A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Érdektelen ellenzék

Csorja Gergely

Az ellenzék megnyilvánulásai érdektelen pótcselekvések. A szocialisták, a DK ma már képtelen a figyelmet a legkisebb ideig lekötő cselekvésre, az LMP-ről azt sem tudhatjuk biztosan, hogy létezik-e, a Jobbik metamorfózisa végén pedig egy homoerotikus rémálom, egy bosszúvágyból pénzelt jobbközépszerű párttorzó látszik kigubózni.
Kívülről úgy tűnik, az ellenzék politikusai belenyugodtak, hogy az elkövetkező évtizedben ők már nem kormányoznak, sőt bizonyos megkönnyebbüléssel dőlnek hátra, hogy szerencsére van, aki képes kormányozni.
És bizony, szimpátiától vagy éppen ellenszenvtől függetlenül, Orbán Viktor elmúlt 6 éve egyértelmű siker. Stabilizálta az ország gazdasági helyzetét, a migránsválság veszélyeinek felismerésével és az idejekorán áterőltetett cselekvéssel berobbant a nemzetközi politika élvonalába, majd a korai felismeréssel, hogy Trumpot érdemes támogatni, megalapozta az elkövetkező évek magyar külkapcsolati sikereit.
Orbán tehetsége, előrelátása, politikai aktivitása és az elért eredmények kétségbevonhatatlanok. Minden politikai próbálkozás, ami ezeket az eredményeket lekicsinyli, sőt eltagadja, kudarcra van ítélve, visszaüt.
Mindezek mellett a Fidesz, pontosabban az a rendszer, mely ma az országot meghatározza, akkorára nőtt, hogy a valódi ellenzéki állások, a valódi nézeteltérések, érdekellentétek, a valódi ügyek a rendszeren belül vannak.
Az egyén, aki leginkább mindennapi életének tapasztalatiból összegez, azt látja, hogy évtizede elmaradt felújítások valósulnak meg, hogy könnyebb és olcsóbb hitelhez jutni, hogy nőnek a fizetések, hogy 30 éve először érzi, hogy kap valamit az államtól.
Az állam, a közigazgatás működése persze nagyon messze van a tökéletestől, mégis az a tendencia látszik, hogy javul.
Az időről időre felbukkanó szükségszerű anomáliák mellett, mert minden rendszerben vannak anomáliák, az Orbán által kialakított rendszer, majd egy évszázada az első tartósan működőképes és polgárainak valamit adó politikai hatalom.
A Bethlen István által a 20-as években felépített Trianon utáni rendszer tragédiája, bukása nem belpolitikai okokra vezethető vissza. Akkor Magyarország a világháború áldozata lett.
Most azonban – egyelőre – nem látszik kibontakozó világméretű háborús konfliktus, így az elkövetkező években Magyarország megerősödhet, akár a régióban meghatározó gazdasági, katonai és politikai hatalommá is válhat.