A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Nagy siker, óriási felelősség

Märle Tamás

Éljünk a Kárpát-medence bármely pontján, magyar megmaradás csak összefogással képzelhető el. Hatványozottan igaz ez határon túl, örömteli, hogy a kárpátaljai politikum után az erdélyi is erre jutott.
Az összefogás pedig meghozta gyümölcsét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt közös listája a vártnál jobb, 6,3%-os eredménnyel lépte át a román parlament küszöbét. Az erdélyi magyarságnak ezáltal pontosan olyan mértékű lesz a képviselete, mint etnikai aránya Romániában, ami az elmúlt választásokhoz viszonyítva igenis sikerként könyvelhető el, ugyanis félő volt a rossz szereplés. Márpedig nincs is annál könnyebb, mint végleg lesöpörni az asztalról azt a kisebbséget, amelynek még tisztességes parlamenti képviselete sincsen.
Az erdélyi politikum hosszú évek után volt hajlandó végre az együttműködésre, és ne felejtsük el, hogy ez nem csak a bukaresti törvényhozásba bejutott pártoknak köszönhető. Kellett ehhez az Erdélyi Magyar Néppárt visszalépése az egység, az egyetlen magyar lista érdekében, és a magyar kormány közbenjárása, valamint Orbán Viktor Szatmárnémetiben tett kampánylátogatása is.
Az RMDSZ-t számtalan jogos kritika érte az elmúlt évtizedekben – különösen Markó Béla idején – teljesen érthető volt előbb az MPP, majd az EMNP megszületése. A Fidesz is az utóbbi pártokat támogatta az elmúlt esztendőkben, sokan nekik is támadtak, amiért most teljes mellszélességgel kiálltak az RMDSZ mellett. Pedig a miértre a válasz nem túl bonyolult. Az előző választásokon az újabb pártok még csak meg sem közelítették az RMDSZ-t, bármennyire is hiteltelenné váltak annak egyes vezetői, a magyar szavazópolgárok többsége akkor is az „elsőszülöttre” tette le a voksát.
Az összefogásból tehát nem maradhatott ki a legnagyobb erdélyi magyar párt, amely újratervezést ígért választóinak. A sikeres választási szereplés azonban önmagában mit sem ér, ha nem hálálja meg a pártszövetség a magyar közösség bizalmát.
A kisebbik párt, az MPP elnöke, Biró Zsolt lapunknak tett nyilatkozatában többek között a magyar oktatás teljes körű megvalósításáról; a magyar mint hivatalos nyelv elismertetéséről, ott is, ahol csak a 10%-ot éri el honfitársaink aránya; a kisebbségi törvény elfogadtatásáról; kulturális autonómiáról, valamint Székelyföld területi autonómiájáról beszélt. A kampány során Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pedig új magyar–román megállapodás megszületését ígérte.
Ha a magyarság azt tapasztalja, hogy politikusai nem mozgatnak meg minden követ a fentebb leírtakért, nem harcolnak nap mint nap Bukarestben jogaikért, akkor nincs több összefogás, az asszimiláció pedig egyre nagyobb méreteket ölt. Az RMDSZ–MPP listáról bejutott képviselőkön most óriási a felelősség, viszont minden adott az eredményes munkához. Maguk mögött tudhatják az erdélyi magyarságot, egy erős anyaországot, valamint Erdély uniós képviselőit.
Erdély. A jövő! – hangzott a pártszövetség kampányszlogenje. Hogy így lesz-e, az most rajtuk múlik. A férfimunka csak most kezdődik.