A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
KÖZÉP-EURÓPA A BUDAPEST–VARSÓ TENGELY KÖRÜL

Märle Tamás

Kettõ és fél évvel ezelõtt, a lengyelországi választások után – a hazai médiában elsõként – ugyanezeken a hasábokon vetette fel Csorja Gergely, hogy „a Jog és Igazságosság gyõzelmével Budapest és Varsó között újszerű együttműködés alakulhat ki. Így a menekültválság következményeként szorosabban együttműködõ V4-ek közül a legnagyobb népességű, gazdasági és katonai erejű Lengyelország, valamint a legstabilabb és legprogresszívabb politikai vezetésű Magyarország irányításával egy majd 70 milliós tömb jöhet létre.”
Ez a néhány gondolat nem maradt holmi felvetés, a két országot vezetõ erõk hasonlóan gondolkodtak, és kétségtelen tény, hogy a lengyel és magyar kormány egymásra találása kellett ahhoz, hogy a visegrádi összefogás hónapról hónapra erõsödjön azóta is.
Hétfõn Lengyelország ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4-ek soros elnökségét a varsói királyi várban. „Nekünk, négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni” – mondta ez alkalomból Orbán Viktor, majd miniszterelnöktársaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. „A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni.”
„Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlõdjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – mondta ugyanitt Beata Szydlo lengyel kormányfõ, valamint azt is kihangsúlyozta, hogy a V4 olyan országcsoport, mely „mindenekelõtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik”.
A visegrádi összefogás igazi erejét azonban az mutatja, hogy bevándorláspolitikánkat ma már egyre többen tekintik mintának. Gondoljunk bele, hogy bõ két évvel ezelõtt az osztrák kancellár még lenácizott minket a kerítésért, ma pedig az osztrák külügyminiszter már lezárná a földközi-tengeri útvonalakat. Önmagában Ausztria egyetértése is igen nagy fegyvertény lenne, de itt most sokkal többrõl van szó.
Kedden összeült a Salzburg Fórum belügyminiszteri konferenciája Budapesten, hogy a fórum elnökségét átadják Lengyelországnak, továbbá migrációról, határvédelemrõl és biztonságról tárgyaljanak a felek. A Salzburg Fórum nevű belbiztonsági partnerséget egyébként közép-európai országok alakították meg 2000-ben osztrák kezdeményezésre. A visegrádi négyeken kívül tagja Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.
A helyzet az, hogy a rendezvény utáni sajtótájékoztatón kiderült: ez a kilenc állam az említett kérdésekben mind egyetért. Közösen akarják megállítani a bevándorlást, elvetik a kvótát és elszántak arra, hogy további segítséget nyújtsanak egymásnak határvédelemben, valamint ezzel kapcsolatos információkat, adatokat osszanak meg egymással.
Amennyiben nagy vonalakban végigtekintjük az elmúlt három évet, akkor a következõket látjuk: Orbán Viktor Európában elsõként kimondta, hogy meg akarja állítani a bevándorlást, majd Magyarország kerítéssel erõsítette meg déli határait. Nem sokkal késõbb a Budapest–Varsó tengely körül újraéledt a visegrádi összefogás, ma pedig már azt látjuk, hogy további országok húznak ehhez a szövetséghez.
A következõ esztendõben a V4-ek elnökségét Magyarország, a Salzburg Fórum elnökségét Lengyelország tölti be. Kezünkben a sorsunk. Rég nem látott lehetõség ez!