A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Mi lesz a nagy gyermekvárosokkal?

Medveczky Attila

Elsőrendű célunk, hogy minden segítséget megkapjanak a vér szerinti szülők azért, hogy ne kelljen kiemelni a gyermeket a családból. Az alacsony családi jövedelemből nem következhet az, hogy elkallódjon, elhanyagolt legyen a gyermek. De ha ennek a veszélye mégis fennáll, akkor a zsúfolt gyermekotthonok helyett lakásotthonokat alakítunk ki számukra. Kiemelt figyelmet fordítunk a nevelőszülők toborzására – közölte megkeresésünkre Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Miért zárják be a nagy gyermekvárosokat?

– A kormány célja, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne több száz fős lelketlen állami intézményekben, hanem lehetőleg családban, vagy legalább családiasabb és jobb körülmények között éljenek, nőjenek fel. Ezért szeretnénk elérni, hogy 2019-re tömegszerű intézményekben már ne legyen gyermekvédelmi gondoskodás. Emiatt a következő években megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebbekre, illetve lakásotthonokra.
 
Mit tettek eddig az állami gondozásban élő gyermekekért?

– Több változást indítottunk el az állami gondozásban élő gyermekek védelmében. Az egyik legfontosabb változás az örökbefogadások egyszerűsítése, amelynek köszönhetően az utóbbi években folyamatosan nő az örökbefogadott gyermekek száma. Továbbá ma már törvény garantálja, hogy az állami gondozásban élő 12 év alattiak nem állami intézménybe, hanem nevelőszülőhöz kerülnek, vagyis a legkisebbek már nem kerülhetnek nagy intézményekbe. Jelenleg az országban 5500 nevelőszőlő dolgozik és ők körülbelül 15 ezer gyermeket látnak el. A nevelőszülőknek juttatott támogatások esetében döntött a kormány a díjazás emeléséről: 2013-ban egy 3 éves gyermek után havi 15 ezer forint nevelőszülői díj járt, ez jövőre 60 500 forint lesz.
 
Honnan toborozzák a nevelőszülőket? 

– Kiemelt figyelmet fordít a kormány a nevelőszülők toborzására is, mert azt tapasztaltuk, hogy Budapesten és a nyugati határszélen kevesebb a nevelőszülő. Ingyenessé tettük a toborzás eredményeként jelentkező nevelőszülők képzését, emellett jelentősen, 500-ról 240 órára rövidítettük a tanfolyami időt. Ezek a változások a következő ütemben 2,5 ezer nevelőszülő képzését segítik elő. Mindezek mellett a nevelőszülők továbbképzési programját is ingyenessé tettük.
 
Mi lesz a gyermekvédelmi ellátórendszer jövője?
 
– Célunk, hogy minden segítséget megkapjanak a vér szerinti szülők azért, hogy ne kelljen kiemelni a gyermeket a családból. Az alacsony családi jövedelemből nem következhet az, hogy elkallódjon, veszélyeztetett és elhanyagolt legyen egy gyermek. A hátránykompenzációnak sok eleme létezik. Így a Biztos Kezdet Gyerekházaktól kezdve az ingyenes étkeztetés jelentős kiterjesztésén át a tankönyv kilenc évfolyamon keresztül történő térítésmentes biztosításáig. A hátránykompenzáló tanodák száma 160-ról 270-re nő a következő hónapokban. A segítség sokrétű, ugyanakkor, ha egy szülőről mégis bebizonyosodik, hogy nem akarja vagy nem tudja a szükséges mérvű támogatást nyújtani a gyermekének, vagy nem megfelelő az életmódja, akkor bizony intézkedni szükséges, és kiemelhetik a gyermeket a családból.