A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 16.
száma.

Pálffy Ilona:
Szó sincs adatvesztésről


A választások óta még jobban megveti a vidéket a városi „értelmiség”


Elhasaltak a demokratikus választásokon, aztán együtt tüntettek demokráciáért: Gyurcsány, Vona és a többi


Csáky Csongor:
A Kárpát-medencei magyarság közös sikere a Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Bővülnek a források az Erzsébet-táborokra

Együttműködünk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel

Idén 4,4 milliárdos költségvetési támogatással valósultak meg programok az Erzsébet-táborokban, míg jövőre már mintegy 5 milliárdos központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására a kormány – közölte a Magyar Fórummal az EMMI parlamenti államtitkára. Rétvári Bence leszögezte: az Erzsébet-program keretében meghirdetett nemzetközi szinten elismert Erzsébet-tábor fontos társadalompolitikai eszköz. Jelen van benne a társadalmi szolidaritás, az önkéntesség és a tehetséggondozás is.

A 0,6 milliárdos többlet már szerepel a jövő évi költségvetésben is?
 
– Igen, ezt tavasszal elfogadták.
 
Végez a kormány monitorozást, hogy mennyire sikeresek az Erzsébet-táborok?
 

– Az Erzsébet-táborok kifejezetten sikeresek, a megvalósításukért felelős Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a napközi táborok esetében a pénzügyi és a szakmai beszámolók mellett helyszíni ellenőrzések alkalmával is meggyőződik a támogatási források felhasználásáról, annak jogszerűségéről és szakszerűségéről. Az Alapítvány munkatársai a helyben szervezett táborokban és az „ott alvós” táborokban távozáskor egy elégedettségi kérdőívet töltetnek ki a csoportokkal. Ezek a visszajelzések bekerülnek az EMMI részére elküldött szakmai beszámolóba. Az így kapott információkat és visszajelzéseket évről évre beépítjük a következő év pályázati kiírásaiba és a szervezési munkába.
 
Mit mutatnak az eddigi eredmények a hazai és a határon túli táborokkal kapcsolatban?
 

– Idén minden eddiginél több, közel 90 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborokban. A tavalyi év után 2016-ban is folytatódott az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázat, amelynek keretében idén kétezer, 8–14 év közötti kárpátaljai fiatal nyaralhatott Zánkán. Az utolsó két turnusban magyarul tanuló ukrán gyerekeket is vendégül láttunk. Az ivói Erzsébet-táborban 12 héten keresztül turnusonként 150, vagyis összesen 1800 fiatal nyaralt. Az itt táborozó gyerekek nagy része Erdélyből és a környező településekről érkezett, de a Határtalan túra című pályázatunk keretében Délvidékről, Muravidékről, Felvidékről, Erdélyből, és Kárpátaljáról is érkeztek ide gyerekek. Az ivói Erzsébet-tábor egyébként egész évben fogadja a táborozókat: ősszel, tavasszal és télen háromnapos kirándulások, valamint a Madarasi Hargita lábánál szervezett természetismereti táborok várják a fiatalokat.
 
A négy éve folyó programban mennyien vették igénybe ezt a lehetőséget?
 

A 2012-es indulás óta közel 400 000 fiatal részesülhetett az Erzsébet-táborok élményeiből. Cél, hogy évről évre egyre több iskolás számára biztosítsuk a színvonalas, élményekkel teli pihenés feltételeit, folyamatosan növekvő létszámkeretre pályázhassanak az intézmények. Ezt, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket, a körülmények javítását támogatja és biztosítja a többletforrás.
 
Pedig ellenzéki körökben azt hangoztatják, kevesen jelentkeznek az állami támogatású iskolai táborokra, a piacon jobb lehetőségek vannak. Tehát sikertelen volt az ellendrukkolás?
 

