A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 20.
száma.

Kövér László: Az ellenzéki tábor intellektuálisan üres

Nem tisztújítás zajlott, csupán a csicskák közé durrantott Lajos egy vaktölténnyel. Azok, mint a varjak felrebbentek, majd visszaültek ugyanannak a fának egy másik ágára

Tamás Gáspár Miklós végigrohanta Európát, és mindenütt elmondta, hogy az MDF antiszemita párt

Benkő Tibor honvédelmi miniszter: Téves elképzelés, hogy ha kevesebb a bevándorló, akkor csökkenteni lehet a katonák létszámát
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Több mint tévéműsor

Visszaadni a nemzet önbecsülését

A népszerű honismereti tévéműsor, a Hazajáró két világutazóját, Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort látta vendégül a Vadkanok Nemzeti Dalárda április 28-án pénteken a Háló Közösségi és Kulturális Központban. Mielőtt szóban, képekben és filmben bemutatták az elmúlt években szerzett élményeiket a Kárpát-medence legszebb tájairól, Schön György, a Háló egyesület vezetőségi tagja szólt néhány szót. Mint mondta, a Háló immár 28 éve folytat a Hazajárókhoz hasonló Kárpát-medencei tevékenységet, ápolja és építi a magyar–magyar kapcsolatokat, Semmelweis utcai központjukban pedig rendszeresek a népművészeti, kulturális és közösségépítő alkalmak.
Így került már második alkalommal megrendezésre a Vadkanok Nemzeti Dalárda vidám és közösségépítő éneklése. Előtte azonban, az est első felében a Vadkanok tagja, Farkas Márton beszélgetett a Hazajárókkal, akik néhány videó és fénykép levetítésén túl számos érdekességet és szép gondolatot osztottak meg a hallgatósággal.
A műsor állandó szereplői először természetjáró múltjukról meséltek, Jakab Sándor, aki születése óta a felvidéki – Ipolyság mellett található – Tesmagon él, 14 évesen csatlakozott azokhoz a falubeli srácokhoz, akik rendszeresen jártak túrázni. A Hazajáró kezdetekor nem is volt tagja a műsornak, csak lelkes követője, majd az egyik felvidéki adásban kalauzolta Kenyeres Oszkárékat. Nem sokkal később a műsor összes túravezetőjével közösen zarándokolt el Csíksomlyóra, röviddel utána kapott meghívást a műsorba, mint állandó szereplő. „Természetesen lelkesen igent mondtam, 2012 nyarán elkezdtünk együtt túrázni. Olyan helyekre jutottam már így el, ahova turistaként biztos, hogy nem sikerült volna. Egészen megváltozott az életünk, amióta Hazajárók lettünk, hat év alatt annyi élménnyel gazdagodtunk, hogy több kötetet lehetne róluk írni.”
Kenyeres Oszkár családja visegrádi származású, így gyakran töltött ott nyaranta akár egy hónapot is, amikor a nagybátyja, aki erdész volt, mindig magával vitte a hegyekbe. „Egy idő után már magamtól is elindultam tekeregni, reggel eltűntem, este hazajöttem. Miután leszereltem a katonaságtól, gondoltam, hogy vissza kéne kapni azokat a régi élményeket, amik elvesztek a kamaszkor végén, mint a túrázás. Váci vagyok, a ház végében ott a Börzsöny, úgyhogy elkezdtem egyedül túrázni, majd azután csatlakozott Moys Zoltán is, aki a filmnek a rendezője, és egyébként három éves kora óta ismerem.” 1999-ben megalakították a Börzsöny Akciócsoportot, a Börzsöny után jött a Pilis, a Visegrádi-hegység, a felvidéki hegyek, a Pireneusok, az Appenninek, a Mount Blanc. „Mind szép helyek voltak, de úgy gondoltuk, hogy mégis a Kárpátok a mi hegységünk, fedezzük fel azt, és szakaszokban elkezdtük bejárni.”
Hogyan jött a gondolat, hogy ezeket a gyönyörű tájakat ne csak megnézzék, hanem közvetítsék is mások felé? – tette fel a kérdést Farkas Márton, mire Kenyeres Oszkár elmondta, hogy Moys Zoltánnal már a Kárpát-koszorú járása közben álmodoztak arról, hogy jó lenne ezeket a tájakat bemutatni a nagyközönségnek. Moys Zoltán a televíziónál dolgozott, de több anyagát visszadobták 2002 környékén, mondván „nem kell itt annyit magyarkodni”, hiszen rendszeresen határon túli témákat feszegetett. Aztán 2002-ben megalapította a Dextramedia Kft.-t, és olyan filmeket készített, mint a Böjte Csabáról szóló Csillagösvény, vagy Kárpátalja legendás várai, vagy A legbátrabb város. 2010 után, amikor új vezetőség került a Duna TV élére, akkor új kapuk nyíltak meg előtte, magazinműsorokat kezdett készíteni, így látott napvilágot például a Hagyaték, majd a Hazajáró.
