A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Nincs olyan város, amely ne gazdagodott volna az olimpia által

Kovács Attila

Versenyzőként és edzőként is többszörös olimpiai bajnok, így nem véletlen, hogy a Nemzet Sportolója címet is elnyerte. Az elmúlt évtizedek összes olimpiai helyszínén megfordult, és az itt szerzett tapasztalatai alapján állítja: minden értelemben nyernénk egy rendezéssel.

– Sejtem, hogy formális a kérdés, de azért felteszem: a maga részéről támogatja a főváros olimpiai pályázatát?
– Természetesen igen. Sportolóként, edzőként és magyar emberként egyaránt maximálisan olimpiapárti vagyok.
– Mivel győzné meg azokat, akik most a rendezés ellen ágálnak?
– Őszintén szólva eleve nem is nagyon értem azokat, akik ellenzik a pályázatot, hiszen ez egy elképesztő lehetőség hazánknak. Három okot is említeni tudok, amiért támogatom a rendezést és szurkolok azért, hogy végül a mi pályázatunk nyerjen.
– Melyek ezek az okok?
– A nemzet és a haza szempontjából, a sportágam szempontjából és a személyes érintettség tekintetében is fontos volna a rendezés. Ami a magyar embereket, a hazánkat illeti: pályafutásom jóvoltából az elmúlt évtizedek összes olimpiai helyszínén megfordultam, sok helyütt jártam már azelőtt is, hogy olimpiát rendeztek volna, majd aztán visszatértem oda a lezajlott olimpia után is. Ennek révén van személyes tapasztalatom és összehasonlítási alapom is, és a következőket láttam: az esemény előtt kivétel nélkül mindenütt voltak aggályok az olimpiával kapcsolatban, mindenütt felmerült, hogy vajon képes lesz-e az adott város megrendezni a játékokat. Utólag aztán mindenütt bebizonyosodott, hogy rendkívül sokat profitált az adott város a rendezésnek köszönhetően. Említhetem Münchentől kezdve Mexikóvároson át egészen Montrealig az összes helyszínt, és én még ide sorolom Athént is, amely esetében pedig annak idején a legtöbb probléma felmerült. Úgy érzem, hogy ez egy semmihez nem foghatóan nagy lehetőség számunkra, magyarok számára is arra, hogy nagyot alkossunk, illetve hogy az olimpia miatt megvalósuló beruházások, infrastrukturális fejlesztések révén jelentősen gazdagodjunk. Fontos kiemelni, hogy természetesen nem olcsó egy olimpia, sőt tehát nem állítom – és szerintem senki sem állítja – azt, hogy ez egy kis költségű beruházás lenne. Ám az is egyértelmű, hogy a gyermekeinket, az unokáinkat és általánosságban a jövőnket kell nézni, és akkor nem is kérdés, hogy jó lenne-e ez nekünk, vagy sem?
– Szűkebb pátriájában, a vívásban mit jelentene egy hazai rendezésű olimpia?
– Először is mi, magyarok vívónemzet vagyunk, hiszen az eredmények alapján a legeredményesebb nemzetek közé tartozunk a sportágban. Most, a riói két aranyérem után máris érződik a sikerek jótékony hatása, mert hála Istennek nagyon sokan jelentkeztek vívni, ősz óta újra nagyon sok gyermek jár le az edzőterembe. Nem is titkolják, Szilágyi Áronok és Szász Emesék szeretnének lenni. Ez egy kellemes gond, inkább kevés legyen a hely, mintsem kongjon a terem az ürességtől. Úgy gondolom, hogy ennek a helyzetnek a hatványozott változatára lehetne számítani akkor, ha idehaza, saját közönség előtt lehetne valaki olimpiai bajnok. Mindez hatalmas lökést adna a vívósportnak, és az összes többi sportágnak is, vagyis ez nemcsak a vívásban éreztetné jótékony hatását.
– Említette a személyes érintettséget is...
– Igen, valóban, és korom miatt nem is magamra gondolok elsődlegesen, hiszen ki tudja, edzősködöm-e még 2024-ben? Van ugyanakkor három gyönyörű unokám, akik amellett, hogy ügyesek, aktívak is, és éppen abban a korban vannak, hogy 2024-ben akár személyesen is részesei lehetnének a játékoknak mint sportolók. Eddig soha, egyetlen magyar sportolónak sem adatott meg az a csoda, hogy saját hazájában szerepeljen olimpián. Csodálatos volna, ha nekik ez megadatna. Egészen biztos, hogy nemcsak az unokáimnak, de az összes magyar sportolónak az egész életüket meghatározó élmény lenne egy hazai olimpiai szereplés – helyezéstől függetlenül.

Olvassa el a Magyar Fórumban Magyar Zoltánnal készült interjúnkat is, valamint a A budapesti olimpia helyszínei és beruházásai c. cikkünket is!