A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
​Tisztul az ég Európa felett

Märle Tamás

Hamarosan lehúzhatják a rolót a baloldali pártok Európában. Amíg hazánkban a posztkommunista képződmények látványosan veszítik el hitelüket és szavazóikat, addig külföldi szövetségeseik vereséget vereségre halmoztak a 2017. évi választásokon.
Kezdődött minden Franciaországban, ahol tavasszal a szocialista Hollande már ringbe sem szállt, igaz pénzügyminisztere jól forgatta köpönyegét: éppenhogy, de elnökké választották Emmanuel Macront. Aztán jött az ősz. Szeptemberben Martin Schulz és a német szociáldemokraták szenvedtek óriási vereséget, majd hasonló pofonba szaladtak bele az osztrák szocdemek, Kernéket simán kilökték a kormányzásból a jobboldali erők. Egy héttel később pedig folytatódott mindez Csehországban, a szocdemek itt is történelmi vereséget szenvedtek.
A magyarországi baloldalról mindent elárul, hogy annyira készülnek a kormányváltásra, hogy október 23-i rendezvényeiken jó ha összesen ezren részt vettek. Az erőlködő és szánalmas beszédek mellett Szanyi Tibor vívta ki a legnagyobb visszhangot internetes gusztustalankodásával, amikor is jó bolsevikhoz illően újból megpróbálta besározni a forradalmat. Másra nem telik, a hazai baloldal tagjai hamarosan pakolhatnak és elhagyhatják az országot, mint annak idején Károlyi Mihály vagy Kun Béla. Hála Istennek az ország vagyonát most nem tudják magukkal vinni, bukásuk pedig némi elégtételt jelent ’56 évfordulóján.
A legutóbbi két hétvége választási eredményei különösen kedvesek számunkra, hiszen olyan pártok végeztek az élen, amelyek kormányzásával egyértelműen erősödhet a közép-európai együttműködés.
Ausztriában a választásokon győztes Osztrák Néppárt a jobboldali Osztrák Szabadságpárttal kezdett hét elején koalíciós tárgyalásokat. Sebastian Kurz azzal indokolta döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés. Mindketten szeretnék nullára csökkenteni az illegális bevándorlást, kevésbé vonzóvá tenné az osztrák jóléti rendszert a gazdasági bevándorlók számára, és adócsökkentést terveznek az alsó jövedelemkategóriákba tartozók számára. Ennél szebbet nem is nagyon mondhatott volna a 31 esztendős kancellárjelölt.
Csehországban egy multimilliárdos vállalkozóból lett jobbközép politikus, Andrej Babis kap kormányalakítási megbízatást Milos Zeman cseh államfőtől október 31-én. A győzelem utáni nyilatkozataiban elmondta, hogy Csehországnak aktív szerepre kell törekednie az Európai Unióban, és olyan szövetségeseket kell keresnie, akikkel közös céljai vannak – például az illegális migráció vagy az élelmiszerek kettős minősége elleni küzdelemben. „Elő kell készítenünk a témákat, és javasolnunk kell az Európai Tanácsnak, hogy mit is akarunk megváltoztatni. Az élelmiszerek kettős minőségét, a migráció elleni harcot és további kérdéseket.” Szövetségesének nevezte a leendő osztrák kancellárt, „akinek véleménye a migrációról megegyezik a mi véleményünkkel”.
A „cseh Trumpnak” meggyőződése, hogy a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő visegrádi csoportnak új szövetségeseket kell keresnie. Szükségük van Ausztriára vagy épp Szlovéniára, Horvátországra és talán más országokra is a Balkánról.
„Olyan ideológiai beállítottságú politikusoknak, mint Jaroslaw Kaczynski a lengyel konzervatív kormánypárt elnöke vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára Babis nehéz partner lehet, ő a pragmatizmuson túl ugyanis semmiféle világos ideológiával nem rendelkezik” – állapítja meg ugyanakkor a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. Való igaz, más karakter, viszont kevés cseh, szlovák, lengyel vagy magyar politikus rendelkezik olyan szerteágazó közép-európai kapcsolatokkal, mint Andrej Babis, a csehországi választások győztese. Nem valószínű, hogy pont ő fogja eltemetni az eddigi közép-európai együttműködést. Andrej Babis vállalkozásai révén Ausztria kivételével minden szomszédos országban jelen van. Az Agrofert konszern mintegy 250 vállalkozása közül Szlovákiában tíz, Magyarországon négy, Németországban három és Lengyelországban egy működik. Ezenkívül a Babis magánpénzét befektető Hartenberg alap már szintén működik Lengyelországban. Természetesen nem tudni, hogyan fog viselkedni politikusként ebben a térségben Andrej Babis, de tőkéjének útjait mindenképpen érdemes lesz figyelni.
Sebastian Kurzról és az alakuló osztrák kormányról ugyancsak nem állíthatunk még semmi bizonyosat, ígéreteiket egyedül tetteik bizonyíthatják. Viszont a választói akarat egyértelmű: elég volt a nemzetközi érdekeket szolgáló és az Európai Egyesült Államok lázálmát kergető politikusokból.