A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 11.
száma.

A hatóságok tehetetlenek: Svédország kiütve

A Jobbiktól a DK-n át az LMP-ig: mind egy hajóban

Semjén Zsolt: Brüsszel nem ismeri el a keresztényüldözést


Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Népszavazások

Duray Miklós

A nemzetileg vagy az állam kiegyensúlyozott működése szempontjából felsorolt népszavazási példák nem éppen megnyugtatóak. Ami azt jelzi, hogy egész Európában rosszul működik a modern demokrácia egyik legfontosabb tényezője, a társadalmi párbeszéd. Elnyomja a hangját a politikai pártok, érdekcsoportok, esetleg pénzügyi érdekeltségek közötti vetélkedés. Ebben a vonatkozásban is felmerül a globalitás versus lokalitás kérdése.
Azt gondolom, az idegenek letelepítésével-letelepíthetőségével kapcsolatos magyarországi népszavazásnak mindeni eddiginél nagyobb a tétje egész Európa számára. Ugyanis nem csupán arról szólt, hogy csak a Magyar Országgyűlés jóváhagyásával vagy Magyarország Alaptörvénye értelmében lehessen letelepíteni Magyarországon menekülteket, hanem arra is felhívja a figyelmet, hogy meg kell állítani az Európai Unióban uralkodó kaotikus helyzet terjedését. Például arról, hogy ne a valamikori Német Szocialista Egységpárt fiatal aktivistája (Angela Merkel), egy bizonytalan műveltségű, kétséges érettségi bizonyítvánnyal rendelkező szocialista politikus (Martin Schultz) és egy luxemburgi alkoholista (Clemenceau-Juncker) vagy a sajátos gondolkodású nyugat-európai baloldal (akár volt vörös gárdista vagy az 1968-as németországi és franciaországi terrorista mozgalmak mára konszolidálódott tagjai) határozzák meg az eredetében nagyreményű és az általunk fontosnak tartott Európai Unió jövőjét. A Brexit volt az első jelzés arra vonatkozólag, hogy ez így nem mehet tovább. Most jött a második jelzés, a magyarországi népszavazás. Reméljük, a V4-ek egysége, ha kitart, lesz a további jelzés. Ezért érdemes lenne akár polgári mozgalmat is elindítani.
Lássuk a jövőt!
 
Olvassa végig Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnökének az elmúlt 25 év népszavazásairól írt elemzését a Magyar Fórumban!