A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A Gondviselő Atya nagyon nehéz időben küldte le Fiát a földre

Majnek Antal OFM, a munkácsi római katolikus egyházmegye püspöke indította útjára az idén tíz esztendős Ráti Szent Mihály Gyermekotthont, és azóta is tevékenyen részt vesz működtetésében. A jubileum alkalmából Antal atya is a Magyar Fórum rendelkezésére állt.

– Püspök atya celebrálta a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon jubileumi hálaadó szentmiséjét. Miért éppen Ráton indította el ezt az otthont, és miért éppen Biró Árpádékat bízta meg ezzel a nagy feladattal?
 

– Valamikor húsz éve meghívtak Nagydobronyba, a gyermekotthonba. Megtetszett ez a szép evangéliumi ötlet, és az ottani vezetők bátorítottak, hogy mi is indíthatnánk valami hasonlót. Egy ismerős révén rátaláltam a ráti Biró házaspárra. Ők rövid gondolkodás, imádkozás után vállalták, hogy beindítják a gyermekotthont. Isten segítségével és sok adakozó, jótevő támogatásával néhány év múlva már felavattuk az első házat.
 
– Hogyan látja, tíz esztendő alatt milyen munkát végeztek a gyermekotthonban? Mennyire lát bele a gyerekek életébe?
 

– Az elmúlt tíz évben még két ház épült fel, hála Istennek. Újabb házaspárok vállaltak árva gyerekeket, és nemsokára beindulhat a negyedik otthon is. Nagyon nehéz, de gyönyörű szép munkát végeznek a Biróék által talált nevelőszülők. Nemcsak én, mások is úgy látják, hogy az Úristen bőséges áldása van ezen a szép szolgálaton.
Látogatom elég gyakran őket, a gyerekek sokat alakultak, fejlődtek, az eredmény csodálatos. Testileg, lelkileg egészséges gyermekek nőnek föl ebben a misszióban.
 
– Kárpátalja egésze igen nehéz időket él meg manapság. Hogyan látja, mire elegendő az a segítség, amit a magyarországi egyházak és a magyar állam nyújtanak?
 

– A magyar katolikus egyház és a magyar állam által gyűjtött összegeket az elmúlt másfél évben kiosztottuk azoknak, akiknek szánták az adakozók. Nagyon sok rászoruló család részesült támogatásban ennek köszönhetően – hála Istennek és az adakozóknak, akik szívükön viselték az itteni embereket a rájuk szakadó nyomorúságban.
 
– Püspök atya milyen szavakkal tudja biztatni ezekben a válságos időkben a kárpátaljai embereket?
 
– Bízzunk a Gondviselő Atyában, aki nagyon nehéz időben küldte le Fiát a földre, Betlehembe kétezer évvel ezelőtt. Ő új reménységet hozott, és ajándékozza azt azóta is az Istenben bizakodó embereknek. Az Ő nyolc boldogságmondása, áldása hathatós vigasztalás számunkra is, az itthon maradottaknak. Ezt akarjuk ünnepelni Karácsonykor: hogy a sok bűn, baj ellenére túlárad az Ő kegyelme.
 
Märle Tamás