A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Címerváltoztatás

Az Újpest legendáinak nemcsak a klubcímer megváltoztatása fáj

Rendkívül nagy felháborodást váltott ki szurkolói berkekben az Újpest FC vezetésének július elején nyilvánosságra hozott döntése, miszerint megváltoztatják a csapat egyik első számú jelképét, a klubcímert. A kedélyek máig nem nyugszanak, és a döntés által keltett hullámok nagyságára jellemző, hogy a szurkolók egy jelentős csoportja nem is jár meccsre, akik pedig még kimennek, azok közül is sokan szurkolás helyett inkább tüntetnek a lelátón. Sportrovatunkban a héten az Újpest-címer ügyét járjuk körül, megkérdezve a klub néhány korábbi, legendás labdarúgóját is.

Rovatunk hűséges olvasói talán emlékeznek: lapunknak adott néhány héttel ezelőtti nyilatkozatában még a San Diegóban élő korábbi Újpest-kapus, Tóth Zoltán is fontosnak érezte, hogy megnyilvánuljon az ügyben. A korábbi hálóőr a következőket mondta a címerváltoztatásról: Nagyon örülnék, ha visszakapná a csapat az eredeti címerét. Nem ismerem a tulajdonos döntésének hátterét, okait, de az biztos, hogy a múltat, egy csapat hagyományait nagyon kell tisztelni. Meg lehet nézni, hogy Angliában például lassan egyik nagy múltú csapat sincs már angol kézen, ám fel sem vetődött, hogy egy-egy klub jelképeit – például a címerét, vagy a színét – meg akarná változtatni bármelyik klub tulajdonosa. Szerintem ebben az Újpest belga vezérének is visszavonulót kellene fújnia.
Nem véletlen, hogy a világ másik felén élő, egykori ragyogó kapus is tudott a dologról, mert valóban hatalmas volt a felháborodás a Megyeri úton. És talán nem is csak azért, mert a címer, a lila-fehér színkombináció után, a második legfontosabb jelképe az 1885-ben alapított, patinás magyar egyesületnek, hanem azért is, mert a tulajdonos lényegében a szurkolók valós, korrekt megkérdezése nélkül döntött egy ilyen nagy fajsúlyú kérdésben. A valódi konzultációt ugyanis nem pótolta az interneten meghirdetett szavazás, amely egyrészt semmiképpen nem a megfelelő terep egy ilyen döntés megvitatására, másrészt a szavazásnál nem is volt ott opcióként a régi címer megtartása, amely vélhetően elsöprő győzelmet aratott volna. Ez pedig egyértelműen azt támasztja alá, hogy a belga tulajdonos mindenképpen címert akart cserélni.
A leggyorsabban a szurkolók reagáltak, akik nagyszabású tüntetést szerveztek a hír hallatára, s amelyre a nyári szünet ellenére több ezer lila-fehér szurkoló ment el. Amellett, hogy bírálták az egyesület belga tulajdonosát (Roderick Duchatelet), és a magyar ügyvezető asszonyt (Gyarmati Eszter), azt is megfogalmazták, hogy nem hajlandóak felvenni az új címerrel ellátott mezeket, pólókat, és olyan ereklyéket sem fognak vásárolni, amelyeken az új címer virít.
Az anyaegyesület, az Újpesti Torna Egylet is kifejezte tiltakozását, mondván, az alapszabály értelmében a klub beleegyezése nélkül nem hozhatott volna ilyen döntést a labdarúgócsapatot működtető cég belga tulajdonosa. Pert is indítottak az Újpest FC belga tulajdonosa ellen, ám a keresetet egy különös beadványi hiba – az anyaegyesület meglepő módon cégjogi per helyett személyiségi jogi pert indított az Újpest FC ellen – miatt elutasította a bíróság, így egyelőre megkérdőjeleződött, hogy jogi úton érvényt tud-e szerezni akaratának a klub.
A pernél is jelentősebbnek nevezhető, hogy az Újpesti Közművelődési Kör megfogalmazott egy tiltakozólevelet, amelyhez csatlakozott az Újpesti Városvédő Egyesület, az Újpestért Egyesület és az Újpesti Helytörténeti Alapítvány is. A levél legfontosabb része az alábbi volt: Valamennyien megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az Újpest Labdarúgó Kft. álláspontunk szerint jogszerűtlen döntésével 2017. július 3-ától megváltoztatta az Újpest FC labdarúgó csapat címerét és annak helyébe olyan új, grafikailag elfogadhatatlan, ízléstelen megjelenésű címert állított, amely nem követi sem az Újpesthez, sem az anyaegyesülethez, az Újpesti Torna Egylethez (UTE) kötődő, hagyományos arculati elemeket. Az UTE Magyarország legrégebbi, 1885-ben bejegyzett, 132 éves és ma is aktívan működő sportegyesülete, amelynek országosan és nemzetközileg is jól ismert védjegyei a lila-fehér szín, valamint az alapítás évét és a várost jelképező horgonyt magában foglaló címer. Ezek annak a nagy hírű egyesületnek jelképei, amelynek több ezer tagja, sok százezer szimpatizánsa van, és több száz olimpiai-, világ- és Európa bajnokot adott az országnak, nemcsak Újpest, hanem egész Magyarország jó hírnevét keltve a világban. […] Felhívjuk az Újpesti Labdarúgó Kft. vezetőit, hogy vonják vissza az Újpest FC címerének megváltoztatására vonatkozó döntésüket! Elvárjuk, hogy állítsák vissza a labdarúgó csapat 2017. július 3-a előtt használt régi címerét, eleget téve ezzel az újpesti sportszerető közönség, a szurkolók és a tradíciókhoz ragaszkodó valamennyi újpesti kívánságának!
Újpesti kötődésű olimpiai- és világbajnokok, valamint közéleti személyiségek egész sora írta alá a nyílt levelet. Az aláírók között találhatjuk mások mellett Rejtő Ildikó olimpiai bajnok tőrvívót, a Nemzet Sportolóját, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgót, Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok kajakozót és edzőjét, Somogyi Bélát, Göröcs Jánost, Újpest díszpolgárát, Ancsin Jánost, a 20. század legjobb magyar jégkorongozóját, Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezőt, illetve Derce Tamás egykori és Wintermantel Zsolt jelenlegi polgármestert, Bertalan Tivadar Kossuth-díjas festőművészt, Pásztor Erzsi színművésznőt, Dózsa László színművészt, valamint Szűts István zeneszerzőt is.
Sem a levél egyértelmű tartalma, sem pedig az aláírók több mint veretes névsora nem győzte meg Roderick Duchatelet tulajdonost arról, hogy felülvizsgálja a döntését. Nem tudni, hogy a belga tulajdonos mindvégig hajlíthatatlan marad-e, vagy meghajol a szurkolók és az Újpest legendáinak óhaja előtt és végül visszakapja eredeti jelképét a csapat. Az azonban biztos, hogy címerváltoztatást még azok az arab, amerikai vagy orosz tulajdonosok sem vittek véghez angol csapataiknál, akik a belgánál sokkalta több pénzt befektetve, világszínvonalú csapatokat finanszíroznak. A jelképek – mint például a klubszínek, a címer –, valamint a korábbi klublegendák iránt tanúsított magas fokú megbecsülés Barcelonától Manchesterig mindenütt alapvető dolognak számít. Újpesten sajnos ez hiánycikk, aminek csak egy, igaz, talán a leglátványosabb eleme a klubcímer önkényes megváltoztatása.
 
