A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Kiszabadulni a bürokrácia fogságából

Két hónap alatt 1,5 milliárd forint maradt azoknál a családoknál, illetve kis- és közepes vállalkozásoknál, amelyek gázbekötést kezdeményeztek, 400 millió forintot takarítottak meg a villamos áramot, és több mint 100 millió forintot a vizet bekötők. Ez összesen mintegy 2 milliárd forintos megtakarítás – közölte megkeresésünkre Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára.

Miért volt lényeges a közműcsatlakozások díjmentessé tétele, és ezáltal eddig mennyit spóroltak a családok, a kis- és középvállalkozók?
 

– Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy lassú, drága és eltúlzott az a bürokrácia, ami a közműcsatlakozásokkal kapcsolatban kialakult, illetve működik az elosztótársaságoknál. Elfogadhatatlan, hogy a családoknak hónapokon át tartó ügyintézésbe és több százezer, de akár közel kétmillió forintba is kerülhet, ha épülő otthonukba bevezetik a közműveket, de tarthatatlan az is, hogy egy magyar vállalkozásnak 290 napot kelljen várni a villamos áram bekötésére. Az egyik felmérés szerint a visegrádi négyek összehasonlításában Magyarország sok területen jól teljesít, de a közműcsatlakozások tekintetében szükséges a gyorsítás. A közműcsatlakozások körül kialakult bürokrácia súlyos teher a családoknak és komoly versenyhátrány a hazai kkv-szektornak, ezért a Versenyképességi Tanács javaslatának megfelelően a kormány olyan intézkedéseket léptetett életbe, amelyek gyorsítják, és olcsóbbá teszik az eljárásokat. A Tanács javaslata illeszkedett ahhoz a munkához, amit a Miniszterelnökségen korábban megkezdtünk éppen a közműcsatlakozások könnyítése és az építési hatósági eljárásokkal kapcsolatos bürokrácia csökkenése érdekében. A munka lezárultával beterjesztettük az első versenyképességi törvényt, illetve a hozzá kapcsolódó kormányrendeleteket előbb a kormánynak, majd az Országgyűlésnek. A Miniszterelnökség által kidolgozott „Könnyű közmű” program olyan átfogó intézkedéssorozat, amelynek két eleme már megvalósult, de már dolgozunk a következő lépéseken. Az első a közműcsatlakozások díjmentessé tétele volt a lakossági fogyasztók, valamint a kkv-szektor számára, ami júliustól lépett hatályba. Azt tapasztaltuk, hogy nagymértékben növekedtek a víz-, gáz-, villany-, valamint az ivóvíz- és a csatornabekötésekre vonatkozó közmű kivitelezési igények. A rendelkezésünkre álló adatok alapján az első két hónapban 1,5 milliárd forint maradt azoknál a családoknál, illetve kis- és közepes vállalkozásoknál, amelyek gázbekötést kezdeményeztek, 400 millió forintot takarítottak meg a villamos áramot, és több mint 100 millió forintot a vizet bekötők. Ez összesen mintegy 2 milliárd forintos megtakarítás. A „Könnyű közmű” program második eleme, hogy megnyitjuk a közmű-csatlakozási munkálatokat a hazai vállalkozások előtt.
 
Említette a határidő csökkentését, de egy közműcsatlakozáshoz szükséges a terv elkészítése is. Tárgyaltak ez ügyben a mérnökökkel?
 

– Természetesen tárgyaltunk a vállalkozói érdekképviseletekkel, valamint a Magyar Mérnöki Kamarával, és a Magyar Építész Kamarával is, hogy megfelelően felkészüljenek a megnövekedett feladatra. Az egyeztetések során a kamara tagjai és az érdekképviseletek együttműködőek voltak, jelezték, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy eleget tegyenek a megnövekedett igényeknek. Mint említettem, a „Könnyű közmű” program második elemeként megtörtük a közműszolgáltatóknak a közműcsatlakozások kivitelezésére vonatkozó monopol helyzetét, és megnyitottuk ezen munkálatok lehetőségét valamennyi vállalkozás számára. Ma már a Magyar Mérnöki Kamara összes tagja, megfelelő végzettség mellett tervezhet közművet, és amennyiben a tervet nem fogadná el az elosztó társaság – ez ellen korábban nem lehetett tiltakozni – jogorvoslattal élhetnek a műszaki biztonsági hatóságnál. Ráadásul a jogorvoslati eljárást ingyenessé tettük mind a lakosság, mind a cégek számára. Szeptember 1-jétől már nem csak az elosztó társaságok, hanem a vállalkozók széles köre végezheti a csatlakozások kiépítését. Várakozásaink szerint ez részben tovább gyorsíthatja a munkálatokat, hiszen a fogyasztó azt a vállalkozást bízhatja meg, amelyik a leggyorsabban végzi el a munkát, részben pedig olcsóbbá teheti a közműbekötést, hiszen a kivitelezők közötti versenyhelyzet általában lefelé nyomja az árakat.
 
