A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 16.
száma.

Pálffy Ilona:
Szó sincs adatvesztésről


A választások óta még jobban megveti a vidéket a városi „értelmiség”


Elhasaltak a demokratikus választásokon, aztán együtt tüntettek demokráciáért: Gyurcsány, Vona és a többi


Csáky Csongor:
A Kárpát-medencei magyarság közös sikere a Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A már földön fekvő Fradit talpra állítottuk

Papolczy Gizella interjúja Kubatov Gáborral

A lényeg ugyanis nem az, hogy bajnokokat neveljünk, hanem az, hogy jó embereket.

– Több mint 5 éve elnöke már a Fradinak. Sok minden történt ez alatt. Miként értékeli az eltelt esztendőket?

– Mindenki úgy gondol a Fradira, mint egy futballcsapatra. A Fradi azonban nem csak a labdarúgást jelenti, van 19 szakosztályunk, ott az Albert Alapítvány. És nem csak sportteljesítmény, hanem infrastruktúra is, meg sportorvoslás, tudományos kutatások. És persze a Fradi egy nagyon lényeges része a futball. Nehéz kezdés után még nehezebb folytatást hozott az élet, sosem tapasztalt problémákat, mellé sosem látott összetartást, egységet, akaratot és elképesztő mennyiségű munkát. Azt szoktam mondani, az út felénél sem járunk. A fél térden, de inkább már földön fekvő Fradit talpra állítottuk kollégáimmal, a szakosztályok vezetőivel a népligeti sporttelepből nyugat-európai edzőközpontot varázsoltunk, felépült a Groupama Aréna, a focicsapat már kétszeres Magyar Kupa-győztes és történelmi előnnyel nyert bajnokságot és persze ott van a többi szakosztály megannyi sikere, a teljesség igénye nélkül említve Bácsi Péter világbajnoki címét, a birkózók csapatbajnoki aranyát, a férfi tornászok egyeduralmát, kézilabdázónőink bajnoki címét. Csodálatos évek vannak mögöttünk, remélem, tudunk még feljebb lépni. De az eredményeknél is fontosabb, hogy mára már háromezer gyermek jár hozzánk sportolni, s ugyan nem lesz mindegyikükből nagy bajnok, de jó ember igen. Azt valljuk mi itt, hogy ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem légy az, ami lehetnél.

– Gyermekkora óta szurkolója a Fradinak. Nyilván kijárt a mérkőzésekre is. A hozzáértők mondják, a csapat tizenkettedik játékosa a közönség. Növekedett a nézőszám a sikeres Európa-bajnokság óta?

– A nézőszámunk jóval magasabb, mint tíz éve, persze lehetnénk még többen a lelátón. Az Eb utáni eufória sajnos nem látszott meg a számokon, ezt sokan sokféle okban látják.

– Például a szurkolók egy részével vívott csatában… Helyesen fogalmazok akkor, ha azt mondom, hogy a legendásan erős Fradi-tábor vénaszkenner ellenzőkre és pártiakra szakadt?

– Lehetne talán másként is fogalmazni. Egy szűk kör blokkol, visszariaszt, akár erővel, akár megtévesztéssel visszatart jó pár őszinte és igaz fradistát. Ezt a szűk kört be lehet azonosítani, van bátorságom kimondani, a motivációjuk anyagi vagy politikai. Ilyen véletlenek nincsenek, hogy az úgynevezett előénekes édesapja Jobbik színekben indult választásokon, a fia pedig a Hősök terére szervezett tüntetésről a Fidesz székház elé vezényli azt a pár száz fradistát. De vannak, akiknek pedig jobban megéri anyagilag ez a helyzet, gondolja, hogy véletlen, hogy ők maguk egymásról is azt írják vádaskodva a világhálón, hogy „hisztibiznisz”, ami itt folyik? Véletlen lenne, hogy állítólag egy piramisjáték vádjával illetett üzleti lehetőségbe éppen a tüntetők két fővezére toboroz belépőket? Ezek nem véletlenek.

– Milyen arányt képviselnek a kint maradást választott szurkolók a Fradi családban?

– Van a csöndes többség, amelyik támogatja a törekvéseinket és van a zajos kisebbség, amelyik még az előbbit is félelemben próbálja tartani. Már majdnem százezer szurkolói kártyát váltottak ki, miközben a tüntetők pár százan lézengtek legutóbb a Hősök terén. Aztán ezek a tüntetők a jobbikos képviselőjelölt kisfia vezérletével a Fidesz székház elől átvonultak a Groupama Arénához és leköpdösték, lökdösték, fenyegették, szidalmazták azokat, akik több ezren a Fradi hazai mérkőzése után békésen igyekeztek hazafelé. Hát milyen világ ez?

Mi a véleménye a Fradi elnökének a vénaszkennerről, a nézőszámról, Dollról, Kassairól és a kissrácokkal kijáró apukákról? Olvassa el a Magyar Fórumban!