A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 12.
száma.

Brigitte Bardot: Nem akarok algériai Franciaországot

Volt jobbikos politológus: Akit a nemzet sorsa érdekel, az a Fideszre szavaz

Értékközösség helyett Sorosközösség

Takács Szabolcs: Uniós pénz járna a határvédelemért

Bíró Zoltán: Trianon életveszélyes döntés volt

Európai viszonylatban is egyedülálló rendezvényMEGJELENT

a HAVI MAGYAR FÓRUM

03. száma.
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Ötlet híján előveszik a magyarkérdést

Johannis vigyázott arra, nehogy magyarbarátsággal vádolják meg

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke: a legutóbbi kormányválság idején nem kértünk semmi olyat, amiről az elmúlt években ne lett volna szó, vagy ami nem lenne összeegyeztethető az alkotmánnyal, Románia nemzetközi vállalásaival és az európai uniós értékekkel. Ők akkor hibáztak, amikor az erdélyi képviselőiket nem hozták el a tárgyalásokra, és amikor visszaléptek a magyarellenes hangulat miatt.

Fél évvel a választások után miként értékeli az RMDSZ vezetője az együttműködést a román parlamenti pártokkal?
 

– Arra törekedtünk, hogy meglegyen a folyamatos párbeszéd valakivel a parlamenti csoportok, pártok közül. Szép eredmény az elért 7%, de mégis messze vagyunk az 50%-tól, amivel törvényeket lehet alkotni. A kormányzó koalíció, a PSD–ALDE ajánlotta fel az együttműködést, sajnos, az első félév bebizonyította, az ellenzéki oldalon nincs, akivel érdemben lehetne együttműködni. Ez nem biztos, hogy így fog maradni, de ma ez tény. Ezért a kormánypártokkal indítottuk el az együttműködést, és abban állapodtunk meg, hogy minden olyan kérdésben, amelyben egyeztetünk, és közös álláspontot tudunk kialakítani, támogatjuk a kormánynak az előterjesztéseit, illetve a kormánytöbbség megszavazza a mi tervezeteinket. A legutóbbi kormányválság idején nem kértünk semmi olyat, amiről az elmúlt években ne lett volna szó, vagy ami nem lenne összeegyeztethető az alkotmánnyal, Románia nemzetközi vállalásaival és az európai uniós értékekkel. Ők szerintem akkor hibáztak, amikor az erdélyi képviselőiket nem hozták el a tárgyalásokra, és amikor visszaléptek a magyarellenes hangulat miatt. De volt egy csomó olyan kérdés, amelyben sikerült megegyeznünk: a költségvetéstől a bértörvényig, a betegjogoktól a nyelvhasználatig a szociális és egészségügyi intézetekben, az oktatási törvény esetében. A megállapodást négy évre írtuk alá azzal a megjegyzéssel, hogy minden parlamenti ülésszak után mindkét fél kiértékeli azt. Mind Calin Popescu Tariceanu, mind pedig Liviu Dragnea részéről azt a jelzést kaptuk, hogy folytatni szeretnék ezt az együttműködést velünk.
 
Milyen az RMDSZ kapcsolata a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR), ezzel az ellenzéki alakulattal, melynek a közelmúltban magyart választottak az élére? Mi az a kisebbség–többség paktum?
Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!