivóba. Ahogy azt már említettem: a tavalyi év után idén Zánkán nyaralt közel kétezer 8–14 év közötti kárpátaljai fiatal, köztük magyarul tanuló ukrán gyerekek is.
 
Mi a véleménye arról, hogy az LMP-s Hadházy Ákos szerint „háromszorosan túlárazottak a tábori éjszakák azért, hogy fideszes politikusokhoz köthető cégek jól járjanak.” Sőt azt is mondta, hogy ezzel „a szülőket és a tanárokat is csalásra kényszerítik.”
 

– Képviselő úr megállapításaiból az rajzolódik ki, hogy nincs pontos képe és rálátása arra, hogy az Erzsébet-táborok rendszere hogyan épül fel. Az Erzsébet-program keretében meghirdetett nemzetközi szinten elismert Erzsébet-tábor, fontos társadalompolitikai eszköz. Jelen van benne a társadalmi szolidaritás, az önkéntesség és a tehetséggondozás is. Évek óta magas szakmai színvonalon valósul meg, képzett szakemberek által biztosított programokkal olyan gyermekek nyaralása, akiknek saját családjuk ezt nem tudja finanszírozni. Az elmúlt 5 évben 400 ezer gyermek üdülhetett így, sok esetben olyan gyerekek tudtak eljutni akár a Balaton partjára, akiknek erre egyébként nem lenne szinte semmilyen lehetősége. Az Erzsébet-táborok célja, hogy minél több iskolás számára nyújtsanak tartalmas nyaralást úgy, hogy a táboroztatás költségei csak minimálisan terheljék meg a szülők pénztárcáját.
 
Medveczky Attila