A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Megbecsült márkanév lett mára a V4

26 éves a Visegrádi Együttműködés

A visegrádi négyek (V4) országcsoport már megbecsült "márkanév" lett Európában, tagországait sok közös érdek köti össze - mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán, a V4-ek fennállásának 26. évfordulója alkalmából nyilatkozva a lengyel közszolgálati rádiónak.

Waszczykowski az évfordulóval kapcsán arról is kérdezték, hogy nem különbözőek-e a V4-ek (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) érdekei. "Sok közös érdek köti össze a csoportot" - válaszolta a külügyminiszter.
    Hozzáfűzte: a V4 már "márkanévvé vált Európában", "megbecsült csoportnak" számít az Európai Unión (EU) belül folytatott konzultációk során.
    Kifejtette: a csoport a térség nagyobb integrációjára törekszik, "nemcsak politikai, hanem gazdasági értelemben is, például az infrastruktúra terén", s célja az, hogy Közép-Európa "bizonyos idő múlva, inkább hamarabb, mint később, elérje a nyugat-európai fejlődési szintet".
    A közép-kelet-európai országok más formátumú kezdeményezéseit is említve, Waszczykowski aláhúzta: ezek nem valaki ellen irányuló "frontvonalak" mentén működnek, hanem az EU-n és a NATO-n belül működő "lobbincsoportok", amelyek azért is jöttek létre, hogy "ráirányítsák az említett intézmények figyelmét az érdekeinkre és szükségleteinkre".
    Lengyelország tavaly júliustól tölti be a V4-ek egyéves soros elnökségét.