A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 24.
száma.

Merkel kiállt a magyar kerítés mellett

Váratlanul elhunyt a Magyar Fórum egykori munkatársa, Lovas István

Ha Kunhalmi lesz az MSZP elnöke, akkor borítékolható, hogy összeáll Gyurcsányékkal

150 éve született Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
DÖGLÖTT AKNÁK

Bajnai egykori külügyminiszterét indítaná az MSZP

Arról fecsegnek bal bloggerek, hogy ismét Tarjányiék kasztingolnak. Már meg is van a jelölt, de Molnár Gyula nem árulja el a nevét. Majd csak november elején akarják bejelenteni. Viszont annyi kiderült, hogy nem pártpolitikust, hanem mindenképpen civil jelöltet akarnak, aki miatt egyik párt sem érzi majd legyőzöttnek magát. Főleg a DK.
 
1. Biztosra vehető az MSZP–DK közös lista
 

Elvi megállapodás már van, de a listáról csak az egyéni képviselőjelölti helyek elosztása után tárgyalnak. Ez különösen annak fényében komoly fejlemény, hogy Gyurcsányék az év eddigi részében arra hivatkozva hárították el a közös lista tervét, hogy az már 2014-ben sem működött.
 
2. További ellenzéki pártok viszont nem csatlakoznak
 
A MoMa Bokros Lajos révén ugyan a DK kontójára helyet kaphat rajta, de sem az LMP, sem a Momentum, sem az Együtt-PM nem vesz részt benne. (Legalábbis jelen állás szerint.)
 
3. Az Együtt-PM viszont legalább hajlik a koordinációra az evk-kban
 

Az LMP és a Momentum erre sem hajlandó. A bloggereknek beszámoló források szerint viszont körvonalazódik egy megállapodás terve, amely szerint a 106 egyéni választókerületet olyan módon osztanák meg, hogy az MSZP és a DK jelölhet 70+ helyen, az Együtt-PM viszont legalább 27 körzetet kap, ahol a szocialisták és Gyurcsányék nem indítanak velük szemben senkit. Így az Együtt-PM tud saját listát állítani (ehhez 27 egyéni képviselőjelölt a feltétel), és egyetlen ellenzéki induló lesz (már legalábbis azok közül, akik ehhez csatlakoznak, mert az LMP, a Momentum nem).
 
4. Az Együtt-PM öt nyerhető körzetet kért, amit az MSZP sokall
 

A körzeteket az ellenzék esélyei szerint több kategóriába sorolják. A baloldali liberális ellenzék számára nyerhető körzetekből az Együtt-PM ötöt akar, Molnár Gyula viszont ezt azzal dobta vissza, hogy az MSZP–DK támogatottsága a biztos szavazóknál 22 százalékos, az Együtt-PM-é viszont csak 1-2; legfeljebb 2 esélyes körzetet kaphatnak.
 
5. Balázs Péter lehet az MSZP–DK miniszterelnök-jelöltje
 
Balázzsal Tarjányi Péter tárgyalt, minden bizonnyal a beleegyezését is megszerezte. Az MSZP vezetői még nem találkoztak vele, de feltételesen rábólintottak, most arra várnak, hogy Gyurcsány is megtegye ugyanezt. Egyelőre azonban az egyéni körzeteken csak osztozkodnak; a lista – és annak vezetője – csak informálisan került szóba.
Az 1941-es születésű Balázs Péterről azt kell tudni, hogy a Kádár-rendszerben külkereskedőként kezdte, majd a rendszerváltás után diplomataként folytatta. A 90-es években Koppenhágában, Bonnban és Berlinben is volt nagykövet, majd az MSZP külpolitikai kabinetjét vezette. 2002 után külügyi államtitkár, majd brüsszeli nagykövet lett, ő volt az első magyar tagja az Európai Bizottságnak (2004-ben néhány hónapig). Bajnai Gordon kormányában külügyminiszter volt 2009–10-ben.
Végzettségét tekintve közgazdász; tanít a Corvinuson és a CEU-n is.
 
6. Van B-terv is
 

Jelen állás szerint a volt külügyminiszter lesz a jelölt, de van tartalékterv, ha Gyurcsány nem menne bele. Forrásaink szerint például Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere lehet még opció, akinek a fia, Gergely 2006 óta az MSZP országgyűlési képviselője. (Bár azt meg kell jegyezni, Bárándy azért kevéssé valószínű, mert 2004-ben Gyurcsány egyik első dolga volt az ő menesztése.)
Karácsony Gergely, akit korábbi cikkünkben hiányoltunk, csak akkor merülhetne fel érdemben, ha az Együtt-PM csatlakozna a listához is. Bár még akkor is kérdéses, hogy Gyurcsány beleegyezne-e.
Itt tartanak.