A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 16.
száma.

Pálffy Ilona:
Szó sincs adatvesztésről


A választások óta még jobban megveti a vidéket a városi „értelmiség”


Elhasaltak a demokratikus választásokon, aztán együtt tüntettek demokráciáért: Gyurcsány, Vona és a többi


Csáky Csongor:
A Kárpát-medencei magyarság közös sikere a Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezés

Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Gondoskodunk róluk, ők már a mieink

Nyári táborok, kárpátaljai hétvégék, számtalan közös élmény és szoros barátságok fűznek a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon kisebb és nagyobb lakóihoz, valamint vezetőihez. Az intézmény idén ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját, ez alkalomból beszélgettünk a gyerekotthon vezetője, Biró Árpád feleségével, Biró Marika nénivel.

– Marika néni, legyen kedves, foglalja össze olvasóinknak, honnan indult az intézmény és hova jutott tíz esztendő alatt?
 

– A gyermekotthon létrehozását 2003 őszén Majnek Antal atya, egyházmegyénk püspöke kezdeményezte. Az első év az engedélyek megszerzésével telt, és időközben megpróbáltuk tudatni jó szándékú emberekkel, hogy itt Kárpátalján, egy kis faluban, árva és nehéz sorsú gyerekek részére otthont szeretnénk építeni. 2004 novemberére összegyűlt annyi pénz, hogy elkezdhettük az első lakóház alapjait. Lépésről lépésre épült tovább a ház és 2006 novemberére készen állt az első kis lakók befogadására. Építkezés közben már kérdezgettünk házaspárokat, ki lenne az, aki beköltözik a gyerekotthonba és saját családja mellé befogadna árva gyerekeket. Ahogy az építkezés, úgy a házaspárkeresés sem volt egyszerű, de sikerült. November 4-én püspök atya felszentelte a készen álló házat és beköltözött az első nagycsalád három saját és hét befogadott gyermekkel. 2007 decemberében a második lakóház is elkészült és beköltözött a második nagycsalád két saját és nyolc befogadott gyerekkel, 2009 végére pedig a harmadik ház és a harmadik család két saját és kilenc befogadott gyerekkel.
A lakóházakkal párhuzamosan épült a központi ház, amelyet közös programok és közös rendezvények lebonyolítására használunk. Folyamatban van egy rehabilitációs központ építése elsősorban a Kárpátalján családtípusú gyermekotthonokban élő gyerekek részére, és épül a negyedik lakóház. Az építkezés és a munkatársak megtalálása hasonlóan folyik, mint annak idején az első háznál.
 
– Hogyan ünnepelte meg jubileumát a gyerekotthon?
 

– Kemény volt ez az első tíz év, és úgy gondoltuk, itt az ideje egy kis ünneplésnek. Nem jó egyedül ünnepelni, ezért meghívtuk a gyerekotthon eddigi segítőit, támogatóit, a családok a rokonaikat, a gyerekek a keresztszüleiket, tanáraikat, barátaikat. Az ünneplés november 5-én délután 2 órakor kezdődött a ráti templomban hálaadó szentmisével, melyet Majnek Antal atya celebrált. Az ünnep Ungváron a Filharmóniában folytatódott, nagy örömünkre a terem zsúfolásig megtelt. Jelenlétével megtisztelte rendezvényünket Budapestről dr. Grezsa István kormánybiztos úr, dr. Buhajla József, az Ungvári Magyar Főkonzulátus Főkonzulja, az egyházak képviselői, a Fóti Gyermekközpont képviselői, a Kárpátaljai Gyermekvédelmi Osztály munkatársai, az egyházmegyei karitász munkatársai és számos vendég Magyarországról, Felvidékről, Ausztriából és természetesen Kárpátaljáról.
A kivetítőn fényképekkel és szóban is bemutatkozott a gyermekotthon. A jubiláló házaspár, Lelekács Georgina és Ferenc beszélt az elmúlt tíz esztendő örömeiről és gondjairól. A gyerekotthon lakói néhány kedves dallal megköszönték mindenkinek a segítséget és a jelenlétet, majd fergeteges koncerttel zárult az est, melyet a budapesti Zurgó együttes, a Kormorán együttes és Kovács Nóra népdalénekes adott. Azt hiszem, mindnyájunknak emlékezetes marad ez a nap.
 
– Tíz év nagy idő. Milyen jövő vár azokra, akik már betöltötték 18. életévüket vagy akik rövidesen válnak nagykorúvá?
 

– Ahogy az otthon létrehozása, úgy az otthonból kikerültekről való gondoskodás is a mi feladatunk. Mi egy ilyen országban élünk.
2015 nyarán férjhez ment az első nagylányunk, az esküvőt a gyerekotthon nagytermében rendeztük meg. Jótevőink segítségével egy szépen felújított lakásba költöztek itt Ráton.
A második kibocsátott nagylányunk Budapesten tanul, de továbbra is ide jár haza.
Ha eljön az ideje, mindegyikről megfelelő módon gondoskodunk majd, hiszen ők már a mieink.
 
– Hogyan ünneplik a gyerekotthon lakói a Karácsonyt?
 
– A Karácsonyt minden család hagyományos módon ünnepli. Igaz, hogy Szenteste, a mise után van közös nagy kántálás. Minden házba bemegyünk egyet énekelni és így közösen elmegyünk a családok közeli rokonaihoz is, hajnali 2-3 óráig is el szokott ez tartani. Ezt a gyerekek nagyon várják minden évben, a kicsik is nagyon tanulják az énekeket, hogy ők is mehessenek kántálni. Emellett pedig már hagyománnyá vált a karácsonyi koncert is, melyet a gyerekotthon zenedéje ad, s ami szintén közös program a gyerekotthon minden lakójának.
 
Märle Tamás