A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Az orosz külügyminiszter Kárpátaljáról beszélt

A kárpátaljai önrendelkezési törekvéseket is szóba hozta egyik kommentárjában az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov kiemelte, Ukrajna változatlanul adós a decentralizációt előtérbe helyező alkotmányreformmal. Az orosz külügyi tárca vezetője elárulta, az Euromajdan után, 2014 tavaszán Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió arról állapodott meg, hogy Kijev sürgősen végigviszi az alkotmányreformot, ami nyomán nagyobb önrendelkezést kapnak majd a régiók. Csakhogy az ukrán vezetés elfeledkezett erről az ígéretéről, tette hozzá Lavrov.
Szerinte Kijev úgy gondolta, elég, ha az „agresszorra” fogják a kelet-ukrajnai konfliktust, az EU-tól és a világtól kapják a sok hitelt, s nem kell sietni a beígért folyamattal.
Lavrov konkrétan megvádolta Petro Porosenko ukrán államfőt, hogy az alkotmányreform késleltetésével gátolja a minszki folyamatot.
Az orosz külügyminiszter elmondta azt is, hogy Ukrajna megyéinek egyharmada szeretne függetlenedni Kijevtől, s szerződéses viszonyban rendeznék a kapcsolataikat a hivatalos Kijevvel. S ez a jelenség nem csupán a keleti megyékre jellemző, hanem délen és nyugaton is, megnevezve Odessza megyét és Kárpátalját.