A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A kormány idén 18 milliárdot hozott Érdre

Szeretnénk, ha lakosaink a városban találnának munkát

Modern Városok Program beruházásainak köszönhetően Érd még élhetőbb és gazdaságilag stabilabb várossá válik az elkövetkező években. A Modern Városok Program érdi fejlesztéseire összesen 64 milliárd forintot fordít a magyar kormány, amelyről az elmúlt napokban írtak alá támogatói megállapodást. De mit fejlesztenek ebből az összegből? – tudakoltuk T. Mészáros András polgármestertől.

Mit fejlesztenek abból a több tíz milliárdos támogatásból, melyet Érd városa a Modern Városok Program keretében kap vagy már megkapott?
 

– Mindenekelőtt azt szeretném hangsúlyozni, hogy az érdi Modern Városok Program városunk számára soha nem látott történelmi lehetőséget ad, amelynek segítségével behozhatjuk végre 30-40 év lemaradását. 2006-ig Érden gyakorlatilag semmilyen fejlesztés nem történt, miközben a szocialistáktól egy teljesen üres városkasszát vettünk át. A legfontosabb feladat tehát az volt, hogy megalkossuk azt a városfejlesztési koncepciót, amely a Batthyány Program nevet kapta, utalva a város reformkori újjáteremtőjére, Batthyány Fülöpre. E program alapján kezdtük meg a fejlesztéseket: többek között új gimnáziumot építettünk, megújítottuk a város főterét, rendbe tettük a Rávna vízelvezetését, és ami a legfontosabb, hogy a teljes várost csatornázottá tettük. A Batthyány Program persze ennél nagyobb, hosszú távú terveket is tartalmazott, s mindez végül a két éve Orbán Viktor miniszterelnök úrral közösen aláírt Modern Városok Programban öltött testet. Ennek négy alappillére van: a gazdaságfejlesztés, az intézményi fejlesztések, a közszolgáltatások fejlesztése és a város biztonságos működtetésének biztosítása. A program aláírását követően azonnal munkához láttunk, elindultak az egyeztetések, a terveztetések, aztán idén nyáron már láthatóak voltak az első eredmények, mint például az Érdi Tankerületi Központ és a járási központ új székháza. Július 25-én pedig újabb mérföldkőhöz érkeztünk, amikor Csepreghy Nándor miniszter-helyettes úr érdi sajtótájékoztatóján bejelentette azt a 18 milliárd forintos csomagot, amely lehetővé teszi a további fejlesztések elindítását. Csak röviden: ebből óvodákat, bölcsődéket, iskolákat építünk, felújítjuk az érdi szakrendelőt, új szociális ellátó központot, új köznevelési központot, új orvosi rendelőket építünk, illetve felújítjuk a szakképzési centrumunkat. Mindezekkel párhuzamosan elkezdtük az Érden komoly problémát okozó csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítését is, amelyhez kapcsolva egy csónakázó tóként funkcionáló záportározót és köré egy modern szabadidőparkot is építünk. Mindezek mellett – és a város jövője szempontjából ez talán a legfontosabb – gazdaságfejlesztő övezetet is tervezünk, ami lehetővé teszi majd az adóbevételek jelentős növekedését, a város fenntartható működtetését.
 
Többen költöznek a fővárosból Érdre? – vagy fordítva?
 

– Éppen a napokban jelent meg egy KSH-felmérés, amely szerint a megyei jogú városok közül Érdre költöznek a legtöbben. E szerint tíz év múlva elérhetjük a kilencven-százezer fő állandó lakost, hiszen a csok miatt évente akár 1500-2000 új lakóval is számolnunk kell. Ez növekvő lakossági igényeket is jelent: munkahelyeket, óvodákat, iskolákat, egészségügyi szolgáltatásokat. A Modern Városok Program ezen igények teljesítését teszi majd lehetővé.
 
Fejlesztik a város iparát?
 

– Mint említettem, gazdaságfejlesztő övezet létrehozását tervezzük, ami növelheti a város adóbevételeit, új munkahelyeket teremt. Az a célunk, hogy megállítsuk, és ha lehet, visszafordítsuk azt a folyamatot, ami Érdre most jellemző, azaz hogy az emberek többsége a fővárosban dolgozik, így a pénze jó részét is ott költi el. Szeretnénk, ha ezek az emberek Érden találnának munkát, itt járatnák óvodába, iskolába a gyerekeiket, itt vásárolnának, vagyis ne csak aludni járjanak Érdre, hanem ténylegesen itt is éljenek.
 
A gyűlölet és az erőszak hangja megmérgezte már Érd városát is?
 

– Lassan belépünk a kampányidőszakba, ilyenkor minden hang, a gyűlöletkeltő hangok is felerősödnek. Vannak már ennek jelei a baloldal részéről, főleg a közösségi médiában, és érezni ennek szervezett formáját is. De ennél nagyobb baj a baloldal hozzá nem értése, koncepció nélkülisége, inkompetenciája, félremagyarázása, érzéketlensége. Pedig az építő, hozzáértő kritika hasznunkra válna, még akkor is, ha az ellenzéktől érkezne, ennek azonban sajnos nyomát se tapasztaljuk. Abban biztos vagyok, hogy Érd lakóinak többsége elutasítja az erőszakot, elutasítja a trágár, fenyegető beszédet és érzékeli a baloldal hozzá nem értését. Meggyőződésem, hogy Érd lakóinak többsége békés hétköznapokat akar. Magának és családjának, barátainak és ismerőseinek. A magam részéről mindent megteszek, hogy ez így is legyen. A békés közösség pedig előbb-utóbb kiveti magából a gyűlöletkeltőket, az erőszakot követelőket és az őket támogatókat.
 
Medveczky Attila