A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Örök érvényű Esterházy János szellemi öröksége

Nem fogadunk el olyan döntést, amely a magyarokat megillető jogokat csorbítja

„Kiemelten támogatjuk mindazokat a magyar szervezeteket és intézményeket, amelyek a Kárpát-medence magyar szigetein élőket fogják össze” – summázta Dr. Szilágyi Péter a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Mi Esterházy János mártír üzenete a Kárpát-medencei magyarságnak?
 

– Esterházy Jánostól kapott szellemi örökségünk örök és változatlan. Ma is azt üzeni nekünk, hogy szerzett jogainkhoz minden körülmények között ragaszkodjunk. A 60 esztendeje elhunyt gróf emlékéhez ma akkor maradunk hűek, ha nem hallgatunk a külhoni magyarságot ért támadásokról és kimondjuk: nem fogunk elfogadni semmilyen döntést, amely a magyarokat megillető jogokat csorbítja.
 
Mit tett, mit tesz kormány a szórványmentés érdekében?
 

– Kiemelt feladatunknak tekintjük a szórványmagyarság megtartását, 2010 óta a nemzetpolitikai munka fontos szakterületeként működik a szórványmentés. Ennek szellemében hoztuk létre a Kőrösi Csoma Sándor Program mintájára a Petőfi Sándor Programot, kifejezetten a szórványközösségek megsegítése céljából. A program segítségével 2015-ben 50, 2016-ban 51 ösztöndíjast – köztük mindkét évben több mint 15 külhoni magyart – küldtünk ki a szórványközösségekhez azzal a céllal, hogy segítsük a magyarság identitásának megerősítését, a közösségi hálózatok kiépítését. Idén már tizenöt fővel növeltük az ösztöndíjasok számát. Az elmúlt években soha nem látott összegeket mozgósítottunk annak érdekében, hogy meg tudjuk tartani a szórványban élő magyarság védőbástyáit jelentő magyar szervezeteket és intézményeket. Támogatjuk a szórványban működő magyar iskolák és kollégiumok fenntartását. Egy új programnak köszönhetően pedig számos bölcsőde és óvoda épül fel és újul meg a szórványvidékeken is. Kiemelten támogatjuk mindazokat a magyar szervezeteket és intézményeket, amelyek a Kárpát-medence magyar szigetein élőket fogják össze.
 
Ide tartozik a Vasárnapi Iskola Alapítvány feladatköre?
 

– A Vasárnapi Iskola Alapítvány 2004-ben indította el szórványmentő munkáját. Az alapítvány ma 60 körüli önkéntes pedagógust tart nyilván, akik havi rendszerességgel indulnak a határon túli településekre, hogy a magyar nyelv és irodalom, történelem, mese- és mondavilágra épülő saját tanmenetük alapján segítsék a gyermekeket magyarságuk megőrzésében. Az önkéntesek határközeli városokból járnak át a határ túloldalára havi egy alkalommal szombatonként, hogy segítsék az ott élő kisebbség kulturális fejlődését, azonosságtudatának megőrzését. Az általuk foglalkoztatott korosztály az óvódásoktól a tizenévesekig terjed. Nagyon fontos és hiánypótló munkát végeznek, ezért is támogatjuk tevékenységüket.
 
Medveczky Attila