A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Zomborban tiltakoztak a befogadó központok ellen

A nyugat-balkáni integráció kulcsfontosságú Európa jövője és a béke szempontjából

Egyre nagyobb problémát jelent a migránsok jelenléte, annak ellenére, hogy Szerbia csak tranzitország, sokan „állomásoznak” főleg Belgrádban, de Délvidék-szerte is – közölte Deli Andor. A délvidéki néppárti képviselő kiemelte: ha figyelembe vesszük a pénzügyi és az infrastrukturális hiányosságokat, valamint az egyes nyugat-európai országok által kifejtett nyomást, akkor megállapíthatjuk, hogy a körülményekhez képest a szerb kormány nincs könnyű helyzetben.

Orbán Viktor miniszterelnök úr Tusványoson utalt arra, hogy Nyugat-Európa belefáradt a bővítésbe. Képviselő úr is ezt tapasztalja?
 

– Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hivatalba lépésekor 2014-ben kijelentette, hogy nem lesz bővítés az ő általa elnökölt időszak folyamán, amelyet sokan a csatlakozási tárgyalások befagyasztásaként értelmeztek. Később e kissé félreértelmezhető kijelentését azzal enyhítette, hogy a biztosság dolgozni fog a csatlakozási tárgyalások előmenetelén, de objektív okok miatt, nem lát esélyt arra, hogy 2019-ig sor kerüljön újabb tagország befogadására. A felmérések szerint a nyugat-európai közvélemény többsége is a csatlakozás ellen voksol, emiatt a politikusaik is óvatosan fogalmaznak, mikor az új tagállamok csatlakozásáról beszélnek. Ha összehasonlítjuk a kelet-európai blokk és a nyugat-balkáni régió integrációját, nagy eltéréseket figyelhetünk meg. Míg az előbbieknek hozzávetőlegesen 10 év elegendő volt a tárgyalások lefolytatására és a teljes jogú tagság elnyerésére, addig például Szerbia esetében a csatlakozási folyamatok lassan már 10 éve tartanak, nehézkes az előrelépés, és nem látni a végét. Ezek alapján, azt mondhatom, hogy igen, tapasztalható egy fajta lassulás, fáradtság a bővítés terén, azaz a további tagországok befogadása, jelen pillanatban nem képezi az EU fő prioritását.
 
Mennyire lényeges a Balkán teljes integrációja a béke fenntartása érdekében?
 

- A nyugat-balkáni integráció kulcsfontosságú Európa jövője és a béke szempontjából. Az utóbbi időben ezt egyre nagyobb egyetértéssel hangsúlyozzák az EU-s intézmények vezetői és a tagállamok vezetői is, viszont ideje lenne ezt a szólamot a gyakorlatba is átültetni, és energiát vinni az uniós bővítési politikába.
 
A magyar kormányfő kihangsúlyozta: „Szerbiát minél hamarabb fel kell venni az Európai Unió tagjainak sorába, bármennyire abszurdnak tűnik is most még ez a gondolat.” Hol tart jelenleg Szerbia az EU-ba tartó úton?
 

– Három év alatt a tárgyalási fejezetek egyharmada került megnyitásra, ebből kettő ideiglenesen lezárult, ami jó eredmény, de közel sem kielégítő. Szerbiának, mint a térség legnépesebb és gazdaságilag is legerősebb országának egyértelműen az EU-ban van a helye, ha a fent említett békét és stabilitást meg akarjuk őrizni a régióban. Magyarország kormánya következetesen kiáll Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország integrációja mellett, és minden lehetőséget kihasznál, hogy ennek hangot is adjon az EU-n belül.
 
Hogyan kezeli Szerbia a migránskérdést? Mennyibe kerül egy migráns eltartása az államnak? Miután Románia, Szlovákia az EU tagja lett, a magyar közösség elleni fellépések folytatódtak, sőt erősödtek is. A Vajdasági Magyar Szövetség mit tesz azért, hogy a délvidéki magyarok nyertesei legyenek Szerbia csatlakozásának?

Olvassa el a teljes interjút az augusztus 10-i Heti Magyar Fórumban!