A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 11.
száma.





A hatóságok tehetetlenek: Svédország kiütve

A Jobbiktól a DK-n át az LMP-ig: mind egy hajóban

Semjén Zsolt: Brüsszel nem ismeri el a keresztényüldözést


Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.




Magyarország felkerült a világpolitika térképére

Csorja Gergely

A rendszerváltás lehetősége óta először került fel Magyarország a világpolitikai térképre tényezőként. Orbán politikai cselekvése egy teljesen új és tegyük hozzá, sikeres irányba vitte a magyar külpolitikát. Magyarország külpolitikai eredményei közül kiemelkedik a V4-ek egységbe szervezése és a környező országokkal történő jó viszony kiépítése. Egy Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszterrel készült interjút kísérő képen a miniszter irodájában Nagy-Magyarország térkép látható. A kép megjelentetése persze lehet véletlen, és az is igaz, hogy az átlagszlovák számára vagy ellenszenves, vagy közömbös ez a számunkra oly fontos jelkép, de mégis, ez a kép most szimbolikus, mondhatnók, üzenet értékű.
Minden rosszindulatú károgás ellenére az igazság az, hogy a határozott magyar politika, a magyarság érdekei melletti következetes kiállás, a korukat megelőző cselekvések, ideértve a határzárat, nem ellenségeskedést, hanem éppen a megbékélést szolgálja.
Az sem tekinthető elhanyagolható eredménynek, hogy a térséget meghatározó egyik legnagyobb hatalmi tényező, Oroszország elnöke is gyakran látogat Magyarországra és az Egyesült Államokkal kialakult fagyos viszony is – egyelőre kis mértékben – oldódni látszik.
Az Európai Unió tehetetlen bürokratatömegével felvett harc is meghozhatja gyümölcseit. Az Uniót szétfeszítő problémák, különös tekintettel a bevándorlás és az egyre nagyobb mértéket öltő terrorizmus az európai közvéleményt egyre inkább a káros és tehetetlen brüsszeli politikával szembe fordítja. Európa politikai térképe az elkövetkező évtizedben sokat változhat és a határozott cselekvés miatt Magyarország ebből sokat profitálhat.