– Ennek az állításnak a számok és rendelkezésünkre álló adatok éppen az ellenkezőjét bizonyítják: évről évre 20 százalékkal nő az Erzsébet-táborokban résztvevő gyerekek száma. Idén több mint 120 pályázatot írtunk ki, és ezek – szinte kivétel nélkül – pár nap vagy hét alatt beteltek. Mivel más, ekkora volumenű táborozási programról nem igazán van tudomásunk, nehéz összehasonlítani a piaci lehetőségekkel az Erzsébet-táborokat, amely vitathatatlanul a legkedvezőbb áron hozzáférhető lehetőség: a nálunk táborozó gyerekek 90 százaléka 100, illetve 1000 forintos önrésszel járul hozzá a táborozás költségeihez. De talán az Erzsébet-táborok legnagyobb érdeme mégis az, hogy a jutányos ár magas színvonalú szakmai munkával párosul. Valószínűleg nem véletlen, hogy az egyébként óriási népszerűségnek örvendő tematikus sporttáboraink szakmai irányításában összesen 10 olimpiai- és világbajnok sportoló működött közre. Kovács Ágnes, Nagy Tímea, Balogh Gábor, Erdei Zsolt, Vincze Ottó – csak hogy néhány példát említsünk. De talán kevés olyan, a piacon is elérhető tábor van, ahol esténként Oláh Gergő, Palya Bea, vagy Rutkai Bori koncerten szórakozhatnak a fiatalok.
 
Sokan azt hiszik, hogy ezek a táborok csak a gyerekeknek szólnak. Arról vannak-e adataik, hogy a fogyatékossággal élők és a nyugdíjasok körében mennyire népszerű ez az üdülési lehetőség?
 

– Idén minden eddiginél több, közel 90 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborokban. A résztvevők között gyermekvédelmi gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű, határon túli, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségből gyógyuló, valamint siket és nagyothalló gyerekek is voltak. Idén összesen 45 ilyen speciális tábort szerveztünk. Ennek kapcsán kiemelnénk a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel való szakmai együttműködést, amelynek keretében a Zánkán és Fonyódligeten zajló úgynevezett speciális tematikus táborokban értelmi fogyatékkal-fogyatékossággal élő gyerekek vettek részt az ő igényeikhez igazodó foglalkozásokon.
 
Legyen kedves beszámolni az idei eredményekről.
 

– A három Erzsébet-táborban – Fonyódliget, Zánka, Ivó – vakációzó több mint 30 ezer iskolás kilencven százaléka – a jelképes, 1000 Ft-os önrészt nem számítva – térítésmentesen táborozott. Az „ott alvós” táborok mellett az ország mintegy 400 pontján, összesen 740 Napközi Erzsébet-tábort szerveztünk: a támogatásból szervezett napközi rendszerű táborokban – tehát a lakóhelyen megvalósuló – üdülő gyermekek közül sokan nehéz körülmények között, fejlesztésre szoruló térségben élnek, és most először tapasztalhatták meg az önfeledt pihenés és kikapcsolódás élményét. Az Erzsébet-táborok nemcsak nyáron biztosítanak tartalmas kikapcsolódást a gyerekeknek. A program keretében az őszi, illetve a tavaszi időszakban is tízezrek kirándulnak Zánkára, Fonyódligetre, vagy az erdélyi Ivóba. Ahogy azt már említettem: a tavalyi év után idén Zánkán nyaralt közel kétezer 8–14 év közötti kárpátaljai fiatal, köztük magyarul tanuló ukrán gyerekek is.
 
Mi a véleménye arról, hogy az LMP-s Hadházy Ákos szerint „háromszorosan túlárazottak a tábori éjszakák azért, hogy fideszes politikusokhoz köthető cégek jól járjanak.” Sőt azt is mondta, hogy ezzel „a szülőket és a tanárokat is csalásra kényszerítik.”
 

– Képviselő úr megállapításaiból az rajzolódik ki, hogy nincs pontos képe és rálátása arra, hogy az Erzsébet-táborok rendszere hogyan épül fel. Az Erzsébet-program keretében meghirdetett nemzetközi szinten elismert Erzsébet-tábor, fontos társadalompolitikai eszköz. Jelen van benne a társadalmi szolidaritás, az önkéntesség és a tehetséggondozás is. Évek óta magas szakmai színvonalon valósul meg, képzett szakemberek által biztosított programokkal olyan gyermekek nyaralása, akiknek saját családjuk ezt nem tudja finanszírozni. Az elmúlt 5 évben 400 ezer gyermek üdülhetett így, sok esetben olyan gyerekek tudtak eljutni akár a Balaton partjára, akiknek erre egyébként nem lenne szinte semmilyen lehetősége. Az Erzsébet-táborok célja, hogy minél több iskolás számára nyújtsanak tartalmas nyaralást úgy, hogy a táboroztatás költségei csak minimálisan terheljék meg a szülők pénztárcáját.
 
Medveczky Attila