A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 17.
száma.

Sára Sándor alkotásait ötvennél is több országban látták

A négygyermekes családapát, Varga Mihályt kérte fel elsőként miniszternek Orbán Viktor

„Ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött.”

A Soros-Birodalom örökösének fő ér­deklődési irányát a férfiak és a migránsok adják
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​Csurka, Orbán és a Jobbik

Kiss István Béla

Alighanem többen gondolják úgy közülünk, kormánypártiak közül manapság is, hogy kockázatos dolog Csurka István nevét pozitív előjellel fölvetni vagy rá hivatkozni a jobbközép sajtóban. Még most, csaknem négy évvel a halála után is. Pedig amit a magyar miniszterelnök megengedhetett magának (egy Bayer Zsolttal készült interjúban például „Pista bátyánknak” emlegették), azt megengedheti bárki, mert nem ő van a célkeresztben. Hanem Orbán Viktor.
Mindez Megyeri Dávid november 29-ei cikkéről jutott eszembe (Magyar Idők: Az áljobboldali SZDSZ), amelyben a Jobbikról való gondolkodásában Csurka Istvánhoz hasonló eredményre jut, a következő megállapítással: „nem túloznak, akik azt mondják, hogy a Jobbik mára átalakult egy áljobboldali SZDSZ-szé.”
Ne féljünk kimondani, hogy volt egy magyar politikai gondolkodó (mellesleg vagy nem mellesleg kitűnő író), aki ezt a döbbenetes hasonlóságot már kezdettől fogva látta. Hogy ez nem csak „mára” következett be. Aligha véletlen, hogy a Csurka István alapította hetilap, a Magyar Fórum, amely rendre újra közli Csurka politikai cikkeit, legutóbb, éppen mostanában, a november 24-ei és december 1-jei számában azokból az írásokból válogat, amelyek a legmeggyőzőbben leplezik le ezt a „csiszlik pártot”, már létrejöttének pillanatában. Illusztrációképpen csak egyetlenegy idézet: „Ez látszólag szélsőjobboldali szélsőséges párt, valójában egy új SZDSZ, s ugyanúgy a bomlasztást, a magyarellenességet szolgálják, mint az SZDSZ.”
Nem járt rosszul, aki annak idején Csurkát olvasott és hitt a prognózisainak. Ebben a kérdésben legalábbis egészen biztosan nem. De a tizenhét évvel ezelőtti, a migrációt előrevetítő írásával kapcsolatban sem mondhatunk mást. Ám akinek még mindig aggodalmai vannak, valami még midig visszatartja attól, hogy Csurka Istvánt érdeme szerint méltányolja, vagy ki merje mondani, hogy van, amiben egyetért vele, annak érdemes elolvasnia Tamás Gáspár Miklós HVG-ben megjelent nekrológját (2012. február 4.). Persze, értékrendjének megfelelően nácizza, fasisztázza, de mást is ír. Igazat. És a Jobbikot sem hagyja ki. „Csurkát vonzotta a nemzeti egység, a magyar erő, fantazmája, ezért állt utolsó gesztusaival Orbán Viktor pártjára, mert a maga módján Magyarország sikerét akarta, ami a Jobbiknak teljesen közömbös”. Vagy: „látta a magyar plebejus tragédiáját a kudarcos rendszerváltás zűrzavarában. Ezért a mai napig becsülöm Csurkát”.
Kicsinyhitűek volnánk, ha erre azt mondanánk, hogy „persze, TGM-nek szabad. De neki is csak egy halotti beszéd erejéig”. Ha valaki a maga árnyékát, előítéleteit átlépve fölemelkedik erre a szintre, mert okosabb és belátóbb annál a politikai tábornál, amelyikhez tartozik, akkor talán mi is megpróbálhatjuk vállalni a magunk értékrendjét. Amelynek domináns része kell legyen, hogy méltányoljuk az Orbán Viktor melletti kiállását. (Nota bene: a Jobbikkal ellentétben a Csurka István vezette parlamenti párt, a MIÉP az első Fidesz-kormány konstruktív ellenzéke volt. Tud még valaki erre példát a rendszerváló pártok történetében?)
TGM sommás ítélete: „Csurka sokat ártott a magyar népnek, mert a magyar nép sorsán gondolkodott. Úgy, ahogy tudott”. Ártott-e valóban? Mondanak ilyesmit a magyar miniszterelnökről is. Azok, akik szerint, ahogy egy ATV interjúban hallhattuk, nem a kurucok az igazi hazafiak, hanem a labancok, mert ők tudják, hogy mire van szüksége az országnak.
Azt biztosan tudják, hogy nekik mire van szükségük. De hogy a magyar népnek? Bízzunk benne, hogy ezt a kétszer is kétharmaddal megválasztott kormányfő jobban tudja. Valószínűleg ő is mást ért magyar népen, mint TGM és a hozzá hasonló internacionalisták. Akik közül az egyik (az Amerikai Népszavában) úgy ítélte meg Orbán Magyarországát, hogy dagonyázik a moslékban, és nem tudja, hogy le fogják szúrni.
Ne reménykedjen, böllérsegéd úr! Nem áll rosszul a szénánk. Még akkor sem, ha a posztbolsevista szélsőbal (álbaloldal) összefog az általa életre hívott álszélsőjobbal.