A gyorsabb közmű-csatlakozási folyamat a vállalkozások számára versenyelőnyt jelent?
 

– A korábbi helyzethez képes mindenképpen. Gondoljon bele, hogyan tudott tervezni az a vállalkozás, amelyik már több mint 200 napja arra vár, hogy az áramot végre bekössék a telephelyére. A gazdasági szereplők számára az egyik legfontosabb versenyképességi szempont, hogy a tevékenységükhöz kapcsolódó bürokratikus költségek – mind időt, mind anyagi erőforrásokat tekintve – minél alacsonyabbak legyenek. A közmű-csatlakozási igények megnövekedése már most azt jelzi számunkra, hogy kedvező folyamatok indulnak el, gyorsulnak az építkezések és a felújítások. A díjmentesség ráadásul nemcsak az új építésű ingatlanokra érvényes, hanem a felújításokra és az átalakításokra is, így például akkor sem kell fizetni, ha valaki úgy gondolja, hogy szeretné az áramellátását a 16 Amper névleges teljesítményű fogyasztásmérőről 32 Amperesre bővíteni. A törvénytől azt várjuk, hogy a családok költségeinek csökkentése és az otthonteremtés további támogatása mellett a gazdaság fejlődésére is kedvezően hat.
 
Van a munkánkra elegendő szakember?
 

– Azt gondolom, hogy igen, bár az építőipar eléggé leterhelt. Hála Istennek, nagyon sok minden épül hazánkban, ami miatt a szakembereknek sokat kell dolgozniuk. Azzal, hogy szeptember 1-jétől megnyitottuk a piacot, és a közműcsatlakozásokat nemcsak az elosztó végezheti, hanem bármely olyan cég, amelyik rendelkezik a megfelelő feltételekkel, rugalmasabbá is tettük a rendszert, amivel az esetleges kapacitásbeli nehézségeket is orvosolni lehet. A villanyszerelők és vízszerelők nyilvántartása a vártnál hamarabb el tudott indulni, de továbbra is várjuk a vállalkozások jelentkezését. A naponta frissülő névjegyzékben a fogyasztók már közel száz szakember közül választhatnak.
 
A csatlakozásokért eddig fizetni kellett, most ki fizeti meg a szakemberek munkáját?
 

– A csatlakozásokért eddig az elosztótársaságnak kellett fizetni, de a jövőben ezt az elosztó állja. Természetesen a díjmentesség nem mindenre vonatkozik, csak magára a közműbekötésre, a fogyasztásmérőkre és az ahhoz kapcsolódó, elsősorban a közterületet érintő infrastruktúra kiépítésére, amiért eddig a fogyasztóknak fizetniük kellett. Akinek a saját lakásában, házában, üzletében műszaki többletigénye van, azt a jövőben is ki kell fizetnie az azt elvégző vállalkozásnak. A díjmentességet meghatározott fogyasztáshoz kötöttük: a gáznál a legfeljebb óránként 4 köbméter, a villany esetében a legfeljebb 32 Amper névleges áramerősségű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése vált ingyenessé. Egy átlagos méretű lakásnál, üzlethelyiségnél a lakossági fogyasztók, a családok legalább 450 ezer, legfeljebb 1 millió 900 ezer forintot takaríthatnak meg, a kis- és közepes vállalkozások számára ez az összeg elérheti a 2 millió 800 ezer forintot is mindhárom közmű esetében.
 
Hol jelentsék be a magánszemélyek és a vállalkozók az igényüket?
 

– A fogyasztók az ingyenes közműbekötés kapcsán tájékozódhatnak a kormányablakoknál, a járási- és kormányhivatalokban, valamint az adott közműszolgáltatóknál. Azok a vállalkozók, akik a közműcsatlakozásokban szeretnének részt venni, a regisztrációra szolgáló formanyomtatványt szintén a járási- és kormányhivatalokban, valamint a kormányablakokban nyújthatják be, de lehetőség van a kérelmek elektronikus vagy postai úton való benyújtására is.
 
Medveczky Attila