Az eredeti tervek szerint a Hazajáró a Kárpát-koszorút járta volna végig, de ahogy mondták, talán egysíkú lett volna, hiszen alig találkoztak volna kultúrával, ezért döntöttek úgy, hogy mozaikszerűen járják be az ezeréves hazát. „Ezen a héten forgattuk le a 191. részt, úgy tűnik, van létjogosultsága a műsornak. Összesen 300 részt tervezünk, bár azt szoktuk mondani, hogy a Hazajáró útja végtelen” – mondta mosolyogva Kenyeres Oszkár. „December 31-ig van szerződésünk a televízióval, a közeljövőben megyünk Ugocsába és a Szerémségbe is, de reméljük, hogy jövőre is forgathatunk.”
Érdekes a műsor útja, hiszen az egyik utat rengeteg készülődés előzi meg, máskor pedig megelőzi őket a hírük. Ahogy megfogalmazták, a műsor első részének forgatásakor: a Hazajáró egy facsemete volt, ami mára terebélyes fává nőtt. Komoly barátságok szövődtek az évek során, és igyekeznek mindegyik kapcsolatukat ápolni. Hol ismerősökön, hol az interneten próbálnak előre tájékozódni, de sokszor előfordult már, hogy külön megkereste őket valaki, hogy mutassa be az ő vidéküket. Ilyen volt Link Lajos a bánsági Törökbecséről is, aki megjelent az esten. „Több mint két évtizede őseink hagyatékának a megőrzésén munkálkodunk, turizmussal foglalkozunk, és a Hazajárók segítettek abban, hogy ezt világgá kürtöljük. Levél formájában megkerestük őket, mert úgy gondoljuk, hogy nemzettestvéri kötelességünk, hogy utat mutassunk nekik, hogy bemutathassák az ezeréves aracsi pusztatemplom vidékét.”
Valóban, a műsorban megjelent vendégházak, fogadók forgalma több helyen is megsokszorozódott. „Székelyvarságon van egy vegyes üzlet, amit mindenki Parlamentnek hív, mert ide bárki bemehet és felszólalhat. Amikor itt forgattunk 2012-ben tavasszal, akkor bemutattuk ezt a helyet, és jelezte a tulajdonos hölgy, hogy azóta megtízszereződött a forgalom, de nagyon nagy öröm ugyanezt hallani szórványvidékről, amikor az egyetlen helyi magyar panziót bemutattuk, és szintén megnőtt a forgalmuk. Hála Istennek sok az ilyen visszajelzés. A Hazajárónak az is a célja, hogy a kommunizmus által felépített ostobaságokat lebontsuk, hiszen tudjuk mi zajlott itt negyven évig és mi vezetett 2004. december 5-éhez. Nagy öröm, hogy sokan a nyomunkban járnak, de nemcsak anyaországiak, hanem akár felvidékiek is járnak Erdélybe, vagy délvidékiek Kárpátaljára” – mondta Kenyeres Oszkár, majd felvidéki társa, Jakab Sándor megjegyezte, hogy szlovákok is vannak, akik nézik és szeretik a műsort.
A Hazajáró köré az elmúlt években valóságos mozgalom nőtt. A két fiatalember már több mint 200 élménybeszámolón van túl, németországi, svájci és kijevi magyar közösségeket is meglátogattak már. Nem sok olyan műsor van, aminek ilyen sok helyre hívják szereplőit, a Hazajáró kezd kultikussá válni, hiszen értéket képvisel. Így alakult meg 2015-ben a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet, amelynek legfőbb célja a kárpáti turizmus fellendítése, ezért töltik fel a túráikkal kapcsolatos legfontosabb információkat a hazajaroegylet.hu című weboldalra.
A műsor készítése mellett mással nem is foglalkoznak jelenleg a Hazajárók. Jakab Sándor korábban volt mentős is, számos más munkahelyen megfordult, Kenyeres Oszkár pedig földrajz–történelem szakos tanárként dolgozott. Nagy öröm számára, hogy a közönségtalálkozók mellett rendszeresen rendhagyó földrajz és történelem órák vendégei, de gyakran hallják azt is, hogy műsoruk egy-egy része tananyaggá lett egyik-másik iskolában.
 
Az est zárásaként Farkas Márton megkérdezte vendégeit, hogy nekik mit jelent a Hazajáró, számukra mit adott az elmúlt néhány esztendő. „Számomra a legörömtelibb azt látni, hogy döbbenetes módon még a legszórványabb településen is megvan a zászlóvivője a magyarságnak. Azt gondolom, hogy hihetetlen erő van a magyarságban, mindössze egy dolgunk lenne, összefogni. Úgy látom, határon túl is van jövője a magyarságnak, még ha nem is mindenki gondolkozik úgy, mint mi, de egyre több baráti és polgári társulás viszi előre a magyar ügyet. Persze fogyunk, van asszimiláció a Felvidéken is, és ha mennyiségében még nincs is pozitív fordulat, de minőségében van” – mondta bizakodva Jakab Sándor, majd Kenyeres Oszkár gondolataival zárult a beszélgetés: „Rajtunk múlik, hogy meg tudunk-e maradni magyarnak, és a Hazajáró ebben próbál segítséget nyújtani. Ez a műsor sosem a szlovákok vagy a románok ellen irányul, hanem rólunk, magyarokról szól. Önmagunk felemelése, önmagunk megismerése a célunk, visszaadni a nemzet önbecsülését.”
 
Märle Tamás