A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A V4-ek a migránsáradat megállításáért


Miközben az Európai Unió döntéshozói képtelenek érdemi lépéseket tenni a migrációs válság megoldására, a V4-ek miniszterelnökei, élükön a házigazdával, Orbán Viktorral újabb jelentős lépést tettek a következő migrációs hullám kezelésében. A V4-ek találkozójára Budapestre érkezett ugyanis Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.
A visegrádi négyek kifejezték elismerésüket és megbecsülésüket Egyiptom elnökének azért a munkáért, amellyel stabilizálni próbálja országa térségét – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a V4-kormányfők és az egyiptomi elnök keddi budapesti csúcstalálkozóját követő sajtónyilatkozatában.
A Pesti Vigadóban tartott tanácskozásról a házigazda magyar kormányfő kifejtette: a terrorizmus, az illegális migráció és a Földközi-tenger déli térségének stabilitása; valamint az Egyiptom és Közép-Európa közötti gazdasági együttműködés helyzete, fejlesztése volt napirenden.
A migráció ügyében Orbán Viktor elmondta, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és az észak-afrikai ország kormányának munkája, az Egyiptomban lévő több millió migráns ellátása, feltartóztatása, helyzetének konszolidálása érdekében tett erőfeszítése elismerést érdemel, az nemcsak Egyiptom, hanem az egész Európai Unió védelmét és stabilizálását szolgálja.
Az EU déli részén elhelyezkedő Magyarország különösen is köszönettel tartozik az egyiptomi elnöknek a magyar határokat is védő munkájáért – jelentette ki.
Közölte továbbá, hogy tárgyaltak Líbiáról, amely „nagy lecke az EU-nak”, mivel az ott kialakult helyzetért „felelősségünk van, hiszen mi, nyugatiak úgy avatkoztunk be annak az országnak az életébe, hogy nem volt életképes rendezési tervünk”. „Ezzel hozzájárultunk annak a területnek a destabilizálásához, és nekünk is megvan a felelősségünk abban, hogy Líbia északi határa őrizet nélkül, védtelen maradt, és kinyílt Európa felé” – mondta a kormányfő, aki szerint a líbiai helyzet konszolidálására képes erőknek együtt kell működniük, hogy ismét legyen egy erős, a törvényeknek érvényt szerző politikai vezetése az afrikai államnak.
A Közép-Európa és Egyiptom közötti gazdasági együttműködés lehetőségének ügyében bizakodásának adott hangot a miniszterelnök, jelezve ugyanakkor: ma messze „a potenciál mögött van” ez a kooperáció. Ezért Abdel-Fattáh esz-Szíszi azt javasolta – idézte őt –, hogy jöjjön létre olyan speciális együttműködés Közép-Európa és az észak-afrikai ország között, amely ezeket a gazdasági lehetőségeket valósággá váltja.
Azt is szorgalmazta Orbán Viktor, hogy mihamarabb üljön össze az EU és Egyiptom közötti társulási tanács a kapcsolatok áttekintése érdekében.
Beszámolt egyúttal arról, hogy a néhány napja megkezdődött magyar V4-elnökségnek – amelynek nagy plenáris találkozóit a Pesti Vigadóban fogják tartani – a küldetése úgy szól: „meg akarjuk erősíteni az EU-t belül is és kívül is”.
Kedden Budapesten a négy visegrádi állam – Magyarország mellett Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnöke külön is egyeztetett az EU belső megerősítésének kérdéseiről, az európai gazdaság állapotáról és az illegális migrációról.