A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

​Tíz világrekord egy versenyen

Kovács Attila

Amilyen nagy visszhang kísérte a világ legjobb harci és távlövő íjászának közelmúltbeli, egri bástyalövését, olyan csend követte azt, hogy Mónus József és kis csapata minden korábbinál nagyszerűbb eredménnyel zárta a világ leghitelesebb távlövő versenyét az Egyesült Államok-beli Utah-ban. Lapunk sportrovata azonban ezúttal is első kézből kért és kapott tájékoztatást a kiváló íjásztól a Mónus-csapat szenzációs amerikai szerepléséről, amely idén tíz világrekordban, négy speciális világcsúcsban és a magyar zászló büszke ragyogásában öltött testet.

– Mielőtt a világrekordokkal teletűzdelt, ragyogó szereplésről kérdezném, arra kérném, röviden mutassa be az amerikai íjászversenyt. Mit érdemes tudni erről a viadalról?
– Az Egyesült Államok Nemzeti Íjásszövetsége és a World Archery közös rendezésében, Utah államban – Wendover körzetében –, az autós gyorsulási versenyeiről is ismert sós síkságon rendezik meg évről évre ezt a nagy hagyományokkal bíró versenyt. Minden verseny közül itt jellemző a legkeményebb szabályrendszer, amit az amerikaiak kényesen be is tartanak. Ennek eredményeként a világ leghitelesebb távlövő versenye ez, melyet az USA Archery, illetve a World Archery rendez. 1940 óta jegyzik ezt a versenysorozatot, és világrekordot csak az a versenyző tud lőni, aki itt a legnagyobbat lövi. Ez ugyanakkor megfordítva is igaz: aki a World Archery-versenyen világrekordot ér el, azt lényegében az egész világon egyöntetűen elismerik, már csak azért is, mert a World Archery rendezi az olimpián az íjászatot!
– Akkor ezek alapján lényegében kijelenthető, hogy ez a verseny az egész éves versenysorozat egyik legfontosabb állomása?
– Igen, ez egyértelműen igaz, egyrészt az imént felvázolt különleges és mindenütt elfogadott szabályrendszer miatt, másrészt pedig azért is, mert éppen a sajátos szabályrendszer eredményeként a világ legjobb távlövő íjászainak az eredményeit kell túllőni, azaz a legnagyobb létszámban elért világrekordok ezen a versenyen képviseltetik magukat. Mindezek okán az itt elért helyezések sport- és eszmei értéke is nagyon nagy.
– Ön évek óta nem panaszkodhat az amerikai helyezéseire, hiszen világrekordok egész sorát érte már el korábban is Utah-ban. Miben volt különleges az idei viadal?
– Ez a verseny minden évben különleges, mindig tartogat valami újat számunkra. Most már egyértelműen illendő, hogy többes számban fogalmazzak, hiszen idén minden korábbinál több és szebb sikert értünk el mi, magyarok. Büszkén mondhatom, hogy lassan igazi sikercsapattá váltunk, hiszen többen egyszerre visszük sikerre a legrangosabb és legnehezebb kategóriákkal bíró világrekordok megszerzése terén a magyar lobogót. A Farkas-csapat tagja volt feleségem, Mónusné Ruszin Anna Mária, a fiam Mónus László, Egerből tanítványom, Prokaj Kiara, Kovácsné Soós Edit, Kiara édesanyja, aki nem versenyzett ugyan, de végig a segítségünkre volt, illetve jómagam. Kis létszámú küldöttségünk tíz világrekorddal, közte négy World Archery-világrekorddal zárta a World Archeryt. Minden versenyem kapcsán elmondom, ezúttal is igaz: én a kilőtt nyílvesszőimmel akarom felhívni a világ figyelmét a magyarságunkra, a küzdeni, az élni akarásunkra. Mögöttem és csapatom mögött nincs, soha nem is volt politika, nincs pénz, nincs szövetség. Mi egyszerű emberként akarunk tenni az országunkért, azzal, amihez hitet, kitartást és tehetséget kaptunk! Ha ezt az eredményeinkkel tudjuk megtenni, akkor azzal. Örömmel, büszkeséggel és jóleső elégedettséggel tölt el, hogy törekvéseinket ezúttal is alátámasztották az elért eredmények, vagyis a győzelmek és a szédületes világrekordok.

Miben értek el győzelmet és világrekordot? Mire a legbüszkébb? Milyen komoly sportdiplomáciai elismerés érte Mónus Józsefet? 
Olvassa végig interjúnkat a szeptember 14-én megjelenő Heti Magyar Fórumban!