A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Erősödő horvát–magyar kulturális kapcsolatok

Magyarország lesz az őszi Varasdi Barokk Esték vendége

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója alkalmából közös diplomáciai fórumot rendezett május 15-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Horvát Köztársaság budapesti nagykövetsége. Az esemény vitaindító előadását Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára tartotta. Államtitkár úr megkeresésünkre közölte, hogy Zágrábban már két vándorkiállítás nyílt a Szent László-emlékév alkalmából, s hogy a horvát féllel közösen emlékeztünk tavaly az 1566-os szigetvári ostromra, hiszen Zrínyi Miklós, Szent László királyhoz hasonlóan, fontos történelmi kapocs a két nemzet között.

Mi jellemezte az elmúlt negyed évszázadban a horvát–magyar külügyi kapcsolatokat, ha csak a délszláv háborúra, majd az uniós csatlakozásra gondolunk?
 

– A fórum előadásai is rávilágítottak arra, hogy alapvetően jószomszédi kapcsolat alakult ki hazánk és Horvátország között. A horvátországi előadók megjegyezték, hogy Magyarország kormányokon átívelően következetesen támogatta Horvátország függetlenségi, majd uniós integrációs törekvéseit – ehhez jelentős segítséget nyújtottunk. Horvátország olyan fiatal állam, mely különböző nehézségeken ment keresztül, részben a háborús állapotok, részben az azt követő konszolidáció miatt. Ennek ellenére nagyon sok területen erősödtek a kapcsolatok; természetesen még több téren lehet javítani. Első helyen meg kell említeni a kisebbségeket, melyek összekötő szerepe lényeges. Magyarországon a horvát kisebbségnek a délszláv csoportból kellett meg- illetve felmutatnia saját kultúráját, történelmét. Örvendetes, hogy hamar létrejöttek azok az intézmények, melyek a magyarországi horvátok identitásának fejlődését szolgálják. A háborús állapotokat követően a magyar kisebbség állapota is konszolidálódott. Jelentős lépés volt a két ország közti kisebbségvédelmi megállapodás – nem mindegyik szomszédunkkal sikerült ilyet megkötni –, az a fontos jogi dokumentum, ami többek között még a kisebbségek kollektíven gyakorolható jogait is megemlíti. Ugyanilyen lényegesek a gazdasági kapcsolatok, és az infrastruktúra terén kiemelendő, hogy gyakorlatilag a horvát tengerpartig autópálya vezet. Magyarország komoly beruházásokat végzett, közel 2 milliárd euró értékben fektetett be Horvátországban. Nem szabad megfeledkezni a súrlódásokról sem, ilyen a Mol–INA-ügy, amely reményeink szerint belátható időn belül megnyugtatóan megoldódik.

A migráció tekintetében mindkét kormány hasonló álláspontot képvisel? Mi a helyzet a horvát kormányválsággal? Horvátországban működnek magyar kulturális és tudományos műhelyek?

Olvassa végig interjúnkat a június 8-án megjelent Heti Magyar Fórumban!