A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Az elfelejtett háború

Märle Tamás

Kijevnek megnőtt az étvágya, csak éppen nem tudni mitől. Az oktatási törvénynek nevezett asszimilációs törekvés mellett a kijevi parlament elfogadta első olvasásban a Donyec-medence Ukrajnába történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot.
A megszavazott törvényjavaslat kimondja, hogy Donyeck és Luhanszk megyék szakadár ellenőrzésű részei ideiglenesen orosz megszállás alatt állnak, a helyzet jogellenes, azaz nem teremt semmiféle területi jogot az Oroszországi Föderáció számára.
Ahogy azt év elején megírtuk, Putyin rendelettel legitimálta az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok hatóságai által kiállított okiratokat, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott. „Novorusszijában” aztán államosították az ipart, a gyárak azóta nem fizetnek adót Kijevnek, és az orosz rubel lett az egyetlen törvényes pénznem.
Mindez ellen próbál fellépni Kijev, ám az ottani helyzetre jellemző esemény árnyékolta be az indítvány megszavazását: a döntéshozatal előtt az indítványt támogató és ellenző képviselők között dulakodás tört ki az ülésteremben, miután ellenzéki és független képviselők – az előző naphoz hasonlóan – ismét megpróbálták megakadályozni a szavazást. Többtucatnyian az elnöki emelvény köré gyűltek, a Petro Porosenko elnök mögött álló kormánypárti frakció tagjai azonban igyekeztek megakadályozni a döntéshozatal meghiúsítását, ami ahhoz vezetett, hogy dulakodás, lökdösődés alakult ki a képviselők között. Közben valaki füstgránátot hajított el, ami egy időre füstbe borította az ülésterem egy részét.
Minél régebb óta tart a háború, annál kevesebb hír jelenik meg róla. Ez egyrészt a média közömbösségének tudható be, másrészt a hírzárlatnak is. Gondoljunk bele, hogy a nemzetközi megfigyelőnek odahívott EBESZ-t (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) is csak két határátkelőhöz engedik oda, vagyis a fegyveres konfliktusnak mindössze töredékét látják csupán, gyakorlatilag még nekik sincs reális képük a mai helyzetről. 
Annyi bizonyos, hogy a háború szüntelenül folyik, a hivatalos adatok szerint a halottak száma immár meghaladta a tízezret is. Ennek sokszorosát teszik ki a sebesültek, a szétbombázott városok lakosai napi szinten gondoskodnak a katonákról. Ennek ellenére a fékevesztett katonák és szeparatisták büntetlenül követnek el rendszeresen nemi erőszakot, vagy támadnak meg újságírókat. Olyan is megesett, hogy az EBESZ megfigyelőinek drónját lőtték agyon. Vajon mi az, ami nem juthat a világ tudomására?
Dacára a rendszeres nemzetközi megállapodásoknak, a háborúnak egyáltalán nem látszik a vége. És ami még biztos: a Donyec-medence visszacsatolása esélytelen vállalkozás. Ukrajna sosem nyeri meg ezt a háborút egymaga, más pedig Oroszországgal nem mer, vagy nem akar szembeszállni. Ezért is érthetetlen, hogy Kijev az új oktatási törvénnyel miért haragítja magára még jobban Putyint és miért szerez magának újabb ellenségeket.

Olvassa el a teljes cikket és nézze meg további képeinket az október 12-én megjelent Heti Magyar Fórumban!