A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Székely karácsony a Délvidéken

Győrfi Sándorral első alkalommal a délvidéki Székelykevén találkoztam, most novemberben pedig az al-dunai székelyek budapesti bemutatkozásán, amely nagy sikert aratott, és ismét jó páran megtudhatták, hogy a legdélebbi végeken is van egy kicsiny Székelyföld.

– Sanyi, hogyan kerültek a székelyek az Al-Dunához?
 
– Az al-dunai székelyek közös végzete a madéfalvi vérengzéssel kezdődik. Hányattatott sorsunkban a Moldvába szétszóró évtized után a bukovinai öt faluban leélt bő évszázad összekovácsolása jelentett békésebb időszakot. Ezen a tájon a megtöbbszöröződött lélekszám szűkké tette a keleti határt és 1883-ban nemzeti szintű összefogással csaknem félezer család lett al-dunai székellyé téve a déli határra kerülve.
 
– Mivel foglalkoznak a legdélebbi végeken élő magyarok ebben a három faluban? Milyen kilátásaik vannak Szerbiában?
 

– Azóta az ötödik-hatodik nemzedék cseperedik fel a már-már meghonosodott székely családokban az általuk létesített Sándoregyháza, Székelykeve és Hertelendyfalva településeken. A Duna-szabályozó gátak építéséhez kubikusnak idecsalogatott üknagyapáink büszkeségére örököseik szorgalmas szakmunkások, összetartó földművesek, tanárok, orvosok, fejlődő vállalkozók lettek. Tanulékonyságuk és az évszázadokon át bizonyított életerő most is megpróbáltatásokon át vezeti az itteni magyarságot a válságos környezetben, itt, a nagyvárosok árnyékában vagy a szebb jelennel kecsegtető nagyvilágban. Kevés az a család, melynek a Karácsonyra készülés nem jelent családi találkozási reményt is, a gyerekek idegen földről hazalátogatását.
 
– Hogyan készültök a Karácsonyra? Milyen népszokásokat tartanak arrafelé?
 

– Csupán órákban és percekben mérhetjük az ünnepváró nyugalmat, a csökönyödő üzemek és korszerű életmód zajától való menekülést. Mégis egy nap kiemelkedik az ünnepremény növelésében. Immár huszadik alkalommal gyűlnek össze a dél-bánsági hagyományőrzők, karácsonyi szokásokat és betlehemes játékokat ápoló közösségek és szervezetek. A székely települések, Székelykeve, Sándoregyháza és Hertelendyfalva rendszeresen és nagy számban képviseltetik az idén is magukat, a Dél Pacsirtái gyermekkórus és barátai által Pancsován szervezett vándorrendezvényen, de Versec, Udvarszállás, Kevevára, Torontálvásárhely, Fejértelep magyar művelődési egyesületei is jelen lesznek és állandó bemutatkozók, a közösségépítő és önazonosság-megőrző összejövetelen. Minden után, a karácsonyi megéneklés jelenti az ünnep csúcspontját, amikor rokonok, barátok, komák és szomszédok egymásnak kimutatják szívük vígságát.
 
Märle Tamás