A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

DÖGLÖTT AKNÁK

Bajnai egykori külügyminiszterét indítaná az MSZP

Arról fecsegnek bal bloggerek, hogy ismét Tarjányiék kasztingolnak. Már meg is van a jelölt, de Molnár Gyula nem árulja el a nevét. Majd csak november elején akarják bejelenteni. Viszont annyi kiderült, hogy nem pártpolitikust, hanem mindenképpen civil jelöltet akarnak, aki miatt egyik párt sem érzi majd legyőzöttnek magát. Főleg a DK.
 
1. Biztosra vehető az MSZP–DK közös lista
 

Elvi megállapodás már van, de a listáról csak az egyéni képviselőjelölti helyek elosztása után tárgyalnak. Ez különösen annak fényében komoly fejlemény, hogy Gyurcsányék az év eddigi részében arra hivatkozva hárították el a közös lista tervét, hogy az már 2014-ben sem működött.
 
2. További ellenzéki pártok viszont nem csatlakoznak
 
A MoMa Bokros Lajos révén ugyan a DK kontójára helyet kaphat rajta, de sem az LMP, sem a Momentum, sem az Együtt-PM nem vesz részt benne. (Legalábbis jelen állás szerint.)
 
3. Az Együtt-PM viszont legalább hajlik a koordinációra az evk-kban
 

Az LMP és a Momentum erre sem hajlandó. A bloggereknek beszámoló források szerint viszont körvonalazódik egy megállapodás terve, amely szerint a 106 egyéni választókerületet olyan módon osztanák meg, hogy az MSZP és a DK jelölhet 70+ helyen, az Együtt-PM viszont legalább 27 körzetet kap, ahol a szocialisták és Gyurcsányék nem indítanak velük szemben senkit. Így az Együtt-PM tud saját listát állítani (ehhez 27 egyéni képviselőjelölt a feltétel), és egyetlen ellenzéki induló lesz (már legalábbis azok közül, akik ehhez csatlakoznak, mert az LMP, a Momentum nem).
 
4. Az Együtt-PM öt nyerhető körzetet kért, amit az MSZP sokall
 

A körzeteket az ellenzék esélyei szerint több kategóriába sorolják. A baloldali liberális ellenzék számára nyerhető körzetekből az Együtt-PM ötöt akar, Molnár Gyula viszont ezt azzal dobta vissza, hogy az MSZP–DK támogatottsága a biztos szavazóknál 22 százalékos, az Együtt-PM-é viszont csak 1-2; legfeljebb 2 esélyes körzetet kaphatnak.
 
5. Balázs Péter lehet az MSZP–DK miniszterelnök-jelöltje
 
Balázzsal Tarjányi Péter tárgyalt, minden bizonnyal a beleegyezését is megszerezte. Az MSZP vezetői még nem találkoztak vele, de feltételesen rábólintottak, most arra várnak, hogy Gyurcsány is megtegye ugyanezt. Egyelőre azonban az egyéni körzeteken csak osztozkodnak; a lista – és annak vezetője – csak informálisan került szóba.
Az 1941-es születésű Balázs Péterről azt kell tudni, hogy a Kádár-rendszerben külkereskedőként kezdte, majd a rendszerváltás után diplomataként folytatta. A 90-es években Koppenhágában, Bonnban és Berlinben is volt nagykövet, majd az MSZP külpolitikai kabinetjét vezette. 2002 után külügyi államtitkár, majd brüsszeli nagykövet lett, ő volt az első magyar tagja az Európai Bizottságnak (2004-ben néhány hónapig). Bajnai Gordon kormányában külügyminiszter volt 2009–10-ben.
Végzettségét tekintve közgazdász; tanít a Corvinuson és a CEU-n is.
 
6. Van B-terv is
 

Jelen állás szerint a volt külügyminiszter lesz a jelölt, de van tartalékterv, ha Gyurcsány nem menne bele. Forrásaink szerint például Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere lehet még opció, akinek a fia, Gergely 2006 óta az MSZP országgyűlési képviselője. (Bár azt meg kell jegyezni, Bárándy azért kevéssé valószínű, mert 2004-ben Gyurcsány egyik első dolga volt az ő menesztése.)
Karácsony Gergely, akit korábbi cikkünkben hiányoltunk, csak akkor merülhetne fel érdemben, ha az Együtt-PM csatlakozna a listához is. Bár még akkor is kérdéses, hogy Gyurcsány beleegyezne-e.
Itt tartanak.