A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Egy nyakas székely a Felvidéken

László Csaba már az első pillanatban úgy érezte, hogy hazatért Dunaszerdahelyre

Katasztrofálisan kezdte az idei bajnokságot a szlovák bajnokságban a dunaszerdahelyi DAC labdarúgó-csapata. A klubvezetésnek ezért lépnie kellett, nehogy a kiesés szélére sodródjon az együttes. Ennek eredményeként a korábban a Ferencvárost és két nemzeti válogatottat is irányító székely-magyar szakembert, László Csabát kérték fel a csapat edzőjének. Az első eredmények azt mutatják, hogy jó kezekbe került a csapat, hiszen a DAC elkezdett felfelé araszolni a bajnoki tabellán és a Nagyszombatot kiverve továbbjutott a Szlovák Kupában is. Sportrovatunkban a kitűnő trénerrel nem csupán új munkája sajátosságairól és elérni kívánt céljairól beszélgettünk, de szót ejtettünk arról is, hogy székely származásúként könnyen ment-e a beilleszkedés a felvidéki magyarság jelképének tekinthető klubba.

– Meglepődött-e, amikor megérkezett a DAC megkeresése, és gondolkodott-e, hogy belevágjon a munkába?
– Már saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy az edzői életben bármikor, bármi megtörténhet, sőt kifejezetten tanácsos állandóan egyfajta készenlétben lenni. Ezért nem mondanám, hogy nagy meglepetés ért, viszont annál nagyobb örömet okozott és eldöntötte számomra a folytatás kérdését.
– Ezek szerint más megkeresései is voltak?
– Igen, voltak még más ajánlataim is, ám Dunaszerdahely mellett semmi más nem rúghatott labdába. Azt vallom ugyanis, hogy egy profi edzőnél nyilvánvalóan a szakmai kihívás az elsődleges, ám érzelmek nélkül még ezt a munkát sem szabad és nem is érdemes csinálni. Pontosan tudom, hogy a Dunaszerdahely jóval több, mint egy klub. A DAC egy szimbólum, a felvidéki magyarság egyik legfontosabb jelképe. Magam is magyar vagyok, ráadásul székelyként ismerem a kisebbségi lét sajátosságait is, ezért a DAC felkérése után a többi megkeresés már nem foglalkoztatott: tudtam, hogy ide szeretnék szerződni.
– A dolgok lelki hátterére még visszatérünk, ám előbb beszéljünk a szakmai oldalról. Nem elég, hogy a csapat gyengén rajtolt a bajnokságban, de kevéssel az érkezése előtt 6:0-ra kikapott az egyik riválisától, ami demoralizálóan hathatott az egész öltözői légkörre. Mennyire nehéz dolog egy mélyponton lévő csapatot átvenni, s egyáltalán: mi ilyenkor a legfontosabb feladata egy újonnan beiktatott trénernek?

Olvassa el a teljes interjút a Magyar Fórumban!