A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
HATALMI HARC FOLYIK EURÓPÁBAN

Märle Tamás

Az amerikai politika Donald Trump hatalomra kerülése óta szándékosan nem folyik bele annyira Európa ügyeibe, mint azt az Egyesült Államok tette a korábbi elnökök idején, ráadásul Trump Észak-Koreával és hazai gondjaival van elfoglalva. Az Egyesült Királyság szintúgy hátat fordított a kontinensnek, a Brexit és a bevándorlók – legyenek azok kelet-közép-európaiak, ázsiaiak vagy afrikaiak, épp elég gondot okoznak Theresa Maynek.
Az Európai Unión belül jelenleg két hatalmi tömb létezik: a francia-német irányítás alatt álló mag-Európa, illetve a Budapest–Varsó tengely. Előbbi az amerikaiak és angolok nélkül nyeregben érzi magát, a Macron–Merkel duó jól láthatóan egymásra talált, és úgy gondolják, hogy közösen megszerezhetik a hegemóniát az öreg kontinens felett. Rendszeresen tárgyalnak közösen, azt gondolják, hogy megoldhatják az ukrán konfliktust, és Putyin majd betartja az általuk előírt elveket, továbbá új irányt szabnának az európai bevándorláspolitikának. Úgy állnak elő a migrációt illetően újabb és újabb terveikkel, mintha nem mondta volna már el azokat Orbán Viktor legalább két éve.
De nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy a német kancellár és a francia elnök nyilatkozataiból két törekvés világosan kirajzolódik: az egyik, hogy nem akarják teljesen megállítani a bevándorlást. A másik, hogy hegemóniát akarnak Európa felett és nem tűrnek meg semmilyen más hatalmi tömböt. Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban az említett kormányfők többször Lengyelország belügyeibe szóltak bele, ahogyan azt velünk teszik rendszerint. Mint ahogy az sem véletlen, hogy Macron a napokban tárgyalt a cseh, a szlovák, az osztrák, a román és a bolgár kormányfővel. Egyértelmű a cél: a visegrádi egység megbontása, ami az említett tárgyalófelek esetében nem is reménytelen vállalkozás.
A Budapest–Varsó tengely azonban Csehország és Szlovákia nélkül is létezik, már csak azért is, mert lengyel barátaink mind népességben, mind gazdasági teljesítményben, mind haderőben jóval felülmúlják a cseheket, szlovákokat. A mag-Európa gazdasága jelenleg jóval erősebb, és bár a Merkel–Macron duó dinamikusnak mutatkozik, politikájuk ingoványos talajon áll. Macron nem De Gauelle, Merkel pedig nem Bismarck. Franciaországban és Németországban pillanatok alatt olyan helyzet állhat elő, ami elsodorja a két ország kormányfőjét.
Velük szemben a gazdaságilag gyengébb Budapest–Varsó tengely előtt ugyanakkor egyre több lehetőség kínálkozik, hazánk Oroszországgal és Kínával erősödő gazdasági kapcsolatai biztató irányba mutatnak. Amennyiben ez továbbra is határozott és ügyes politikával párosul, úgy kénytelen lesz beletörődni abba a Nyugat, hogy több száz év után ismét létezik egy erős hatalmi tömb Közép-Európában.