A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Keskeny ösvényen

Kovács Attila

Egészségileg rendbe jött, tele van tettvággyal, tudása nagyságát pedig mások mellett Gyurta Dániel, Risztov Éva és a Verrasztó testvérek sikerei igazolják.

A londoni olimpia héroszainak fogadásán találkoztam először Széles Sándorral. Már minden londoni hős – köztük az ő aranyérmes tanítványai, Gyurta Dániel és Risztov Éva is – a központi színpadon állt, a jogos ünneplés közepette, amíg ő a félhomályban tartózkodott, oldalt, a függöny közelében, szinte elbújva. Nagyon furcsa volt ez, hiszen az érmet szerző sportolók edzői is ugyanúgy a színpadon fogadták a Syma Csarnokban jelenlévők ünneplését.
Amikor interjúra kértem őt, habozás nélkül igent mondott, ám arra kért, ne ott, hanem néhány nap múlva telefonon beszéljünk. Akkori beszélgetésünket azóta már számos követte, mert ha létezik szerény, közvetlen, igazán barátságos ember, akkor azt Széles Sándornak hívják. Ami még megfigyelhető, hogy nincsenek nála tabuk, vagy éppen „alkalmatlan” időszakok, amikor elhárítaná a megkeresést. Minden kérdésre, így a „rázósabbakra” is válaszol. Vele beszélgetve egyáltalán nem érződik, hogy egy olimpiai bajnokokat nevelő, hivatalosan is halhatatlannak választott mesteredzővel, egy igazi zsenivel társalgunk. Egy zsenivel, akit valamiért sosem fogadtak be igazán. A szintén sok „ellenséggel” rendelkező Széchy Tamás mellett vált belőle kitűnő edző, s bár Széles még Széchy életében önálló útra lépett, a világszerte elismert és megsüvegelt edzőlegenda – amint azt az érintett a lapunknak adott interjúban elmeséli – halála előtt rá hagyományozta saját stílusának, edzői filozófiájának továbbvitelét. Talán ez, a sokakban meglévő „Széchy-fóbia” öröklődött át az utódra? Ki tudja? Széles Sándor legalábbis ebben látja a személyét körüllengő dolgok hátterét.
Széchy Tamástól megkapott tanítványát, Gyurta Dánielt állandóan arra kapacitálták, hogy hagyja ott őt. Gyurta becsületére legyen mondva, egészen a balul sikerült riói olimpia utánig ellenállt, kitartott mestere mellett, és nem csak azzal, hogy továbbra is vele készült, de azzal is, hogy minden nyilatkozatában kiállt Széles Sándor mellett. Ám most Gyurta bejelentette, hogy új edzővel kíván tovább dolgozni, klubja, az Újpest pedig felmondott neki. Megpróbálták padlóra küldeni Széles Sándort. Sokadszorra.
Vállalom, hogy elfogult vagyok vele, ám az elfogultság elsősorban nem rokonszenves személyiségének, és még csak nem is annak szól, hogy úszók egész sora az ő keze alatt ért fel a csúcsra. Ez amúgy önmagában is elég volna ahhoz, hogy elfogult legyen vele az ember, de sajnos, van más, nyomósabb oka is. Ez pedig az, hogy Széles Sándor esetében tökéletesen megfigyelhető a zsenik, a jó értelemben vett különc emberek sajátos sorsa is, amely sokunkban, köztük bennem is alapból rokonszenvet ébreszt.
Széles Sándor ugyanis éppen ugyanaz a magyar úszósportban, mint a magyar futballban Verebes József, majd Varga Zoli volt, a jégkorongban Kercsó Árpád, a kosárlabdában Rátgéber László, a pólóban pedig Gerendás György. Stílusuk, munkamódszerük nem csupán egyedi, de sikeres is, emellett egész személyiségük, habitusuk lehetetlenné teszi, hogy beálljanak a fősodorba és azt nyilatkozzák, azt cselekedjék, amit valakik, valamilyen célból elvárnak tőlük. Ami a szívükön, az van a szájukon is, és bár senki nem mondja, hogy kenyérre kenhető, habkönnyű emberek, ám eredményeik így sem vitathatók el, miként az sem, hogy megnyilvánulásaik döntő többségében igazuk van. Az is közös tulajdonságuk, hogy személyiségük miatt eleve keskeny ösvényen mozognak, amelyről ráadásul gyakran igyekeznek erőszakkal letaszítani őket – olykor sikerrel. Ám még amikor átmenetileg a vesztes oldalra kerülnek, akkor is népszerűbbek, mint kollégáik nagy többsége, az emberek ugyanis megkülönböztetett tisztelettel szemlélik ténykedésüket.
Széles Sándor is magáénak mondhatja a szurkolók rokonszenvét, elég csak megnézni a leváltásáról szóló cikkek kommentözönét, amelyek elsöprő többsége a tréner mellett áll ki. Ez azonban fél siker, amely csak akkor válhat teljessé, ha Széles Sándor folytatni tudja a munkát. Egészségileg rendbe jött, tele van tettvággyal, tudása nagyságát pedig mások mellett Gyurta Dániel, Risztov Éva és a Verrasztó testvérek sikerei igazolják. Amint azt lentebb olvashatják, itthon akar dolgozni, a magyar úszósportért akar tenni.
Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy ezt a szándékot ne használjuk ki!