A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Két hétig Magyarországra figyelt a sportvilág

Rendkívüli sikerrel zajlott le minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye

Az elmúlt két hétben hazánk volt a sportvilág központja, köszönhetően a földkerekség negyedik legrangosabb sporteseményének, a vizes világbajnokságnak. A Budapesten és Balatonfüreden lezajlott nagyszabású sportesemény elsöprő sikert hozott Magyarországnak, és nemcsak sportszakmai, de minden egyéb tekintetben is. Sportrovatunkban ezúttal a vizes vb mérlegét igyekszünk megvonni, kicsit tágabb összefüggéseiben is.

Előzmények
Hazánk a mögöttünk hagyott évtizedben számos, igen sikeres és nagyszerűen lebonyolított úszóviadalt rendezett meg, bizonyítva ezzel, hogy képes komolyabb események kitűnő házigazdája lenni. Nem véletlen, hogy 2013-ban – a magyar kormány teljes körű garanciavállalásával – beadtuk a pályázatunkat a 2021-es vizes világbajnokság megrendezésére és az sem volt véletlen, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a barcelonai világbajnokság idején lezajlott kongresszusán úgy döntött, hogy 2021-ben Magyarország lesz a rendezvény házigazdája. Ez hatalmas sportdiplomáciai siker volt, talán a legnagyobb a magyar sport történelmében, hiszen köztudomású, hogy a nyári és a téli olimpia, valamint a labdarúgó-világbajnokság után a vizes világbajnokság a legrangosabb sportesemény a Földön, amely körülbelül egy szinten helyezkedik el az atlétikai vb-vel, és amelyet több milliárd ember követ figyelemmel szerte a világban.
A helyzet 2015 februárjában vett váratlan fordulatot, amikor kiderült, hogy a mexikói Guadalajara városa visszalép a 2017-es világbajnokság rendezésétől. Ez felkészületlenül és váratlanul érte a FINA legfőbb vezetését is, hiszen ez a gigantikus sportesemény hatalmas lehetőség mindenki számára, emiatt nem megszokott, hogy egy város a már elnyert rendezési jogáról önmagától lemondjon. Ebben a helyzetben szinte azonnal hazánk jutott a FINA döntéshozóinak eszébe, ugyanis a korábbi évek sikeres világeseményei bizonyították, hogy Magyarország bármit képes sikeresen megszervezni. Itt is csupán egy kérdőjel volt: elegendő lesz-e az alig több mint két év ahhoz, hogy minden felépüljön és készen álljon 2017 júliusára?
Miután a FINA elnökének budapesti látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnök személyes garanciát vállalt arra, hogy hazánk minden feltételnek megfelel majd és minden rendelkezésre áll, ami szükséges lesz, így megszületett a megegyezés: az eredetileg 2021-re nekünk ítélt rendezési jogot négy évvel előrehozza a FINA, amelynek eredményeként hazánk lett a 2017-es vb házigazdája. A kormány teljes körű támogatása, valamint a szervezők és a kivitelezők emberfeletti munkája eredményre vezetett, a terveknek megfelelően elkészült az úszóversenyek helyszínéül megálmodott impozáns Duna Aréna, és megújult a Margitsziget is, amelynek gyöngyszeme a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, nem csupán a magyar, de az egész világ vízilabdasportjának Mekkája is egyben. Minden készen állt tehát ahhoz, hogy Magyarország kitűnő házigazdája legyen a július 14-én kezdődő vizes világbajnokságnak.
 
Sporteredmények
Magyarország összesen 80 sportolóval képviseltette magát a hazai rendezésű világbajnokságon. A legnépesebb különítményt – 32 fővel – természetesen az úszók alkották, ám az összes többi sportágban is indultak magyar versenyzők. Honfitársaink szereplése kitűnőre sikerült, és ahogyan az lenni szokott, ezúttal is akadtak meglepetéseredmények, feltűntek olyan újsütetű tehetségek, akikről korábban még alig-alig hallhattunk.
Úszóink közül természetesen a világ jelenlegi legjobb úszónője, Hosszú Katinka volt a legfőbb reményünk, és a bajai világklasszis be is váltotta vágyainkat. Két aranyérme mellett egy ezüst és egy bronzérmet is nyert, így négy medáliával zárta a vb-t. Rio de Janeiro háromszoros olimpiai bajnoka ezzel immáron hétszeres világbajnok, amellyel a vb-k tekintetében minden idők legeredményesebb magyar úszónője lett. Katinka mellett mindenképpen kiemelendő az elnyűhetetlen Cseh László, aki a 200 pillangón szerzett ezüstje jóvoltából ezúttal is éremmel zárta a világbajnokságot, a 100 méteres pillangóúszásban feltűnt fiatal titán, a két ifjúsági világcsúcsot úszó Milák Kristóf, a 400 vegyesen ezüstérmes Verrasztó Dávid, valamint a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű 4×100-as férfi gyorsváltónk, amely bronzérmével az úszódöntők egyik legkellemesebb meglepetését szerezte a magyar szurkolók számára. Két versenyzőnk akadt, akitől előzetesen többet vártunk: Kapás Boglárka és Gyurta Dániel. Számukra ez a világbajnokság nem sikerült igazán jól, ám így sem érdemelnek elmarasztalást. Mindkettejük eddigi pályafutása példaértékű, így biztosra vehető: levonva a mostani szereplés tanulságait, még sok szép sikert hoznak majd a magyar úszósport számára.

Hogyan értékeltük vízilabdázóinkat? Milyen anyagi és társadalmi hatása van a vb-nek? Olvassa el az augusztus 3-i Heti Magyar Fórumban!