A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Összezárta sorait az erdélyi magyarság

Együttműködésünk nem december 11-éről szólt

Az eddigihez képest hárommal több, 30 törvényhozó szerzett mandátumot az RMDSZ képviselőházi és szenátusi jelöltlistáiról a parlamenti választásokon. Az RMDSZ és az MPP együttműködési megállapodásának megfelelően a polgári pártnak két képviselője lesz az alsóházában. Biró Zsoltot a Magyar Polgári Párt elnökét a jövőbeni frakciómunkáról, a szakbizottságokban való részvételről, s az esetleges kormányzati szerepvállalásról kérdeztük.

Elnök úr erre az eredményre számított?
 

– Mindenekelőtt ki kell hangsúlyoznom, hogy az erdélyi magyar választók bölcsen döntöttek, amikor az összefogást erősítve alátámasztották a felelősségen alapuló politikát. Arra számítottunk, s bíztunk benne, hogy a Magyar Polgári Párt a választásokat követően a parlamentben is képviseli programját. Korábban nyilatkoztam már lapuknak arról, hogy potenciálisan két befutó helyen szerepelnek az MPP jelöltjei, és mindenképpen az 5%-os választási küszöb átlépését tűztük ki célul. Amikor az RMDSZ-szel megkötöttük a választási együttműködést, szem előtt tartottuk az erdélyi magyar közösség elvárásait, és arányos képviseletre törekedtünk. A 6% feletti eredménynek köszönhetően az összefogás listája az arányos képviseletet biztosítja az erdélyi magyarságnak a román parlamentben. Ez pedig azt jelzi, hogy az erdélyi magyar közösség azt várja el a politikusaitól, hogy a nemzeti ügyekben fogjanak össze. Azt is tudni kell, hogy a román választási törvény szerint az 5% alatti pártokra leadott szavazatokat visszaosztják, és ez a parlamentben akár egy 7-8%-os erejű frakció alapítására is lehetőséget biztosít. Azért is örülünk ennek az eredménynek, mert meg tudtuk fordítani azt a trendet, ami a 2000-es évektől folyamatosan káros volt a képviselet szempontjából, vagyis hogy a romániai magyarság kisebb arányban járult az urnák elé, mint román honfitársaink. Arra pedig mindenképpen számítottunk, hogy pártunk két képviselője jelen lesz a parlamentben.
 
Kikről van szó?
 

– A Kovászna megyei listán Kulcsár Terza József, megyei elnök, aki a Magyar Polgári Pártban a megyei szervezetek egyeztető tanácsának elnöki tisztségét is betölti. A Maros megyei képviselői listán pedig jómagam indultam, így Biró Zsolt a másik képviselő.
 
Amikor az elnök parlamenti képviselő is, akkor több pártban ügyvezető elnököt választanak. Felvetődött ez a gondolat önöknél is?
 

– Ezt a kérdést a Magyar Polgári Párt arra hivatott testületei döntik el. Amikor jelöltjeinket rangsoroltuk, akkor azokat a szempontokat vettük figyelembe, hogy a potenciális befutó helyen szereplő jelöltjeink egyértelműen az MPP-t és annak összes szavazóját tudják képviselni. Mivel azt tudtuk, hogy irreális, hogy minden megyében mandátumhoz jussunk, ezért született ez a döntés, hogy az elnök és a megyei szervezeteket koordináló elnök legyen a két befutó helyen. A Magyar Polgári Párt öttagú elnökséggel rendelkezik, és kiválóan dolgozik a megyei szervezeteket egyeztető fórumunk, így nem hisszük, hogy a pártügyekre ezek után kevesebb idő marad.
 
Az RMDSZ frakciójának lesznek a tagjai?
 

– Együttműködésünk nem december 11-éről szól, hanem hosszú távon gondolkodunk. Nekünk is az a célunk, hogy ne függetlenként, súlytalanul kerüljünk be a parlamentbe, hanem azokkal a lehetőségekkel is élhessünk, amit egy frakciótagság jelent. Négyéves együttműködésről beszélünk, a Magyar Polgári Párt képviselői a magyar frakció tagjai lesznek a törvényhozásban. A RMDSZ civil szervezetként, az MPP pedig pártként van bejegyezve. Az MPP képviselői egy időben lehetnek a tagjai mindkét szervezetnek. A magyar frakció pedig az összmagyarságot fogja képviselni. A frakciótagsággal törvényt kezdeményezhetünk, és szakbizottságokban vehetünk részt.
 
A választók bizonyára számon is kérik az ígéretek betartását.
 

– Mi komolyan gondoljuk, hogy minden politikusnak el kell számolnia az ígéreteivel, és a négyéves ciklus végén mindenképpen mérleget kell vonni. Programunk egyértelműen tartalmazza azokat a prioritásokat, melyeket fontosnak tartunk. Ide tartoznak: a magyar identitásunk megőrzése, az oktatási törvény módosítása, a régióátszervezéssel kapcsolatos elképzeléseink. Nyolc évvel ezelőtt, megalakulásunkkor összeállított programunk tartalmazza az erdélyi mezőgazdasági, gazdaságfejlesztési elemeket. Ide tartozik a Székelyföldre jellemző többfunkciós mezőgazdaság kérdése is. Nagyon szeretnénk, hogy az MPP képviselői olyan szakbizottságokban kapjanak helyet, ahol ezeket a programokat képviselni tudják. Tehát a kulturális-oktatási szakbizottság mellett szeretnénk, ha a mezőgazdaságit is polgári pártos képviselő tölthetné be a frakció tagjai közül.
 
Valószínűleg baloldali kormánya lesz Romániának, és a sajtóban felvetették, hogy a győztes román Szociáldemokrata Párttal koalícióba lép az RMDSZ. Van ennek valóságalapja?
 

– A klasszikus közmondás szerint, a politikában soha ne mondjuk azt, hogy soha. Az is tény, hogy egy 6-7%-os párt akkor tudja teljesíteni a választópolgároknak szánt ígéreteit, ha kormányon, vagy kormány-közelben politizál. Az a politikus, aki úgy lép erre a pályára, hogy folyamatos ellenzéki szerepre készül, szerintem, nem mond igazat. A kormányzás kimozdítaná a holtpontról a magyar–román viszonyokat, így meg kell fontolni, ha erre felkérést kapunk, de még csak találgatásokról beszélhetünk. Nem zárkózunk el a kormányzati szereptől, de nem bármilyen áron, csak jól meghatározott pontok mentén, és nem szabad feladni értékrendünket.
 
Medveczky Attila