A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​Andorra után…

Az arcpirító vereség ellenére sem szabad kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket

Június 9-én világbajnoki selejtező mérkőzésen 1:0-s vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott Andorra ellen. Sportrovatunkban e sporttörténelmi vereség apropóján a magyar futball állapotát, illetve jövője nagy kérdéseit igyekszünk górcső alá venni. Írásunk egyben vitairatnak is készül, a következő hetekben mi is igyekszünk megkeresni a magyar labdarúgás néhány hiteles személyiségét, illetve készséggel helyt adunk az esetleges reakcióknak is.

Selejtezős ellenfelünk, Andorra, a nem éppen futballnagyhatalomnak számító európai miniállamok között is a leggyengébb mérleggel rendelkezik: 1996-os fennállása óta mindössze 5 alkalommal tudott győzni, több mint 140 válogatott meccséből 124-szer fejet hajtott aktuális ellenfele előtt. Nem csoda, hogy a Magyarország elleni meccs lefújása után elképesztő örömünnep zajlott az Andorra la Vella-i műfüves pályán, hiszen ez – andorrai szemmel nézve – megdöbbentően nagy győzelem volt. Ami megdöbbentően nagy győzelem Andorrának, az megdöbbentő vereség nekünk, magyaroknak, akik eddigi három egymás elleni meccsünket megnyertük, és 11 rúgott gólunkra egyetlen andorrai válasz sem érkezett.
A sporttörténelmi vereség már ott, a helyszínen nagy hullámokat kavart. A több száz fős magyar szurkolótábor a lefújás után tüntetni kezdett a csapat ellen és levetette a mezt a válogatott tagjairól. A felháborodás azóta sem csillapodik, számos edző és egykori játékos fejezte ki nemtetszését a csapat teljesítménye láttán, a szurkolók pedig nem csupán a fórumokon adnak hangot csalódottságuknak, de nyílt levelet is megfogalmaztak az együttesnek címezve. Ha magyarázatot próbálunk találni arra, hogy Európa legkevésbé eredményes válogatottja miként volt képes legyőzni minket, akkor több ok is felmerül.
 
Dárdai hatása végleg elveszett?
Az Európa-bajnokság óta érzékelhető visszaesés van a magyar válogatott teljesítményében. Már a tavaly őszi selejtezőkön elkezdődött a lejtmenet, hiszen Feröer ellen csak döntetlent volt képes játszani csapatunk, holott az északi miniállam is roppant gyenge válogatottal rendelkezik. Svájc ellen kikaptunk, bár játékunk ott még egészen jó volt, majd Andorrát legyőztük itthon, Lettországot pedig idegenben viszonylag sima meccsen. Így végső soron két győztes tétmeccsel zárult az év, ami árnyalta az egyébként nem túl fényes őszi képet. Az idei év azonban teljes mélyrepülésnek nevezhető. Négy meccset játszottunk, és rúgott gól nélkül kaptunk ki mind a négyszer. Ráadásul a játékunk is ötlettelenné, egysíkúvá, kiismerhetővé vált, ami Andorra ellen ütközött ki leginkább. Felmerül, hogy az Eb-pótselejtező sikere, valamint a kiemelkedő Eb-szereplés még elsősorban azon Dárdai Pál tevékenységének volt köszönhető, aki – túlzás nélkül – új pályára állította a válogatottat rövid kapitányi időszakában. A lendület azonban egyértelműen megtört, idén már momentumaink sincsenek a pályán, csapatunk visszaesett abba az állapotba, amely az 1986-os vb óta oly gyakran volt jellemző: már az első percek után látszik, hogy nem terem sok babér nekünk az adott meccsen. Ennek egyik oka lehet, hogy Bernd Storck nem rendelkezik olyan kisugárzással, mint amivel Dárdai Pál rendelkezett, így hiába, hogy szakmailag Storck is felkészült, a játékosokra gyakorolt hatása nem fog soha Dárdaiéval vetekedni.
 
Hibásak voltak a válogatási elvek? Mi van az állami szerepvállalás kérdésével? És mi lehet a megoldás? Olvassa el Kovács Attila elemzését a június 15-én megjelent Heti Magyar Fórumban!