A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Miért építi le Vona a Jobbikot?

Csorja Gergely

A Jobbik a szétesés szélére lavírozta magát. Pontosabban Vona Gábor pártelnök fordította a pártot balra. A látványos, szinte 180 fokos fordulatot a tagság elvhű része elutasítja.
Ezért a pestisracok.hu szerint több mint 50, Szabó Gábor pártigazgató szerint 20 alapszervezet petíciót írt alá, melyben a következők állnak: „Alulírottak, aktív jobbikos szervezetek nem értünk egyet és nem támogatjuk Vona Gábor elnök úr politikai irányváltását, és nem támogatjuk a Jobbik baloldalra tolódó néppárttá válását.”
A napokban nevesítették, hogy a többi között a vecsési, a vámosmikolai, a nagybörzsönyi, a bernecebaráti, a szokolyai, a gyönki, a recski, a pomázi, a felsőpakonyi, a csongrádi, a bagi, a gödöllői, a pócsmegyeri, a hévízgyörki, a kartali, a kerepesi, a kistarcsai, a mogyoródi, a pilisvörösvári, a leányfalui, a tahitótfalui, a dunabogdányi, a szigetmonostori, a budakalászi és az isaszegi helyi csoport is aláírta a tiltakozást.
Debrecenben kizárt jobbikosok tüntettek Vona politikája ellen, a Magyar Gárda tagjai is demonstráltak a Jobbik elnöke ellen. A Jobbik balra fordulásának párton belüli elfogadtatását az sem segíti, hogy a balliberális értelmiség egyre inkább kiegyezne Vonával. Kőszeg Ferenc tavaly az Élet és Irodalomban pendítette meg, hogy a közös cél, Orbán Viktor leváltása érdekében Vonára is lehet szavazni, sőt Heller Ágnes, Medgyessy Péter és Szanyi Tibor is elképzelhetőnek tartja az együttműködést a baloldal és a Jobbik között.
Vona Gábor ATV-s szereplései is erős indulatokat váltanak ki a Jobbik törzsszavazóiból. A Jobbik legerősebb orgánuma, a kuruc.info közönsége az egyik ATV-s szereplés után esett neki a pártelnöknek. Nem a szokásos, mindenhol megjelenő pocskondiázók, hanem a Jobbik megtévesztett és most Csurka tíz évvel ezelőtti igazát felismerő törzsszavazók heves megnyilvánulásai jelzik, hogy a Jobbikban nagy a baj.
Néhány a nyomdafestéket tűrő megnyilvánulásokból:

„Vonához képest egy kaméleon erősen monokróm” – írja Horváth Judit.
„Hát nem a fejitül bűzlik a hal?” – válaszol Samu, majd folytatódnak a hozzászólások.
„Várjuk a menetelését a buzivonuláson »én is meleg vagyok« táblával a nyakában” – írja egy másik kommentelő.
„Azzal, hogy középre húz a régi szavazóbázisa jelentős részét hagyta maga mögött. A fideszesek elvből nem fognak rászavazni, mert azok amolyan kemény mag. Arról ne is beszéljünk, hogy ezek után a Fidesz a legradikálisabb párt az országban… Talán egy-két mosott agyú nyugger ex-MSZP-s majd lányos zavarában odateszi az X-et. De ez mire lesz elég, most őszintén?” – összegzi a vitát a kuruc.infón a hozzászóló.

És valóban komoly kérdéseket vet fel Vona egyelőre alapvetően elhibázottnak tűnő politikája.
Találgatásokból persze nincs hiány Vona motivációját illetően. A legnépszerűbb elmélet szerint Simicska Lajos milliárdjai állnak a néppártosodás mögött, de sokan állítják, hogy a Jobbik és a balliberális ellenzék kiegyezett, és 2018-ra összeáll a választási szövetség.