A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Méltatlanul elfeledett legenda

88 éves lenne az Aranyfejű, azaz Kocsis Sándor

Szeptember 21-én lett volna 88 éves minden idők legeredményesebb jobbösszekötője, az Aranycsapat bámulatos tehetségű támadója, Kocsis Sándor. A tragikusan fiatalon elhunyt csatárra az Aranycsapat Alapítvány szervezésében emlékeztek a múlt héten a Szent István Bazilikában, a korábbi kitűnő csatár sírhelyénél.

Kocsis Sándor 1929. szeptember 21-én született Budapesten. 1942-ben lett a Ferencváros labdarúgója, és alig tizenhét évesen bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. 1950-ben erőszakkal a Bp. Honvédba igazoltatták, amely utolsó magyarországi csapata lett. Tizenkilenc évesen, Románia ellen két góllal debütált a felnőttválogatottban, ahol utána még 67 alkalommal szerepelt. Tagja volt a Helsinkiben 1952-ben olimpiát, Rómában 1953-ban Európa Kupát nyert csapatnak. 1954-ben a világbajnokság gólkirálya lett, 5 meccsen szerzett 11 góllal, vagyis 2,2 gólos mérkőzésenkénti átlaggal, ami máig megdönthetetlen, káprázatos rekord. 1956-ban végleg elhagyta az országot, és rövid svájci tartózkodás után – Kubala László és Czibor Zoltán közbenjárásával – a világhírű Barcelona játékosa lett. A katalán sztárcsapatban való teljesítményét jól példázza, hogy a publikum rövid időn belül Aranyfejűnek nevezte el, köszönhetően káprázatos fejesgóljainak. Barcelonában BEK-döntőt, VVK-győzelmet, és két spanyol bajnoki címet könyvelhetett el, rengeteg fontos góllal. Ám igazi rekordját mégis a magyar válogatott mezében érte el, hiszen 68 válogatott fellépésén 75 gólt szerzett. Ezzel a gólátlaggal alighanem örökös magyar csúcstartó marad a magyar futballszerelmesek Kockája, ráadásul ott marad az örök kérdőjel, hogy vajon hány válogatott meccsnél és hány gólnál állt volna meg, ha 27 évesen, pályafutása zenitjén nem távozik külföldre. Kocsis Sándor súlyos betegségektől szenvedve a barcelonai kórházban töltötte utolsó napjait. 1979. július 22-én este máig tisztázatlan körülmények között kiesett a kórház ablakából, és azonnal életét veszítette. A halálhoz drámaian fiatal volt, két hónappal később lett volna 50 éves.
– Annak ellenére, hogy Kocka az Aranycsapat egyik legvirtuózabb, legkitűnőbb játékosa volt, személye mára méltatlanul feledésbe merült – idézte meg felkérésünkre Kocsis emlékét Kű Lajos. – Pedig 1999-ben világviszonylatban a 20. század legjobb 100 labdarúgója közé választották, Barcelonában pedig mind a mai napig legendaként tisztelik. Szintén alig esik szó arról, hogy az 1954-es világbajnokságon egyszerre lett gólkirály és az egész torna legértékesebb játékosa. Utóbbi elismerést a vb-n részt vevő válogatottak szövetségi kapitányainak szavazataival érdemelte ki. Ehhez fogható együttes sikert nemcsak magyar, de más nemzetiségű játékos sem ért még el rajta kívül. Amikor hosszas hányattatás után a Barcelona csatára lett, rövid időn belül a gránátvörös-kékeknél is alapemberré vált. A katalán szurkolóktól a roppant megtisztelő Aranyfejű becenevet kapta, utalva arra, hogy fejjátékban akkoriban a világ legjobbja volt. Halálakor, 1979-ben még javában tombolt idehaza a kommunizmus, így szó sem lehetett arról, hogy idehaza legyen eltemetve. Az Aranycsapat Alapítvány másfél évtizedes működése egyik legnagyobb eredményének érzem, hogy komoly szerepünk van ennek a csodálatos sportembernek a hazahozatalában. Mostantól a feladatunk az emlékének a méltó ápolása, amelyhez a magunk eszközeivel a továbbiakban is hozzá kívánunk járulni. Azt hiszem, az a legkevesebb, hogy évről évre megemlékezzünk Kocsis Sándorról mi, magyarok, mert személye örökre a magyar labdarúgás legragyogóbb csillagai közé fog tartozni!

Olvassa el Kű Lajossal készült interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!