A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Az európai jövõ a visegrádi négyekben (V4) van

Csorja/mti

A miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen kifejtette: arra számít, hogy az európai fejlõdés súlypontja a kontinens nyugati részérõl a közepére fog kerülni.
Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy tõlünk nyugatra mindenhol jelentõsen változik az etnikai, társadalmi összetétel, ami szerinte hátrányos, „mi ettõl megvédjük magunkat, és ez a mi oldalunkon nagyon nagy elõny”.
Másrészt a V4-ek országainak továbbra is erõs kulturális talapzata van, amelynek lényege, hogy bár modern társadalmak, de megmaradnak a keresztény fundamentumoknál – mondta.
Emellett – folytatta a kormányfõ – Közép-Európában töretlen a hit a családokban, ami a gazdasági fejlõdésben is óriási versenyelõny.
Azzal is érvelt a térség mellett, hogy Közép-Európában nem azokat becsülik, akik ügyeskednek, hanem azokat, akik letesznek valamit az asztalra. Ezért itt nem fog kiépülni egy segélyalapú társadalmi rendszer, ehelyett egy munkaalapú épül ki, ami szintén nagy elõny – fogalmazott.
Úgy összegzett: „ha Európában van jövõ, akkor az elsõsorban Közép-Európában van”. Szerinte ugyanis a nyugatiak olyan „hátizsákokkal” indulnak a versenyfutásba, amelyekkel nehéz lesz boldogulni.
A miniszterelnök arra számít, hogy 8-10 év múlva úgy fognak beszélni a V4-ekrõl, mint Európa legerõsebb gazdasági motorjáról.
A visegrádi együttműködést méltatva azt is mondta: hiszi, hogy a visegrádi tagállamok meg tudják újítani az európai demokráciát és az egész Európai Uniót.
Orbán Viktor Magyarországra kitérve kifejtette azt is: bár az ország kijött a pénzügyi válságból, de a gazdasági növekedés a 3 százalékos sávban van, ami a közepesen fejlett országok csapdája. A kérdés az – magyarázta –, hogyan lehet errõl a szintrõl felugrani az 5 százalékos bõvülési sávba.
Innovációra, teljesen más gazdasági gondolkodásmódra van szükség – szorgalmazta a kormányfõ, majd megjegyezte, hogy ennek jegyében Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytatnak.
„Jó reményeink vannak, hogy ennek eredményeképpen a 3 százalékos növekedési sávból fel tudunk menni az 5 százalékra” – mondta a miniszterelnök.
Kiemelte: „ha nem leszünk innovatívabbak, mint a nyugat-európai országok, akkor […] maradunk közepesen fejlettek”, ami persze még mindig sokkal jobb, mint a KGST-hez tartozni és szovjet megszállás alatt élni.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy õ a 2008-as pénzügyi válságot – ellentétben az európai vezetõk egy tekintélyes részével – egy strukturális válságnak tartja, amely versenyképesség-vesztéssel járt. A versenyképesség visszaszerzéséhez szerinte meg kell újítani a politikát, nem lehet ugyanazokat a válaszokat adni, mint korábban. Magyarország ezért a korábbiakhoz képest egy teljesen más útvonalon indult el – mondta.