A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Minden, amit tudni akar az új kancellárról

Curriculum vitae

Mennyi idős Sebastian Kurz?
Sebastian Kurz 1986. augusztus 27-én született Bécsben. Tehát 31 éves.
 
Hol él Sebastian Kurz?
Egy meidlingi 12. kerületi lakásban.
 
Milyen magas Sebastian Kurz?
Az ÖVP feje 186 centiméter magas.
 
Mit lehet Sebastian Kurz politikai karrierjéről tudni?
Sebastian az Osztrák Néppárt politikusa. 2009 óta a Fiatalok Pártjának rövid távú Bundesobmannja, és 2015 óta az ÖVP politikai akadémiai elnöke.
2010-ben a bécsi önkormányzat és az állami parlament tagja, 2013-ban pedig a nemzeti tanács helyettese volt. 2011 és 2013 között az integrációért felelős államtitkár. 2013 óta szövetségi, integrációs és külügyminiszter. Mint osztrák külügyminiszter 2017-ben az EBESZ elnöke lesz. 2017. május 14-én a szövetségi parlamenti párt megválasztotta az ÖVP ügyvezető alelnökének, és most a „Sebastian listája – az új Néppárt” volt az egyik legfontosabb szlogenje.
 
Kik kedvelik?
Egy biztos: polgári-keresztény társadalmi értékrend iránti elkötelezettségűek a szavazói.
 
Ki egyengette az útját?
Michael Spindeleger, az ÖVP egykori vezetője és alelnöke hozta Sebastian Kurzot a politikába az idő tájt, amikor Johanna Mikl-Leitner volt a belügyminiszter, és szorosan együttműködött államtitkársága idejében. Erwin Pröll támogatása is nagyszerű volt, akit Wolfgang Schüssel korábbi kancellár tanácsadójának tekintenek.
 
Milyen tanulmányokat végzett?
Sebastian Kurz 2004-ben érettségizett. A bécsi egyetemen tanult, jogtudományi diplomáját még nem szerezte meg, mert politikai és társadalmi elfoglaltsága mellett egyszerűen nem volt rá ideje.
 
Mivel találkozott politikai karrierje során?
Sebastian Kurz: Nem volt könnyű belépni a politikába. A szavazások nem voltak sikeresek, egy újság azt írta, hogy szégyen, hogy egy 24 éves süvölvény államtitkár lehet. Ezt a fázist nem viselte könnyen, aztán megtanulta, hogy nem nézeget se jobbra, se balra, hanem saját utat követ, és ezt mondta el júliusban az ÖVP-konferencián is. Kurz korábbi türelmességét határozottságra váltotta, belátta, hogy az állampolgárok keményebb fellépést várnak el az ország érdekében, miután bejelentette, hogy komoly változásokat tervez, és konzekvensen, minden kérdésben ezt a vonalat vitte, elhitték, hogy jó konzervatív vezetője lesz Ausztriának.
 
Kik a szülei?
Édesanyja tanítónő, édesapja pedig elismert HTL mérnök.
 
Mi a politikai hitvallása?
A migrációs hullámot erőteljesen korlátozó bevándorlási politika, és a szociális rendszeren való élősködés megszüntetése. A bevándorlást meg kell állítani, az adócsökkentést végre kell hajtani.
 
Hogyan vélekednek róla az emberek?
A vele szemben érzett bizalom szempontjából magasan vezetett már a választások előtt, amely vélemény tükröződött az APA/OGM bizalmi indexében. Az ÖVP feje Sebastian Kurz, kétszer annyi bizalmi voksot szerzett, mint Christian Kern, a korábbi kancellár.
 
Mennyire fontos Sebastian Kurz Európa számára?
Sebastian Kurz boldogan vállalja a magyarokkal és lengyelekkel együtt az úttörő szerepet. Határozott álláspontja van az Európai Unió megváltoztatására a migráció kérdésében. Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn néhány hónappal ezelőtt kritizálta őt, mondván, hogy az EU nem lehet egyensúlyi erődítmény. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter pedig azzal vádolta őt, hogy úgy jár el, mint egy populista.
 
Mennyit keres Sebastian Kurz?
A szövetségi miniszter bruttó fizetése 2016-ban havi 17 372,50 euró volt. Ezenkívül vannak külön bónuszok negyedévente.