A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Puccskísérlet

Zsille Gábor rovata: A Visztulától a Dunáig

Mindenekelőtt szívből köszönöm egész éves olvasói figyelmüket, boldog Karácsonyt és új esztendőt kívánok, legfőképpen pedig jó egészséget. Ezekben a napokban is sok lengyel témájú hír érkezik, közöttük néhány gyászos is. Lapzártás értesülés, hogy a szörnyű berlini merényletet egy lengyel rendszámú kamionnal követték el – a magát pakisztáninak valló illegális bevándorló előbb elrabolt egy lengyel kamiont, a sofőrt meggyilkolta, majd az irdatlan méretű járművel belehajtott egy karácsonyi vásár forgatagába. A helyszínelő rendőrök a sofőrfülkében megtalálták a lengyel áldozat holttestét.
A lengyel belpolitikában napok óta áll a bál. Kormányellenes tüntetések zajlanak, miközben a kabinet puccskísérlettel vádolja az ellenzéket. A múlt hétvégén Varsóban több ezren tüntettek az alkotmánybíróság és a szejm épületénél, egyes ellenzéki politikusok pedig ülősztrájkot tartanak a törvényhozásban. Az utcai megmozduláson részt vett Bronislaw Komorowski volt lengyel köztársasági elnök is, aki az ellenzéki Polgári Platform tagja. A tiltakozások azért kezdődtek el pénteken, mert a kormány közzétette, hogy korlátozni akarja az újságírók belépését a parlamentbe. Nem mellesleg magyar mintára – vagyis a most Varsóban bevezetni szándékozott szabály hazánkban már évek óta zavartalanul működik, és nem dőlt össze a demokrácia…
Úgy fest, a forgatókönyv lengyel földön is az, mint nálunk: az ellenzék a demokráciát, a sajtó- és a szólásszabadságot félti, diktatúrával vádolja a demokratikusan választott kormányt, és gátlástalanul minden eszközt bevet a megbuktatására. Egyidejűleg a nyugati sajtót és az uniós hivatali rendszert is mozgósítják, ezáltal még nagyobb nyomás alá helyezve a kormánypártot. A hétvégi varsói tüntetésen megszólított tiltakozók is ezeket a húrokat pengették. Egyikük azt nyilatkozta: „Addig maradunk itt, a parlament előtt, ameddig eredményt nem látunk. Amíg a demokratikus folyamatok helyre nem állnak, ameddig a szabad sajtó újra be nem léphet a parlament épületébe, mert ez a demokrácia temploma. Minket pedig kiűztek belőle, a sajtót kiűzték belőle, az ellenzéki képviselőket is kidobták. Tudja, most ők visszamentek, lassan minden jobb lesz. De mi nem fogunk innen elmenni.” Egy másik demonstráló pedig arról beszélt, hogy „Kaczynski diktatúrát akar bevezetni, olyat, mint más országokban, Kubában és Magyarországon. Ebbe az irányba megy. El akarja pusztítani Lengyelországot.” Tehát ő úgy tudja, mert a balliberális szócsövek úgy tájékoztatták, hogy Magyarországon diktatúra tombol, és a kommunista Kuba szintjén működik a társadalom. Hanem a múlt hétvégén a kormány hívei is felvonultak.

Olvassa el a teljes cikket a Magyar Fórum év végi dupla számában!