***
 
Látva, hogy a létező legszélesebb körű tiltakozás ellenére is érvényben maradt az új, mindenki által elvetett címer, felmerül a kérdés, hogy mi mozgatta Roderick Duchatelet tulajdonost? Egyebek mellett erre is kerestük a választ, amikor megkerestük az Újpest egykori világklasszis labdarúgóit.

NAGY LÁSZLÓ: LEHET, HOGY A PÉNZ ÁLL A HÁTTÉRBEN…
 
Egyike az Újpest olimpiai bajnok labdarúgóinak, aki 1968-ban, Mexikóvárosban nyert aranyérmet. Másfél évtizeden keresztül (1968 és 1983 között) volt az Újpest játékosa. Ez idő alatt kilencszer nyert bajnokságot, ötször kupát a csapattal, és szerepelt VVK-döntőben és BEK-elődöntőben is. A szókimondásáról is ismert egykori kitűnő csatár, aki 1996–97-ben az UTE vezetőedzője is volt, válaszában rögtön a lényegre tért.

– Azt hiszem, alapvetően a pénz áll a döntés hátterében. Az lehetett a célja a tulajdonosnak, hogy több bevételre tehessen szert a szurkolók felé értékesített ereklyékből, hiszen a régi címer esetében az anyaegyesület is jogot formálhatott az így befolyt összeg egy részére, így viszont ez a pénzösszeg egy az egyben az övé lehet.
– Mint a legeredményesebb újpesti labdarúgók egyike, miként éli meg, hogy szeretett klubja egyik legfontosabb jelképét egy külföldi tulajdonos önkényesen megváltoztatta?
– Nagyon rosszul élem meg, de megvallom őszintén, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és a képzeletbeli vízszint alatt is szomorú dolgok vannak. A dolgok mélyébe nem látok bele, mert jó ideje nem járok már ki a Megyeri útra, ám köztudomású, hogy például az utánpótlás-nevelés terén milyen ellentétek vannak az anyaegyesület és az Újpest FC között. Ezt is nonszensznek tartom, miként azt is, hogy a címerkérdésben valódi tárgyalás, érdemi vita nélkül született meg egy ilyen horderejű döntés. Közösen kellett volna döntést hozni, ha már minden áron címert akart cserélni a vezetés. Olyan érzésem van, hogy a belga tulajdonos – miután kétségkívül ő adja a pénzt és ő működteti a csapatot – immár teljhatalmat érez a kezében. Mi, régi újpestiek, valamint a klubot feltétel nélkül szerető szurkolók, érthető módon elvárásokat is támasztunk egy klubvezető felé, amit azonban Roderick Duchatelet nem igazán vesz figyelembe.
– Említette, hogy régóta nem jár ki a Megyeri útra. Mi ennek az oka?
– Ennek szakmai és emberi oka is van. Mint a klub korábbi játékosa és edzője azt látom, hogy évek óta megy a „vetítés”, csapatépítés helyett csak a magyarázkodás van, hogy miért vagyunk sikertelenek. Amíg ki voltunk zárva az átigazolásból, addig azt hallhattuk, hogy azért nem vagyunk bajnokesélyesek, mert nem igazolhatunk, most pedig, hogy nyáron végre szerződtethettünk új futballistákat, azt halljuk hétről hétre, hogy idő kell, amíg összeérik a csapat. A játék színvonala mellett emberileg sem érezzük a megbecsülést mi, régi játékosok. A klub olimpiai bajnokaként méltatlan helyzetek estek meg velem, amikor még kijártam. Ezekből nem kérek, ezért inkább a tévében nézem meg a fiúkat…

Kovács Attila

Mit nyilatkozott lapunknak a korábbi kiváló hátvéd, Sarlós András és Tóth József „Jokka”? Olvassa el a legújabb Magyar Fórumban!