A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
„Mindig erős lesz Magyarország és az USA kapcsolata”

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata mindig erős lesz, ennek oka, hogy a két ország közös értékeket vall - mondta Connie Mack, az amerikai kongresszus volt tagja hétfőn Budapesten.

Az amerikai politikus A magyar-amerikai kapcsolatok kilátásai Donald Trump elnöksége idején címmel tartott előadást a Századvég Alapítvány szervezésében.
    Beszédében nagyon kedvező kezdetnek nevezte Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök telefonos megbeszélését, amely - mondta - jelzés Magyarországnak és a majdan felálló új amerikai kormányzatnak is, hogy jól alakul majd a két ország viszonya. Úgy tűnik, hosszú távú, személyes kapcsolat lesz a két politikus között - tette hozzá.
    Connie Mack kifejtette: Trump mostanában nevezi meg a jelöltjeit a különböző posztokra, és a legfontosabb pozíció talán a külügyminiszteré. Sok név merült már fel, és kerülnek elő folyamatosan újabb nevek, de akárki lesz is az új amerikai külügyminiszter, felismeri és megérti majd a magyar-amerikai kapcsolatok jelentőségét. Ez a hozzáállás pedig a külügyminiszter alatti szinteken is érvényesülni fog - fűzte hozzá.
    Megjegyezte: a budapesti amerikai nagykövetségnek az elnök külpolitikai álláspontjának képviselete is a feladata.
    Az amerikai szakértő - akit a szervezők Magyarország érdekeinek amerikai képviselőjeként neveztek meg - közölte: Trump az európai helyzetet is megvitatta Orbán Viktorral, ami azt bizonyítja, hogy a kormányfő nemcsak Magyarországon, hanem Európában is fontos vezetőként jelenik meg.
    Connie Mack felidézte: korábban a magyarok gyakran úgy érezték, senki sem kedveli az országot az amerikai kormányzatban, ennek oka egyes politikusok - például Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár nyilatkozatai voltak. Ezzel szemben most úgy tapasztalja, az emberek optimisták, egész más a helyzet, mint korábban, a magyarok már nagyon várják, hogy "lapozhassanak" a kétoldalú kapcsolatokban - mondta.
    Emlékeztetett: kemény kampány előzte meg az elnökválasztást, és mindenki azt gondolta, hogy Trump esélytelen, de végül ő nyert, mert úgy szólt az amerikaiakhoz - egyenesen -, ami újdonságnak számított, és azokat célozta meg, akik úgy érezték, a demokraták elhagyták őket. Trump újfajta vezetői mentalitást hoz magával - mondta.
    A szakértő kitért arra: az energia jelentős kérdés mindkét országban, és az Egyesült Államoknak fontos, hogy segítse szövetségesét a források diverzifikálásában. Ez olyan terület, amelyen az Egyesült Államok vezető szerepe valahogyan háttérbe szorult az elmúlt nyolc évben - vélekedett. Hozzátette: emellett is sok más téma van, amely nagyobb hangsúlyt kaphat a kétoldalú kapcsolatokban a jövőben.
    Connie Mack kijelentette: Magyarország érdekeit képviseli Washingtonban, és ez a feladata a jövőben is.