A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A brüsszeli kettős mérce

Egy közösség a nyelvével az identitását is elveszíti

Kárpátalján és Erdélyben csorbulnak a magyarok jogai. Felvidéken hamarosan választanak. S mi kell ahhoz, hogy megvalósuljon az autonómia Erdélyben? Sok téma, s ahogy Szili Katalintól megszokhattuk, egyenes és lényegre törő válaszok. Autonómiaügyi miniszterelnöki megbízott asszony még azt is felvetette, hogy „nem zárhatjuk ki, a színfalak mögött a kárpátaljai magyarság elsorvasztása is a célok között szerepelt.”

Mit tehet a magyar állam a tiltakozáson kívül azért, mert Porosenko aláírta az ukrajnai oktatási törvényt?
 

– Elsősorban bilaterális szinten érdemes rendezni ezt a jogsérelmet, Magyarország itt is a külhoni magyarság érdekeit képviseli. Azonban ha az ukrán fél nem hajlandó meghallgatni magyarság aggályait a nyelvtörvény vonatkozásában és újratárgyalni azt, akkor Magyarországnak ki kell állnia a kárpátaljai magyarság érdekében, és minden lehetséges nemzetközi fórumon fel kell hívnia a figyelmet e nyelvtörvény jogtalan mivoltára. Hiszen egy közösség a nyelvével az identitását is elveszíti.
 
Ukrajna az Európai Unió társult tagja. Rá nem vonatkozik az, hogy minden európai polgár egyenlő?
 

– Jó látja valóban. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ukrajna első intézkedése volt társult tagként, hogy megsértse az Európai Unióval kötött társulási megállapodásban rögzített alapelveket, hiszen Ukrajna a megállapodásban egyben vállalta olyan alapvető értékek tiszteletben tartását, mint a demokrácia, az emberi jogok vagy a jogállamiság, és a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogai”.
 
Hogyhogy az EU intézményei eddig nem tették meg a szükséges lépéseket?
 

Olvassa el a teljes interjút az október 12-én megjelent Heti Magyar Fórumban!