A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A már földön fekvő Fradit talpra állítottuk

Papolczy Gizella interjúja Kubatov Gáborral

A lényeg ugyanis nem az, hogy bajnokokat neveljünk, hanem az, hogy jó embereket.

– Több mint 5 éve elnöke már a Fradinak. Sok minden történt ez alatt. Miként értékeli az eltelt esztendőket?

– Mindenki úgy gondol a Fradira, mint egy futballcsapatra. A Fradi azonban nem csak a labdarúgást jelenti, van 19 szakosztályunk, ott az Albert Alapítvány. És nem csak sportteljesítmény, hanem infrastruktúra is, meg sportorvoslás, tudományos kutatások. És persze a Fradi egy nagyon lényeges része a futball. Nehéz kezdés után még nehezebb folytatást hozott az élet, sosem tapasztalt problémákat, mellé sosem látott összetartást, egységet, akaratot és elképesztő mennyiségű munkát. Azt szoktam mondani, az út felénél sem járunk. A fél térden, de inkább már földön fekvő Fradit talpra állítottuk kollégáimmal, a szakosztályok vezetőivel a népligeti sporttelepből nyugat-európai edzőközpontot varázsoltunk, felépült a Groupama Aréna, a focicsapat már kétszeres Magyar Kupa-győztes és történelmi előnnyel nyert bajnokságot és persze ott van a többi szakosztály megannyi sikere, a teljesség igénye nélkül említve Bácsi Péter világbajnoki címét, a birkózók csapatbajnoki aranyát, a férfi tornászok egyeduralmát, kézilabdázónőink bajnoki címét. Csodálatos évek vannak mögöttünk, remélem, tudunk még feljebb lépni. De az eredményeknél is fontosabb, hogy mára már háromezer gyermek jár hozzánk sportolni, s ugyan nem lesz mindegyikükből nagy bajnok, de jó ember igen. Azt valljuk mi itt, hogy ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem légy az, ami lehetnél.

– Gyermekkora óta szurkolója a Fradinak. Nyilván kijárt a mérkőzésekre is. A hozzáértők mondják, a csapat tizenkettedik játékosa a közönség. Növekedett a nézőszám a sikeres Európa-bajnokság óta?

– A nézőszámunk jóval magasabb, mint tíz éve, persze lehetnénk még többen a lelátón. Az Eb utáni eufória sajnos nem látszott meg a számokon, ezt sokan sokféle okban látják.

– Például a szurkolók egy részével vívott csatában… Helyesen fogalmazok akkor, ha azt mondom, hogy a legendásan erős Fradi-tábor vénaszkenner ellenzőkre és pártiakra szakadt?

– Lehetne talán másként is fogalmazni. Egy szűk kör blokkol, visszariaszt, akár erővel, akár megtévesztéssel visszatart jó pár őszinte és igaz fradistát. Ezt a szűk kört be lehet azonosítani, van bátorságom kimondani, a motivációjuk anyagi vagy politikai. Ilyen véletlenek nincsenek, hogy az úgynevezett előénekes édesapja Jobbik színekben indult választásokon, a fia pedig a Hősök terére szervezett tüntetésről a Fidesz székház elé vezényli azt a pár száz fradistát. De vannak, akiknek pedig jobban megéri anyagilag ez a helyzet, gondolja, hogy véletlen, hogy ők maguk egymásról is azt írják vádaskodva a világhálón, hogy „hisztibiznisz”, ami itt folyik? Véletlen lenne, hogy állítólag egy piramisjáték vádjával illetett üzleti lehetőségbe éppen a tüntetők két fővezére toboroz belépőket? Ezek nem véletlenek.

– Milyen arányt képviselnek a kint maradást választott szurkolók a Fradi családban?

– Van a csöndes többség, amelyik támogatja a törekvéseinket és van a zajos kisebbség, amelyik még az előbbit is félelemben próbálja tartani. Már majdnem százezer szurkolói kártyát váltottak ki, miközben a tüntetők pár százan lézengtek legutóbb a Hősök terén. Aztán ezek a tüntetők a jobbikos képviselőjelölt kisfia vezérletével a Fidesz székház elől átvonultak a Groupama Arénához és leköpdösték, lökdösték, fenyegették, szidalmazták azokat, akik több ezren a Fradi hazai mérkőzése után békésen igyekeztek hazafelé. Hát milyen világ ez?

Mi a véleménye a Fradi elnökének a vénaszkennerről, a nézőszámról, Dollról, Kassairól és a kissrácokkal kijáró apukákról? Olvassa el a Magyar Fórumban!