A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

ÚJ KEZDET


Jól mutatja az osztrák választásokon tapasztalható jobboldali eltolódást, hogy a migrációs válság témája továbbra is meghatározó az európai politikában, és ez az üzenet várhatóan az egész kontinensen visszhangra fog lelni – írta a Politico.
A brüsszeli hírportál szerint ha a győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) lép koalícióra, azzal Ausztria csatlakozna a keményvonalasabb európai bevándorláspolitikát követelő Magyarországhoz és Lengyelországhoz. Kiemelték, hogy az FPÖ a migráció ügye mellett több más kérdésben is azonos állásponton van a „közép-európai euroszkeptikus kormányokkal”, és a párt korábban még azt is felvetette, hogy az ország beléphetne a visegrádi csoportba.
A vasárnap lebonyolított ausztriai parlamenti választás előzetes végeredménye szerint a szavazáson a konzervatív ÖVP győzött a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,9) és az FPÖ (26,3 százalék) előtt.
Az eredmény a választókörzetekben leadott szavazatok 100 százalékának megszámlálását követően alakult ki, de nem teljes, csak a levélben érkezett voksok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Az osztrák hagyományoknak megfelelően magában foglalja ugyanakkor a levélszavazatokra vonatkozó becslést is. A közel 6,5 millió választásra jogosult közül több százezren szavaztak levélben. 
A levélszavazatokra vonatkozó becslést nem tartalmazó adatok, csak a ténylegesen megszámlált szavazatok alapján ugyanakkor a Szabadságpárt a második, 0,6 százalékkal megelőzve a szociáldemokratákat. 
A választás kellemes meglepetése, hogy a Zöldek pártja nagy valószínűséggel kiesett a parlamentből, miután 3,9 százalékos eredményével nem érte el a 4 százalékos bejutási küszöböt. 
Új pártként bekerült viszont a törvényhozásba a Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája, amely 4,3 százaléknyi szavazatot szerzett, és az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) 5,1 százaléknyi szavazattal.
A választási eredmények nyomán minden bizonnyal a konzervatív ÖVP-t vezető Sebastian Kurz kap kormányalakítási megbízást. Az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak, Kurz azonban vasárnap este azt mondta, hogy több lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki.
Alakuljon bárhogy a koalíció, az ifjú politikus eddigi pályája bizakodásra ad okot számunkra, gondoljunk csak egy néhány hónappal ezelőtti interjúra, amikor azt nyilatkozta, hogy az uniós külső határok védelmében „Orbán és a kelet-európai országok vezető szerepet játszanak. Szakítani kell a világot jókra és gonoszokra felosztó hozzáállással, és fel kell hagyni az erkölcsi felsőbbrendűséggel. A menekültkérdésben a Németország és sok osztrák és svéd politikus által kijelölt út teljes mértékben rossz volt, és nem felelt meg az európai jognak.”